Az első világrekordot nem az úszóktól várják 2017-ben

Fürjes Balázs kormánybiztos,Dagályfürfő
Vágólapra másolva!
Ha minden jól megy, éppen elkészül a 2017-es vizes világbajnokságra a Dagály uszoda, ugyanis a tervezett átadás után két hónappal már a világ legjobbjai veszik birtokba a több mint 20 milliárd forintos komplexumot. A kivitelezőkön nem múlik semmi, és eddig az időjárás is kegyes volt a munkásokkal, így óriási tempóban épül Magyarország jelenleg egyik legnagyobb beruházása. Fürjes Balázzsal, a kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztossal az Erdért SE egyik focipályáján felépített konténervárosban beszélgettünk arról, hogy állnak az építkezéssel.
Vágólapra másolva!
  • Gőzerővel épül a Dagály, egyetlen perc csúszás sem fér bele.
  • Óriási lehetőség a vizes vb, felteszi Magyarországot a nagy sportrendezvények térképére.
  • Folyamatosan több százan dolgoznak a Népfürdő utcában.
  • Nemcsak a Dagály épül, hanem egy egész városrész újul meg.
  • A városvezetés és a főpolgármester is sokat segít.

Cseh Laci hol fogja megvédeni a vb-címét?

Ott (- mutatott ki a konténer ablakán az építkezés területére a kormánybiztos). Mindjárt megnézzük közelebbről, és be is sétálunk.

Mikor kezdődött az építkezés, és mikor lesz kész?

Idén május 15-én volt az alapkőletétel, 2017. május 15-re el fogunk készülni. Ami kutya kötelességünk, és egy perc csúszás sem fér bele.

Hány hónap lesz még utána a világbajnokságig?

Július közepén indul a vb, tehát az átadás után két hónappal.

Akkor feszített tempó lesz a végén.

Ez egy óriási feladat: az első világrekordot szárazon kell felállítanunk.

Mindennek az az előfeltétele, hogy az első világrekordot az építők fölállítsák, és két év alatt fölépítsék azt, amit a világban négy-öt év alatt szoktak fölépíteni.

Fürjes Balázs szerint az első világrekordot az építőknek kell felállítaniuk Fotó: M. Schmidt János - Origo

Nem véletlen, hogy a FINA hét évvel előre ítéli oda a következő világbajnokságának rendezési jogát. Így a rendező városnak van ideje fölkészülni, megtervezni és fölépíteni mindazt, amire szükség van.

Nekünk most nincs annyi időnk.

A mi esetünk különleges: a 2017-es mexikói házigazda visszalépett, és két évvel a verseny előtt kapta meg Budapest a rendezés jogát, két évünk van mindenre. A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) megtisztelte Magyarországot azzal, hogy amikor mi – mások mellett – bejelentkeztünk, ők Magyarországot választották. Elhitték a magyaroknak – nyilván az úszósport és Magyarország sikereinek, valamint Gyárfás Tamás és csapata munkájának köszönhetően –, hogy mi két év alatt fölépítjük azt, amit mások dupla ennyi idő alatt szoktak. Ez a döntés a bizalomról szólt, és nagy kockázatot vállalt a FINA.

nincs más választásunk. Elvállaltuk, megcsináljuk.

Magyarországnak miért fontos ennyire ez a vizes vb?

Azért vállaltuk be ezt a rendkívüli kihívást, mert a vizes világbajnokság a világ harmadik-negyedik legnagyobb sporteseménye – az olimpia, a futball-vb után, holtversenyben az atlétika-vb-vel. Azt gondoljuk, hogy ez jó Magyarországnak, és jó Budapestnek, a nagy sportrendezvények térképére teszi az országot a világban. Meg fogja növelni a turizmust, még több látogatót hoz, a verseny alatt és után. A legutóbbi, a kazanyi vb-t több mint 6 milliárd néző nézte hosszabb vagy rövidebb ideig –

A sport fontos a magyaroknak, úszósportunk sikeres, világszínvonalú. Ráadásul így a vb évében gyakorlatilag két Sziget Fesztivál is lehet Budapesten.

