Előrelépés jöhet a Quaestor-ügyben

Quaestor
Quaestor
Vágólapra másolva!
A Quaestor Értékpapír Zrt. felszámolója közzétette az ügyfélvagyon kiadásának gyorsítását célzó állományátruházásra vonatkozó pályázati felhívást a befektetési szolgáltatók számára - közölte a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) a honlapján.
Vágólapra másolva!

December közepére lesz szerződés

A PSFN szeptemberben jelentette be, hogy az ügyfélvagyon kiadásának egyszerűsítése, gyorsítása érdekében elindította a társaság befektetési szerződéses kötelezettségeinek átruházását. Az állományátruházásban részt vevő ügyfelek részére kiadható vagyon tevékenységi engedéllyel rendelkező, működő befektetési vállalkozás kezelésébe kerül.

Az állományátruházási eljárást a felszámoló nyilvános ajánlattételi eljárás keretében bonyolítja le.

A PSFN az átruházni kívánt állománnyal kapcsolatos, személyes adatokat nem tartalmazó információk megismerése céljából adatszobát hoz létre, ahol a szolgáltatók 2015. november 2-tól 13-ig tájékozódhatnak.

A pályázatokat november 24-ig várja a felszámoló.

Az ajánlatok bontására december 3-án kerül sor, az ajánlattevők a pályázat értékeléséről december 8-ig írásban kapnak értesítést. A szerződéskötésre legkésőbb 2015. december 17-ig kerül sor.

Nem jelent költséget az ügyfeleknek a váltás

A benyújtott pályázatok értékelése során elsődleges szempont a megajánlott vételár összege, valamint az ügyfelek azonosításához megjelölt időintervallum mértéke.

A felszámoló emlékeztet arra, ha a pályázat sikeresen zárul, és az eljárás megvalósul, az ügyfelek részvétele - ellentétes tartalmú nyilatkozatuk hiányában - automatikus lesz. Az ügyfeleknek az állományátruházásból adódóan nem keletkeznek további költségeik.

Meg lehet jelölni más szolgáltatót

A PSFN korábban közölte: a Quaestor Értékpapír Zrt. a befektetési vállalkozással megkötött szerződés hatályba lépése előtt értesíti, egyben nyilatkoztatja az ügyfeleket arról, hogy részt kívánnak-e venni az állomány átruházásában. Amennyiben nem, lehetőség nyílik arra, hogy 30 napon belül írásban más szolgáltatót jelöljenek meg.

Új befektetési vállalkozáshoz kerül az ügyfélállomány Fotó: Polyák Attila - Origo

Amennyiben az ügyfél a 30 napos nyilatkozattételi határidőn belül nem tesz, vagy hiányos nyilatkozatot tesz, azt akként kell tekinteni, hogy az átvevő befektetési vállalkozás személyét és üzletszabályzatát elfogadta. Ez esetben az ügyfél tulajdonában lévő vagy őt megillető pénzügyi eszköz és pénzeszköz az értesítésben megjelölt határnaptól az átvevő befektetési vállalkozás kezelésébe kerül, és arra az átvevő befektetési vállalkozás üzletszabályzatának előírásai vonatkoznak.

Quaestor-ügy

A jegybank március 10-én függesztette fel részlegesen a Quaestor Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét, és felügyeleti biztost rendelt ki az észlelt szabálytalanságok miatt. Előző este a Quaestor-csoport kötvénykibocsátó cége, a Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett. A jegybank vizsgálata szerint a Quaestor Értékpapír Zrt. mintegy 210 milliárdos vállalati kötvénykibocsátásából 150 milliárd fiktív volt. Az ügyben nyomozás indult, amelyben március végén három gyanúsítottat, köztük Tarsoly Csabát, a cégcsoport vezetőjét letartóztatták.