A vámosok csak a legvégső esetben vágják szét az autót

új Tiszabecs, Cigi csempész fogtak, autó, cigaretta,
Tiszabecs, Cigi csempész fogtak, autó, cigaretta,
Vágólapra másolva!
Mostanában „depózzák” a csempészcigarettát a magyar-ukrán határ környékén: pénteken is egy olyan autóból került elő több száz karton cigaretta, amely valószínűleg nem is járt Ukrajnában.
Vágólapra másolva!

Körülbelül 300 karton cigaretta volt az ülések alá rejtve, tudtuk meg Suller György Attilától, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám- és jövedéki szóvivőjétől. Az Origo kapott egy olvasói fényképet, amin az látható, ahogy a pénzügyőrök a hátsó ülés alatt kialakított rejtekhelyről pakolják ki a csempészcigarettát egy Opel Zafirából.

A képen pirossal jelölt fehér zacskók az ülés alól kerültek elő Olvasói fotó

Miután folyamatban lévő ügyről van szó, a NAV szóvivője nem tudta megmondani pontosan, hogy a lefoglalt csempészcigarettának mekkora az értéke. Büntető- és jövedéki eljárás is indult az ügyben.

„Depóznak”

A gépkocsit Mánd belterületén állították meg a pénzügyőrök, akik azért vitték azt a határra, a Mándtól 20 kilométerre lévő Tiszabecsre, mert ott van olyan szerelőakna, ahol megfelelően át tudták vizsgálni a kocsit. Meg is találták a csempészcigarettát, amely Ukrajnából származott, de valószínűleg már korábban áthozták a zöldhatáron.

Suller György Attila szerint az érintett Opel valószínűleg nem is járt Ukrajnában, és inkább arról lehet szó, hogy épp egy depóból szállították el a cigarettát.

Sokszor határ menti depókba gyűjtik a csempészcigarettát,

„depózzák” azt, ezzel is csökkentve a lebukás veszélyét. Az Origo is beszámolt arról az október végi fogásról, amikor több mint 1100 doboz csempészett cigarettát találtak egy udvari vécében.

A csempészcigaretta jelentős része a magyar-ukrán határon érkezik Magyarországra Forrás: NAV / Facebook

Magyarország cigarettacsempészet szempontjából nemcsak célország, hanem tranzitország is Suller György Attila szerint, hiszen Magyarországtól nyugatra nagyobb haszonnal is el tudják adni a csempészett cigarettát.

Eddig már 14 ezer esetben

összesen 40 millió szál cigarettát foglaltak le a pénzügyőrök az idén.

Ennek a nagy része az ukrán határszakasznál történt, mivel ott jellemző leginkább a cigarettacsempészet, közölte a NAV szóvivője.

Nem ugranak egyből flexszel a kocsinak

Amennyiben a cigarettakereső kutya jelez, és a vizsgálat során a vámosok úgy ítélik meg, hogy szét kell szedni a kocsit, akkor másodlagos vizsgálatra rendelik az autót, és szét is szedik, ha muszáj. Azonban Suller György Attila szerint ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy flexszel nekiesnek, és szétvágják az autót.

– mondta a szóvivő. Az Opel esetében is bele volt hegesztve egy rejtekhely a kocsiba, és ha ez teljesen zárt lett volna, akkor ugyanúgy szét kellett volna vágni a kocsit.

Voltak már trükkösebbek is

A szóvivő említett egy olyan trükkös megoldást is, amikor egy Mercedes kisbusz tetejét úgy alakították át, hogy ha a rádiós magnón egy négyjegyű PIN-kódot beütöttek, akkor egy hidraulika leengedett egy rejtekajtót, ami mögé a csempészcigarettát lehetett pakolni.

Cigarettacsempészek nyomában az Origo

A cigarettacsempészet ügyével akkor kezdett el komolyan foglalkozni a kormány, amikor az Origo megírta, hogy a magyar hatóságok is érintettek az ügyben. A kormányülést követően Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy Orbán Viktor kormányfő szigorú vizsgálatot rendelt el.

Augusztusban a NAV – a Központi Nyomozó Főügyészség információi alapján – pénzügyőrhöz méltatlan cselekmény miatt eljárást indított 18 záhonyi munkatársa ellen: a megalapozott gyanú szerint jogtalan előnyért segítették a cigarettacsempészeket.

Nemcsak pénzügyőrök, hanem a záhonyi rendőrök is érintettjei a vesztegetési ügynek, amelynek októberben már 38 gyanúsítottja volt, miután többeket nagyszabású ügyészségi akció végén őrizetbe vettek.

Már nyáron sejteni lehetett

A magyar–ukrán határon kialakult helyzettel nyáron az Origo is több cikkben foglalkozott. A júliusi munkácsi incidens után megszólaltattuk a kárpátaljai város polgármesterét, Lengyel Zoltánt, aki kizártnak tartotta, hogy az ukrán oldalon nyílt titokként folyó csempészetben a magyar fél ne lenne érintett. Szerinte a cigarettacsempészet felszámolásához nem elegendő az ukrán vámparancsnokság vezetőinek menesztése.

Nyilatkozata után egy nappal Lázár János bejelentette: Orbán Viktor miniszterelnök szigorú vizsgálatot rendelt el, hogy kiderüljön, igaz-e, amit Lengyel Zoltán állított, a személyi következményekről viszont akkor azt mondta: majd a vizsgálat lezárulta után lehet róla beszélni, ha beigazolódnak a gyanúk.

Nem sokkal később megszólaltattuk a munkácsi lövöldözésben részt vevő radikális Jobb Szektor szóvivőjét is, aki szerint hiba volt fegyvert használni, a csempészethez viszont nincs közük. Ismételt érdeklődésünkre Lengyel Zoltán azt mondta: nem hisz a szektorosoknak, szerinte ők inkább részt akarnak szerezni a piacból, és ezt a kijevi kormány tudta nélkül nem tehetnék meg.