A mikrohitel ott is segít, ahol a bank nem

Vágólapra másolva!
25 év, 75 ezer vállalkozás, 100 milliárd forintnyi támogatás: ezzel telt a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány elmúlt negyedszázada.
Vágólapra másolva!

Rengeteg pénz apró összegekben

Az elmúlt 15 évben már több mint 50 milliárd forint értékű mikrohitelt nyújtott a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány a hazai mikro- és kisvállalkozásoknak. Az Európai Bizottság 1992-ben jelölte ki az immáron 25 éve működő Alapítványt kis- és középvállalkozás-fejlesztési programjainak végrehajtására. Az MVA-val együttműködő további alapítványok mikrohitelen túlmutató fejlesztési hitelkonstrukcióival és egyéb pénzügyi eszközeivel együtt 25 év alatt már több mint 95 milliárd forint jutott el mintegy 75 ezer vállalkozáshoz. Az alapítvány elsősorban új vállalkozások létrejöttét, a vállalkozói kultúra fejlődését, illetve kisvállalkozások szakmai, piaci fejlődését, tőkeerejük növelését, segíti tanácsadással.

Az alapítvány Mikrohitel Programja elsősorban olyan speciális területeken kívánja támogatni a kisvállalkozásokat, ahol a kereskedelmi bankok nem tudják kielégíteni az igényeiket, mondta el dr. Csuhaj V. Imre, az MVA kuratóriumi elnöke a jubileumi rendezvényen. „Azon túl, hogy a vállalkozások a hitelt alapvetően gépek, berendezések beszerzésére, infrastruktúra-bővítésre és -fejlesztésre és forgóeszközök biztosítására igénylik, az alapítvány számos programmal kínál lehetőséget kifejezetten munkahelyi képzések finanszírozására, a fiatalok vállalkozóvá válásának támogatására, illetve a digitális kompetencia fejlesztésére is” – így az elnök.

A foglalkoztatást is bővítheti a mikrohitel

Az alapítvány mikrohitelt is nyújt, célcsoportjába mind a már működő, mind az induló kisvállalkozások beletartoznak – az elmúlt 15 évben támogatott vállalkozások ötöde induló cég volt. A több mint 13 ezer szerződéskötés országszerte jól mutatja, hogy a cégek gyorsan élnek is a lehetőséggel. A mikrohitelt elsősorban a magyarországi városok (42 százalék) és falvak (28 százalék) vállalkozásai igényelték, a fejlettebb megyeszékhelyek (25 százalék), illetve Budapest (5 százalék) kisebb arányban képviselte magát a programban.

Dr. Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az információ, a felkészültség és az induláshoz szükséges anyagi bázis fontosságáról beszélt. „A vidékfejlesztés szempontjából az egyik kiemelt prioritás a foglalkoztatás megerősítése és fenntartása, amelyhez a mikrovállalkozások nagyban hozzá tudnak járulni, és látható, hogy van igény ebből a vállalati körből az oktatás, képezések, források iránt – mondta. – Az EU-s források ezen cégkör számára is biztosítottak és terveink szerint fognak is biztosítani olyan lehetőségeket, amelyek ezeket a célokat támogatják.”

Fókuszban a beszállítás és az export

Az MVA és a vele együttműködő alapítványok a mikrohitelen túlmutató fejlesztési hitelkonstrukciókkal, például JEREMIE-kishitelekkel és kombinált termékekkel, illetve egyéb pénzügyi eszközzel – pályázati, tőke- és közbeszerzési garanciával – is támogatják a hazai magángazdaság működését. Ennek figyelembevételével több mint 95 milliárd forint forrást transzferáltak csaknem 75 ezer vállalkozáshoz az elmúlt negyedszázad alatt.

„Az Európai Unióval fennálló együttműködés során felhalmozott tudásra és a hálózati együttműködéssel biztosítható országos jelenlétre is építve a jövőben nagyobb hangsúlyt kapnak a vállalkozók együttműködését, együttes fejlődését segítő, kooperatív jellegű programok, például a beszállítás, az együttes export és a regionális komplex szolgáltatások. A szolgáltatások javítása és további cselekvési irányok megjelölése érdekében a mikrohitel programokat folyamatosan értékeljük és vizsgáljuk a hatékonyságukat” – emelte ki dr. Braun Márton, az MVA ügyvezető igazgatója.