Átírhatják a brit EU-tagsági népszavazás kérdését

Vágólapra másolva!
Keresztülhúzhatja David Cameron számításait a brit választási bizottság. Az EU-tagságról szóló népszavazáson nem igen és nem-válaszok lehetnek, hanem semlegesebb, egymondatos válaszok.
Vágólapra másolva!

A brit választási bizottság azt javasolta, hogy változtassák meg a David Cameron által javasolt népszavazásra bocsátott kérdés, illetve az arra adható válaszok megfogalmazását. A kérdés eredetileg így hangzott volna, „Az Európai Unió tagja maradjon-e Nagy-Britannia?” Amire értelemszerűen „igen vagy „nem” választ lehetett volna adni.

Nem elég pártatlan

Azonban a választási bizottság szerint

a kérdés ebben a formában nem elég semleges.

Ezért azt javasolják, a szavazólapokon a következő kérdés legyen: “Maradjon-e Nagy-Britannia az Európai Unió tagja, vagy lépjen ki az Európai Unióból?” A két válaszlehetőség pedig két rövid mondat legyen: „Maradjon az Európai Unió tagja”, vagy „Lépjen ki az Európai Unióból”.

„Bármilyen népszavazás kérdésének olyan egyértelműnek kell lennie, amennyire csak lehetséges, hogy a szavazók értsék, mennyire jelentős választás előtt állnak. A javasolt kérdéseket leteszteltük szavazókkal, és potenciális kampányolók, akadémikusok és nyelvi szakértők is látták” – mondta Jenny Watson, a választási bizottság tagja.

“Bár a szavazók az eredeti kérdést sem értették félre, sokan úgy vélték,

Az alternatív kérdés, amit javasoltunk, ezt kiküszöböli. Most a parlament elé kerül az ügy, ahol eldönthetik, megváltoztatják-e a kérdést.”

A többség maradna

A döntés kelthet némi zavart a brit pártok körében, akik feltehetően már tervezik a népszavazási kampányt. David Cameron korábban azt mondta, az „igen”, vagyis az Unióban maradás mellett kampányolna, a pártjában viszont vannak, akik a kilépés mellett foglalhatnak állást.

Előzetes felmérések szerint a britek jelentős többsége nem lépne ki az Európai Unióból. Egy júniusi közvélemény-kutatás szerint

a britek 66 százaléka voksolna a bennmaradásra,

és csak 22 százalék adná szavazatát Nagy-Britannia kilépésére az EU-ból.