Pannon sertésprogrammal fejlesztenék a kisgazdaságokat

Vágólapra másolva!
A háztáji gazdaságok erősítéséről írt alá szándéknyilatkozat Veszprémben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A cél többek között az ágazat kifehérítése és a sertések számának növekedése.
Vágólapra másolva!

A veszprémi Pannon Egyetem, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Nemesvámos Község Önkormányzata és az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület közös szándéknyilatkozatot írt alá a háztáju gazdálkodás, elsősorban a sertéstartás támogatására. A ”Pannon háztáji sertésprogram” nevű szándéknyilatkozatáról Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora azt mondta, hatására a kisgazdaságok minőségben, szakértelemben és hatékonyságban is megközelíthetik a nagygazdaságokat.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint a magyar sertéstenyésztés és a vágóhidak hatékonysága elmarad a nyugat-európai országokétól, köztük Hollandiától vagy Dániától. Győrffy rámutattott, hogy az utóbbi két országban szaktanácsadói hálózat is működik, míg nálunk a gazdák nem kaphatnak hasonló segítséget.

Sövényházi Balázs, Nemesvámos független polgármestere elmondta: a kezdeményezéssel uniós és nemzeti programokhoz is igazodnak, hiszen nemcsak a sertések számát növelnék, de fontosnak tartják, hogy a helyi árut helyben dolgozzák fel és értékesítsék. Rédei Zsolt, az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület elnöke szerint ezt segítheti az egyesület által 2013-ban a helyi termékek minősítésére kidolgozott védjegyrendszer.

Az aláíró szervezetek hosszabb távon is együttműködnének a program megvalósításában, amelyet uniós és állami forrásokból finanszíroznának. A viszont csak a következő hónapokban derül ki, elnyerik-e a támogatást.