Recseg-ropog a Klik, hiába tömi és reszelgeti a kormány

Család, Utálja a matekot a gyereked? Te vagy az oka!, matek, matematika, gyerek, iskola, tanulás, szám, tábla
Vágólapra másolva!
Az állami iskolafenntartó, a Klik évről évre egyre több pénzből gazdálkodhat, de eddig mindig kellett bele pluszpénzt tenni. A szervezetet már átvilágították, elemezték, racionalizálták, decentralizálták, lett új elnöke, és kapott költségvetési főfelügyelőt. Az eredmény nem látszik, a tartozás nem akar eltűnni, a tanárok késve kapott fizetésekre panaszkodnak, kifizetetlen számlák miatt pedig több iskolában lekapcsolták a gázt.
Vágólapra másolva!

Szinte fogantatásának pillanata óta görgeti maga előtt a tartozásait a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik). A szervezet először 2013 februárjában szolgáltatott adatot a Magyar Államkincstárnak (MÁK), ekkor már volt 1,3 milliárd forint lejárt tartozása. Az iskolafenntartót egyébként 2012-ben hozták létre, születési dátuma az alapító okirat tanúsága szerint 2012. szeptember elseje.

Volt már rosszabb

A Klik adóssága 2013 októberében volt a csúcson 18,6 milliárd forinttal, abban a hónapban az összes költségvetési intézmény teljes lejárt tartozásának majdnem hatoda az iskolafenntartót terhelte. A Klik és a közintézmények adósságtörténetét az alábbi grafikonon foglaltuk össze:

Az még talán érthető lett volna, hogy létezésének első évében a Klik fizetési nehézségekkel küzd, hiszen új intézmény volt, csak becsülni lehetett, mennyi pénzre van szüksége. De a helyzet 2014-ben és 2015-ben sem lett jobb. A MÁK legfrissebb adatai szerint a Kliknek szeptemberben 6,7 milliárd forint adóssága volt.

Egyre több pénzből

Pedig az intézmény büdzséje évről évre nőtt, sőt a 2016-os költségvetés tervezete szerint jövőre is nőni fog, így:

Mindig éhes

Ráadásul az a pénz, amit a költségvetési törvény szerint kapott a Klik, sohasem volt elég. A legfrissebb elérhető éves beszámoló a 2013-as, e szerint eredetileg 390 milliárd forintos bevétellel tervezték az évet, amit aztán 470 milliárdra emeltek, végül 484 milliárd forintot kapott az iskolafenntartó.

2014-ben a Klik kétszer kapott 20 milliárd forint pluszpénzt, először a 2013-as maradványokból, aztán a települési önkormányzatok szociális, gyermekjóléti és gyermekétkeztetési feladatai támogatásának terhére.

2015-ben Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter augusztusban beszélt arról, hogy a Klik kiegészítő támogatást fog kapni, hogy rendezni tudja a hátralékait.

A tanárok beszélni akarnak róla

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) 2015. október 26-án jelentette be, hogy parlamenti vitanapot kezdeményeznek a Klik működéséről.

A tanárok vitázni akarnak a Klikről Forrás: MTI/Illyés Tibor

Közleményükben ezt írták: A Klik, s így a tankerületek több mint két hónapja ismét

A beérkezett panaszokkal kapcsolatban levéllel fordultunk egy budapesti tankerülethez, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy azért nem tudnak törvény szabta kötelezettségeiknek eleget tenni, mert a Klik nem biztosít rá fedezetet. Négyszer kértek keretet a személyi jellegű kifizetésekre, egyszer sem kaptak.

idézőjelbe teszi a Klik alá tartozó intézményekben az oktató-nevelő munka mindennapjait, és veszélybe sodorja a munkabékét."

Súlyos hibák

A PDSZ szerint Marekné Pintér Arankának, a Klik első elnökének 2014 közepén azért kellett távoznia posztjáról, mert egy kormányzati vizsgálat súlyos hibákra, pénzügyi anomáliákra derített fényt, és a helyzet azóta sem lett jobb.

Pintér Aranka technikailag közös megegyezéssel távozott a Klik éléről, hogy a vizsgálat eredményei miatt-e, azt nem lehet tudni. Az viszont tény, hogy

Szabó Balázs miniszteri biztos hetekig vizsgálta a Kliket,

jelentésében többek közt hibás gazdasági döntésekről, rossz vezetési stílusról, hanyagságról, a javaslatok figyelmen kívül hagyásáról írt.

Reagált a volt elnök

Cikkünk megjelenése után Marekné Pintér Aranka, a Klik volt elnöke reagált írásunkra. A következőt írta: "2014 nyarán jóval kisebb hiánnyal adtam át Hanesz József (egyébként pénzügyi végzettségű) elnöknek a hivatalt, mint az azóta kialakult. Megjegyzem, hogy a jelenlegi elnök ugyanannyi ideje ténykedik, mint amennyi nekem adatott a szervezet létrehozására."
Marekné Pintér Arankát Hanesz József követte a Klik élén Fotó: Polyák Attila - Origo

Folyamatos korrekciók

2014 márciusában pedig az Index kezébe került egy tanulmány, amiben Pölöskei Gáborné, az emberminisztérium főosztályvezetője elemezte a szervezet működését.

A tanulmány szerint a Klik túlcentralizált volt,

működése átalakításra és racionalizálásra szorult. A tárca azt nyilatkozta, a tanulmány (és a többi, ehhez hasonló belső munkaanyag) eredményei alapján a Klik működését folyamatosan korrigálják.

Korrekciók valóban történnek, a Magyar Nemzet 2015 szeptemberében például úgy értesült, az iskolaigazgatók úgynevezett kincstári kártyát kapnak, amiről bizonyos keretösszeget szabadon elkölthetnek, vagyis már nem kell tankerületi engedélyeztetési eljárást lefolytatniuk, ha venni akarnak egy doboz krétát.

2014 májusa óta egyébként

költségvetési főfelügyelő tartja szemmel a Klik működését,

különös tekintettel a gazdálkodására.

Nem lett jobb a helyzet

De hiába a több pénz, a főfelügyelő, a decentralizálás és a racionalizálás, a Klik tartozása nem csökkent jelentősen, 2015-ben 5 és 12 milliárd forint között ingadozott. A nyáron a hátralékok miatt több iskolában elzárták a gázt, bár a helyzetet sikerült gyorsan rendezni. A PDSZ pedig év közben többször panaszkodott arra, hogy sok oktató csak késve kapja meg a járandóságait.

Hiába minden, az egyenlet még mindig nem jön ki Forrás: Thinkstock

Mindezt egyébként úgy, hogy a Klik több pénzből kevesebb iskolát tart fenn. Esztergom 2015 szeptemberétől visszavette az iskoláit, a szakképző iskolák pedig átkerültek a nemzetgazdasági tárca fenntartásába. Igaz, a tanárok minden évben kaptak fizetésemelést (még ha nem is mindegyikük, és az örömük nem is volt mindig felhőtlen).

Megint a Klik körmére néznek

Hogy a Klik működésével komoly bajok vannak, a kormány is látja, legalábbis erre utal Tállai András nyilatkozata: szeptemberben azt mondta, a kabinet még az ősszel értékelni fogja a szervezet működését, és "a továbblépést megalapozó döntéseket is meghozza."