Egy perc alatt megértheti a TV2-sztorit

Orbán Viktor tv2 tények
Vágólapra másolva!
Egyre inkább kezd körvonalazódni, mi történhetett a TV2 körül az elmúlt bő két évben. Az események oda vezettek, hogy Simicska Lajos köréhez tartozó Megapolis Média és Andy Vajna is a csatorna tulajdonosainak mondják magukat. Az ügy végére valószínűleg csak egy jogi eljárás tehet majd pontot, még a történet részleteit bemutató rövid videót végignézve sem egyértelmű, hogy kinek van igaza.
Vágólapra másolva!

2013 decemberében arról találgattunk, hogy miből tudta megvenni két kis cég a TV2-t üzemeltető MTM-SBS Zrt.-t annak német tulajdonosától, a ProSiebenSat.1-tól. Később a vevők azt a sajtóinformációt erősítették meg, hogy maga az eladó adott nekik kölcsön a felvásárláshoz. Ezt megelőzően több lap is arról cikkezett, hogy

Simicska Lajosék akarnak a tévéhez jutni Simon Zsolt és Yvonne Dederick cégein keresztül.

Yvonne Perla Dederick és Simon Zsolt János nyilatkozata üzletrész átruházásáról Forrás: Origo

Akkor azonban erre még semmi bizonyíték nem volt. Csak most kerültek elő azok az opciós szerződések, amelyek azt bizonyítják, hogy

a TV2 vevői és Simicskához köthető cég között volt kapcsolat a vásárlás idején.

Az opciós (vételi jogot rögzítő) szerződések lényege, hogy a Fonyó Károly tulajdonában lévő Megapolis Média Zrt. bármikor megkaphatja a TV2-t megvásárló cégek tulajdonjogát.

Szervezzünk ki mindent a cégek alól

A TV2-t tehát átvette Simon Zsolt és Yvonne Dederick két cége, a D6D Kft. és a CCA Vízió Kft. A két társaság létrehozott egy harmadikat, a CCA-D6D Kft.-t, hogy az üzemeltessen minden, a csatornához köthető érdekeltséget. Hamar rájöhettek azonban, hogy másképp szeretnék működtetni a csoportot. Az Opten adatai szerint

már 2014 márciusában eldöntötték, hogy a CCA-D6D alatt mindent összevonnak egy cégbe, a TV2 Média Csoport Kft.-be.

Ez a társaság végül júliusra alakult meg. Ezzel azonban még mindig a két, eredetileg a ProSiebenSat.1-nal szerződött és Simicskáékkal kapcsolatba hozható cégé a TV2.

Októberben viszont Simon Zsolt és Yvonne Dederick fejenként 250 ezer forintért eladták a cégeik részesedését a CCA-D6D Kft.-ben saját maguknak,

amely ekkor még mindig a TV2 üzemeltetője volt. Egy hónap múlva pedig ennek a cégnek, a CCA-D6D Kft.-nek a helyére került a TV2 Media Group.

Ketten is azt hiszik, hogy övék a TV2 Forrás: MTI - ORIGO

Mi maradt a cégekben?

Amikor tehát Andy Vajna október 15-én megszerezte a TV2 Media Groupot, annak már mintha nem lenne semmi köze a D6D Kft.-hez és a CCA Vízió Kft.-hez, amelyekre Fonyó Károlynak és Simicska Lajosnak opciós joga volt. Épp ezért vitatják ők azt, hogy bármilyen joguk lett volna a tulajdonosoknak az átszervezésre az opciós szerződések tudatában. Ennek megfelelően éltek is szerzett jogukkal október 13-án, így szerintük ők a valós tulajdonosai a TV2-nek.

Szavazzon!

Ha ön már érti, hogy mi történt. Mit gondol, kié a TV2?

Az ügy kirobbanásakor is megszavaztattuk az olvasóinkat, akkor Fonyó Károlyt (Simicska Lajos) gondolták legtöbben az új tulajdonosnak.