Kettő?

Augusztusban lesz ugye a Sziget Fesztivál, előtte pedig ott lesz a margitszigeti, a vizes fesztivál. A vb-n ugyanis a Dagályban lesznek az úszószámok, és közvetlenül mellette, a Margitszigeten a vízilabda- és más versenyek.

2017-ben két Sziget Fesztivál is lesz Fotó: M. Schmidt János - Origo

Az óriás toronyugrás biztosan a Duna-parton vagy a Parlamenttel szemben, a Batthyány téren vagy a Várkert Bazárnál lesz – hihetetlen városreklám lesz ez Budapestnek, akár a közvetítéseken, akár fényképeken keresztül.

Azért egy fesztiválhoz több kell.

A Margitszigeten és a rakparton koncerteket, gyermek- és szabadidős programokat szerveznek majd, de lesz például gasztroutca is, a szigeten és máshol is szurkolói központok, kivetítőkkel. Tehát

Aki jegyet vesz az eseményekre, a jegyhez automatikusan társul egy belépő vagy a Palatinusra, vagy a Dagályra – így igazi vizes, nyári fesztiválhangulat várható egy viszonylag kompakt helyszínen.

Térjünk vissza az uszodához. Hányan szurkolhatnak majd a helyszínen?

Az uszoda a világbajnokság alatt 15 ezer nézőt tud majd befogadni, utána 5000 nézőt. Két oldalról ideiglenes lelátószerkezetek csatlakoznak az épülethez, azokat a verseny után elbontjuk, és marad egy fix, ötezer fős lelátó.

Mi lesz a sorsuk az ideiglenes lelátóknak? Beépíthetők máshová?

Olyan mérnöki, műszaki megoldásokat alkalmazunk az ideiglenes lelátónál, hogy a szerkezet máshol a városban parkolóház fölépítéséhez lesz fölhasználható. A szigetelőanyagot iskolákba és egészségügyi intézményekbe szeretnénk beépíteni szigetelésként a vb után.

A felhasznált...

– betonból tíz versenymedencét tele lehetne tölteni,
– acélból két Erzsébet híd és egy Lánchíd is kijönne,
– kábelekből, vezetékekből Budapestet és Belgrádot oda-vissza össze lehetne kötni,
– mindezek mellett pedig több milliárd csavart is felhasználnak az építkezésen.

Fontos az utóhasznosítás: nem egy olyan ideiglenes lelátót építünk, amit utána kidobunk, hanem az más funkciókkal beépülhet majd más közösségi épületekbe.

Hányan dolgoznak most az építkezésen?

Ma, a szerkezetépítés idején a helyszínen naponta körülbelül négyszázan dolgoznak. A csúcsidőkben, amikor mindent be kell fejezni, és közeleg a határidő, akkor az ezret is el fogja érni a helyszínen szorgoskodók létszáma.

Több ezer tonnát kell elbírniuk a tornyoknak

Az uszodának négy sarokpillére, saroktornya fogja a tetőszerkezetet tartani. Több mint 40 méter magas lesz az épület. A négy torony megállás nélkül, a nap 24 órájában épül egy speciális, csúszózsaluzásos, hidraulikus eljárással. Ezek 27 méter magasak lesznek, és egy már készen is van. Mivel naponta 3 métert tudnak haladni, egy újabb is hamarosan elkészül. A tetőt a földön szerelik majd össze, és utána darukkal emelik rá a négy saroktoronyra – erre várhatóan február utolsó napjaiban kerül sor. A 14 méter magas acélszerkezet önmagában majdnem 3000 tonna.

Az építkezés összességében ötezer magyarnak ad munkát – a kamionsofőröktől az irodában dolgozó építészmérnökökön keresztül a kétkezi munkásokig. Az építkezés munkahelyeket teremt és ötezer család megélhetését segíti.

Mindenki az uszodán dolgozik?

Ez több mint uszodaépítés: ami itt zajlik, az városfejlesztés, amellyel Budapest és Angyalföld gyarapodik.

