Több fronton zajlik a Simicska–Matolcsy-háború

Matolcsy György kamatcsökkentés
Budapest, 2013. november 20. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke beszél az MNB növekedési hitelprogramjáról tartott konferencián a budapesti Marriott Hotelben 2013. november 20-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Magyar ügyfelek tízezreit érinti a román Astra biztosító csődje. Kirobbant a nyilatkozat- és perháború Simicska Lajos Magyar Nemzetje és Matolcsy György Nemzeti Bankja közt. Összességében csökkent a közintézmények adóssága, az állami iskolafenntartóé, a Kliké nőtt. A kormány még egymilliárd forintot szán menekültellenes kampányra, a MÁV ennyiből vesz új formaruhákat. Nőtt a kiskereskedelmi forgalom és a foglalkoztatás, csökkent a munkanélküliség, de tovább tart állást találni. Ez volt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

A román Astra Biztosítót felügyelő román felügyeleti hatóság visszavonta a cég tevékenységi engedélyét, és kezdeményezte a felszámolását. A román és a magyar biztosítási garanciarendszer is helytáll a biztosító magyarországi fióktelepének károsultjai számára, nyugtatta a kedélyeket a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az Astra több százezer ügyfelet és még ennél is több szerződést hagyhat maga után Magyarországon, ha a csődeljárás végén befejezi tevékenységét, a még hiányzó díjakat azonban be kell fizetniük az ügyfeleknek.

A csökkentési ciklus után

Nem változtatott az alapkamat 1,35 százalékos szintjén az MNB Monetáris Tanácsa augusztus 25-ei, keddi ülésén.

Az elemzők is tartásra számítottak,

miután az előző kamatdöntő ülés után Matolcsy György MNB-elnök bejelentette, hogy véget ért az öt hónapig tartó alapkamat-csökkentési ciklus.

A pálfordulás után

Cikkekben és közleményekben támadta egymást a Magyar Nemzet, a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó lap és a Matolcsy György vezette jegybank. Mindenki perrel fenyegetett, illetve már be is perelték egymást a felek.

A jegybank helyreigazítási pert kezdeményez a napilap ellen. A napilap pedig azt írja,

mivel a jegybank személyeskedő közleményéből nem derült ki, hogy az MNB milyen forrásokból értesült az újságíró pénzügyi helyzetéről, állítólagos hitelfelvételéről, valamint az sem világos, miért tette ezt közzé, és mi köze ennek a munkájához, lapunk megteszi a szükséges jogi lépéseket az ügyben".

A Magyar Nemzet újságírója arról írt, hogy a jegybank nem tesz eleget a banki visszaélések ellen. A jegybank közleményében erre reagálva írta, hogy az újságíró csak saját pénzügyi helyzetéből indul ki.

A jegybank a Nemzetet, a Nemzet a jegybankot pereli Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Vida Ildikó után

A héten megindultak a találgatások arról, mi lesz a Vida Ildikó nélkül maradt NAV sorsa. A Figyelő úgy értesült,

jó esély van arra, hogy az adóhivatalból önálló adóügyi minisztériumot hoznak létre,

vezetőjévé Tállai Andrást neveznék ki, aki jelenleg a Nemzetgazdasági Minisztérium politikai államtitkára.

A Napi Gazdaság információi szerint viszont államtitkársággá alakulhat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal;

a hatóság valamelyik minisztérium egyik egységeként működhet a jövőben.

Nyáron több kormánytag is arról beszélt, hogy szemléletváltozásra van szükség a NAV-nál, a szemléletváltást könnyebben meg lehetne valósítani, ha az adóapparátus valamelyik minisztérium egyik egységeként működne, ami előnyös lenne a hatóság és a kormányzat közötti együttműködés szempontjából is.

A NAV nem vész el, de valószínűleg átalakul Forrás: MTI/-

A vizsgálat után

Eközben különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozást indított a NAV a Baptista Szeretetszolgálat állami támogatású házi segítségnyújtás szolgáltatásával kapcsolatban.

A Baptista Egyház alapítványa 3,2 milliárd forinttal nem tudott hitelt érdemlően elszámolni.

A kórházkonszolidáció után

Öszességében csökkent a közintézmények adóssága, főleg az egészségügyi intézmények adósságának csökkenése miatt. A legnagyobb adós az iskolafenntartó, a Klik, hátraléka már 12,5 milliárdon áll. Júliusban

az állami iskolafenntartó nemhogy csökkentette, hanem 2,8 milliárddal növelte az adósságát.

