Csökkentené Brüsszel jogkörét a brit kisvállalatok többsége

Vágólapra másolva!
A nagyvállalatok viszont egyértelműen EU-pártiak.
Vágólapra másolva!

A felmérést nem pártatlan szervezet készítette, a kérdéseket feltevő Business for Britain nevű kampányszervezet saját meghatározása szerint is Nagy-Britannia és az Európai Unió viszonyrendszerének átalakításának előmozdítására jött létre.

A szervezet 601 kis- és középvállalat vezetőit kérdezte az EU-val kapcsolatos álláspontjukról. A pénteken ismertetett eredmény szerint a válaszadók 74 százaléka vélekedett úgy, hogy a Nagy-Britanniát is érintő nemzetközi kereskedelmi szerződések megtárgyalását és megkötését kizárólag a brit kormány hatáskörébe kell visszautalni, és mindössze 22 százalék adna szerepet ebben az EU-nak.

Kevesen akarnak mélyebb integrációt

A megkérdezettek

54 százaléka azt szeretné, ha az Európai Unió kevésbé integrált szabadkereskedelmi övezetté válna,

és csak 26 százalék nyilatkozott úgy, hogy mélyebb EU-integrációt tartana kívánatosnak.

A vállalatvezetők 41 százaléka arról számolt be, hogy az EU hátráltatja cégének üzleti tevékenységét, és csak 20 százalék mondta azt, hogy vállalatának előnye származik a brit EU-tagságból. A felmérésbe bevont cégek alkalmazotti létszáma 250-ig terjed; ez a vállalati kör foglalkoztatja a brit alkalmazotti állomány 60 százalékát.

Évi 1,3 millió forintba kerülhet a brit családoknak a kilépés

A kisebb cégekkel szemben a nagyvállalatok viszont egyértelműen EU-pártiak. A nagyvállalati vezetők többször is közös állásfoglalásban tettek hitet Nagy-Britannia EU-tagsága mellett. Legutóbb, néhány hete a The Times brit napilapban 26 vállalatvezető nyílt levele jelent meg. A levél szerint Nagy-Britanniának

Az EU a világ legnagyobb piaca félmilliárd lakosával, Nagy-Britannia az unió tagjaként egyetlen egységes szabálygyűjtemény alapján kereskedhet az EU összes többi gazdaságával, emellett az EU által több tucatnyi más térséggel kötött szabadkereskedelmi megállapodás előnyeit is élvezi - érveltek a brit nagyvállalati vezetők. A levél szerzőinek számításai szerint Nagy-Britannia EU-tagságából minden brit háztartásnak é

vente átlagosan 3 ezer font (1,3 millió forint) közvetlen anyagi előnye származik.

Cameron 2018-ig népszavaztatna

A levelet többek között Sir Richard Branson, a Virgin vállalatbirodalom alapítója, Sir Mike Rake, a BT távközlési csoport és a Brit Iparszövetség (CBI) elnöke, Sir Roger Carr, a BAE Systems hadiipari csoport elnöke, Carolyn McCall, az easyJet légitársaság vezérigazgatója, Nicolas Petrovic, a Eurostar szuperexpresszeket üzemeltető cég vezérigazgatója és Sir Nigel Sheinwald, a Royal Dutch Shell olajipari óriáscég igazgatótanácsi tagja, Nagy-Britannia volt washingtoni nagykövete is aláírta.

David Cameron konzervatív párti brit miniszterelnök tervei szerint Nagy-Britanniában legkésőbb 2017 végéig népszavazást tartanak az EU-tagságról,

de addig a kormány újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel.

Cameron egyébként személyesen ellenzi az EU-ból való kilépést, többször elmondta, hogy akkor is az maradás mellett kampányolna, ha az újratárgyalás nem sikeres.