Nemcsak egy akkora uszoda épül, amekkora még nem volt Magyarországon, hanem közlekedési csomópontot építünk, fölújítjuk a Népfürdő utcát, lesz egy rakparti gyalogos- és bicikliút, és épül egy zöld gyalogossétány a metrómegállótól az uszodáig.

és nem utolsósorban végre rendeződik ennek a területnek az árvízvédelme is, hiszen egy olyan, 900 méter hosszú gát is épül, amely az eddigi legnagyobb árvizekhez képest is fölülméretezett.

Mi lesz a stranddal?

Az volt a célunk, hogy a lehető legkevesebb korlátozást kelljen elszenvednie a strandolóknak. Már korábban megígértük, hogy ez év végéig, 2015. december 31-ig nyitva lesz a fürdő. Alapos munkaszervezéssel ezt most meghosszabbítjuk, és örömmel jelentem be, hogy 2016 őszéig egészen biztosan nyitva lesz a strandfürdő.

Naponta három métert nőnek a tornyok Fotó: M. Schmidt János - Origo

2017-ben, a verseny évében kell csak korlátozásra számítani. Az uszoda és a strandfürdő együtt egy egységes létesítmény lesz majd a vb után.

Tehát akkor a költségek megugrása is ennek köszönhető? Korábban 24-25 milliárd forintról lehetett hallani, de május végén a kormány mégis 49 milliárdot különített el.

A költségek egyetlen fillérrel sem emelkedtek, nem is fognak. Maga a versenyuszoda fölépítése több mint 20 milliárd forint, ha ehhez hozzávesszük mindazt, ami a környezetben történik – az ideiglenes lelátók, a közel egy kilométer hosszú gát, a gyalogossétány, a rakparti út, a Népfürdő utca felújítása, valamint a közlekedési csomópont –, továbbá hozzátesszük mindennek az áfáját is, akkor kijön a számok közötti különbség.

Ez a focipálya, amelyre ezt a konténervárost felhúzták, melyik csapatnak a pályája?

Az Erdérté. Természetesen a focipályákat visszaállítjuk majd az építkezés után. Az is cél volt, hogy az építkezés a lehető legkevesebb kellemetlenséggel, korlátozással, valamint zajhatással járjon az itt élőknek, és komoly panaszok szerencsére nem is érkeztek a szomszédos területekről. Reméljük, hogy ez így is marad az építkezés végéig.

Komolyabb panaszt még nem kaptak az építkezés miatt Fotó: M. Schmidt János - Origo

Az új úszóaréna örömére lesz majd az angyalföldieknek, budapestieknek. Használhatja a lakosság, nyitva áll a nagyközönség előtt. Mozgatható falú és padlózatú nagymedencéivel, a tanmedencével kiszolgálja a kisiskolások és az óvodások úszásoktatását. Edzőbázisa lesz a magyar úszó- és vízilabdasportnak, évente ad otthont rangos hazai és nemzetközi versenyeknek. Szurkolhatunk a magyar versenyzőknek, csapatoknak, és együtt örülhetünk a magyar sikereknek.

sokat segítenek ők ketten személyesen is.

A Duna partján 900 méter hosszú gát is épül Fotó: M. Schmidt János - Origo

Bízom benne, hogy a felépülő úszóarénára és a 2017-es világbajnokságra is büszke lehet majd Magyarország. De addig még sokat kell dolgoznunk nagyon, és reméljük, az időjárással is szerencsénk lesz.

Hamarosan bontják a Puskás Ferenc Stadiont

A napokban jelenik majd meg a közbeszerzési kiírás egy másik nagy budapesti beruházással kapcsolatban: hamarosan kiírják a pályázatot a Puskás Ferenc Stadion bontására. A tervezés lezárult, a tervek készen vannak. Októberben valószínűleg meglesz az építési engedély, novemberre pedig meglesz a bontó vállalkozó is, és a bontással párhuzamosan kiírják a közbeszerzést az építésre is. Az első kapavágás 2016 második felében lehet.