Több százezret képes félretenni egy Londonban élő magyar

london, londoni magyarok, külföldön élő magyarok, heathrow, repülő
A plane flies in to land at Heathrow airport in west London on January 21, 2013 after the airport announced further flight cancellations due to adverse weather. London's Heathrow Airport warned of further flight cancellations on January 21 which would leave thousands more passengers stranded on the fourth day of delays after heavy snow swept across Britain. AFP PHOTO/ANDREW COWIE
Vágólapra másolva!
Történelmi csúcsra nőtt a külföldre vándorolt magyarok hazautalása. A következő években még több pénzt küldhetnek, miután egyre nő az elvándorlás is. Ha felgyorsul a családok kiköltözésének üteme is, akkor már nem nagyon lesz kinek pénzt küldeni.
Vágólapra másolva!

„Van, amikor utalok haza pénzt, de nem rendszeresen – mondja Eszter, aki úgy érezte a kivándorlás előtt, hogy itthon nem lehet megélni a nettó 100-120 ezer forintos fizetésből. Most vettünk egy autót úgy, hogy különösebben nem spóroltunk – meséli a lány, aki jól érzi magát Camberley-ben, és hatszor annyit keres, mint itthon.

A 900 milliárdot utaltak át

Soha nem utaltak még haza annyi pénzt Magyarországon maradt családtagjaiknak külföldre vándorolt magyarok, mint most – írja a Világgazdaság. A kivándorlás gyorsulásával párhuzamosan a hazautalások összege is nő: már a magyar gazdaság 3 százalékát adja.

Forrás: AFP/Andrew Cowie

A Központi Statisztikai Hivatal nemzeti számlái szerint a külföldről kapott munkajövedelmek tavaly elérték a 920 milliárd forintot, ami 43 milliárd forinttal meghaladja a 2013-ast, és 236 milliárddal több, mint a 2012-es. A jövedelmek hazautalása 2010-ben kezdett el dinamikusan nőni, amikor elindult a kivándorlási hullám Magyarországról.

A 900 milliárd forintos hazautalás azt jelenti, hogy átlagosan 200-250 ezer forintot tesznek félre

havonta a külföldön dolgozó magyarok, feltételezve, hogy 300-400 ezren küldenek pénzt. Ez viszont kissé magas összegnek tűnik, ez alapján akár azt is gondolhatjuk, hogy ennél is többen lehetnek a külföldön munkát vállaló magyarok.

Tavaly 31 500-an hagyták el Magyarországot legalább egy évre, ami 50 százalékos emelkedés egy év alatt, és több mint hatszorosa a 2009-es adatnak.