A plakátkampány után

Az augusztus 26-ai Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a nemzetgazdasági miniszternek 1016 millió forintot kell átcsoportosítania a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból a Nemzeti Kommunikációs Hivatal részére. Az indoklás értelmében

Egymilliárdot szán a kormány a következő plakátkampányra Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Telefonhívás után

A minisztériumok Mesterházy Attila szocialista képviselő kérdésére nyilvánosságra hozták, mennyi volt az állami vezetők telefonszámlája. Szijjártó Péter minisztériuma, a külügy lett az első:

hat hónap alatt 6,8 millió forintba kerültek a beszélgetések.

Ezt követi a Miniszterelnökség, amely a távközlési cégektől összesen 4 milliós számlát kapott, míg az emberi erőforrások minisztériumánál 3,4 milliós volt ez a tétel.

Az autópálya után

Bővítené a gyorsforgalmi utak típusait a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, az autópálya és az autóút mellé javasolt harmadik kategória, az M gyorsút megépítése akár 25-30 százalékkal olcsóbb lehet.

Az M gyorsút 2x2 sávos, leállósáv nélküli gyorsforgalmi út lenne, amelynél lehetőség lesz egyebek mellett szintbeli kereszteződések, körforgalmak tervezésére,

és települések közelében jelzőlámpás irányítás kialakítására.

Az Origo a szaktárcánál megtudta, a fapados gyorsút a tervek szerint autóúttáblát kap majd, és ennek megfelelően 110 kilométer per óra lesz rajta a legnagyobb megengedett sebesség. Tasó László szerint

ilyen M gyorsút lesz majd a Kecskemétről Békéscsabára tervezett M44-es, és Egert meg Kaposvárt is fapados gyorsúttal kötik be a gyorsforgalmiút-hálózatba.

Ezek a megyeszékhelyek tehát, amelyek régóta vágynak autópályára, nem kapnak.

Öltözködés után

Nettó közel egymilliárd forintért rendelt új egyenruhát a MÁV a formaruha viselésére jogosult, illetve kötelezett dolgozóinak. A megbízás értelmében az első tételeket már idén szeptemberben szállítják a MÁV-nak, amely 2018. január 1-jéig az utolsó kollekciót is szeretné kiosztani dolgozóinak. A jelenlegi formaruhát több mint tíz éve vezették be a vasúttársaságnál.

Új egyenruhát kapnak a mávosok Forrás: MÁV

A repülőtér után

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű közlekedési beruházássá nyilvánította a kormány határozatában a Liszt Ferenc repülőtér kötött pályás kapcsolatának a megteremtését. Egyelőre az 1-es terminálig lehet vonattal eljutni, majd buszra kell átszállni Ferihegy 2 eléréséhez, ám most egyre valószínűbb, hogy megvalósul a Liszt Ferenc repülőtér kötött pályás kapcsolata.

Polt Péter után

A Transparency International tanulmánya szerint lesújtó a korrupció elleni küzdelem eredménye a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országaiban, Magyarország továbbra is a külföldi vesztegetés elleni egyezményt korlátozottan végrehajtó országok csoportjába tartozik, és már harmadik éve nem javít a helyezésén.

A tanulmány Magyarországra vonatkozó fejezete szerint

a jogszabályok nem zárják ki a bűnüldözés politikai befolyásolásának lehetőségét.

Megkérdőjelezhető a vesztegetések üldözésében kulcsszerepet játszó rendőrség és ügyészség szakmai függetlensége. A legfőbb ügyész meghatározó befolyást tud gyakorolni a nyomozásokra, szinte korlátlanul utasíthatja a beosztott ügyészeket és bármely ügyet magához vonhat vagy átszignálhat más ügyészre.

A vasárnapi boltzár után

A boltok vasárnapi zárva tartásának bevezetése megmozgatta a kereskedelmi láncok reklámköltését is. A Magyarországon működő kereskedelmi láncok idén az első fél évben listaáron számolva négy százalékkal költöttek többet reklámokra, mint egy évvel korábban, ami jelentős visszaesés az elmúlt években mért 40 százalékos bővüléshez képest.

A reklámokon spórolnak az üzletláncok Forrás: MKKP- Vastagbőr

Bevásárlás után

2015 júniusában a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 7,2, naptárhatástól megtisztítva 6,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 4,5, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,1,

az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,0 százalékkal emelkedett

az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2015. január-júniusban a forgalom volumene szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint 6,1 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit.

Álláskeresés után

A munkanélküliség átlagos időtartama bő egy hónappal nőtt. Csökkent viszont a munkanélküliség, nőtt a foglalkoztatottság. Több a közmunkás, többen dolgoznak a versenyszférában és külföldi telephelyen is.