Drágulhatnak a belföldi mobiltarifák

család, Szeret, nem szeret? Most letesztelheted, hogy mennyire, szerelemes pár, kávézó, mobiltelefon
Vágólapra másolva!
Nincs kizárva, hogy a roamingdíj tervezett kivezetése miatt a szolgáltatók emelni fogják a belföldi hívások tarifáját. A későbbiekben ugyanis nem lesz különbség a belföldi, illetve a külföldről például Magyarországra irányuló hívások percdíjában. A tarifaemelésre elméletileg lehetőségük is lesz a cégeknek, hiszen nincsen érvényben ezt akadályozó szabályozás.
Vágólapra másolva!

A szolgáltatók saját üzletpolitikai stratégiájuk alapján döntik el – a szabadpiaci verseny elveinek tiszteletben tartása mellett – , hogy emelik-e saját tarifáikat. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak nincs felhatalmazása a szolgáltatók üzleti döntéseinek vizsgálatára.

Bizonytalanok a szolgáltatók

A szolgáltatók még óvatosan nyilatkoznak – írja a Világgazdaság. A Vodafone Magyarország még nem ismeri az Európai Parlament roamingdöntésének minden, esetenként még kidolgozásra váró részletét, így egyelőre nem tud a majdani módosítások hatásairól sem nyilatkozni.

Forrás: Thinkstock

A Magyar Telekom pedig azt közölte: pozitívan értékelik az EP-döntést és az elfogadott szabályozást, ugyanakkor a bevezetés, a konkrét megvalósítás számos részlete még további elemzést igényel.

A 2017 közepéig érvényes roamingcsökkentési menetrend eddig is ismert volt, és figyelembe tudták venni az üzleti tervezésben.

Kivezetési menetrend

A roamingdíjak legutóbb 2014. július 1-jén változtak, kivezetésük pedig két lépcsőben történik. Lesz tehát egy átmeneti időszak 2016. április 30-tól, amikor az említett mértékben lehet növelni a belföldi díjakat. Ezt követően, 2017. június 15-től pedig az említett pluszdíjakat a szolgáltatók csak akkor alkalmazhatják, ha évenként a nemzeti szabályozó hatóságok számára – Magyarországon az NMHH-nak – megküldött kérelemben közgazdasági számításokkal igazolják, hogy a barangolási szolgáltatás nyújtásával kapcsolatban felmerült költségek nem fedeznék a kiadásokat, és ez hatással lenne a belföldi tarifáikra (a belföldi díjak emelésére lenne szükség). Egyéb esetben csak a belföldi díjakat számolhatják fel.

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.