Varga elmondta, miért aggódhatnak a cégek

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszédet mond 2015. november 9-én a Széchenyi Kártya Program budapesti ünnepségén, amelyet abból az alkalomból tartottak, hogy az elmúlt 13 évben kihelyezett hitelállomány meghaladta az 1500 milliárd forintot. MTI Fo
Vágólapra másolva!
Több mint 224 ezer Széchenyi Kártyát adtak át az elmúlt évtizedben. A program 1500 milliárd forint hitelösszeggel járult hozzá a hazai kkv-k sikeréhez. Varga Mihály szerint a hitelezés alapvető fontosságú minden gazdaságban, és Magyarországon is kezd lábra állni. A nemzetgazdasági miniszter arról is beszélt, hogy kell-e aggódniuk a hazai vállalatoknak a migránsválság és a Volkswagen-botrány miatt.
Vágólapra másolva!

A vállalkozások által benyújtott hitelkérelmek száma mára meghaladta a 300 ezret, és mérföldkőhöz ért a Széchenyi Kártya Program. Ebből az alkalomból ünnepelt együtt Varga Mihály a Vállalkozók és Munkavállalók Országos Szövetsége (VOSZ), a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), valamint a Kavosz Zrt. képviselőivel a Pesti Vigadóban.

Varga Mihály sikertöténetnek nevezte a Széchenyi Kártya Programot Forrás: MTI

Hitelek nélkül nincs jó gazdaság

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a hazai kis- és középvállalati (kkv) finanszírozás sikertörténetének nevezte a programot. Úgy gondolja, hogy érdemes figyelni a hazai vállalkozókra, mert amit akkor 2002-ben kitaláltak, még majdnem 15 év után is működik.

Az a titok, hogy sikerült felülírni az egyéni érdekeket, és egy működő rendszert létrehozni. „Nemcsak a technológiai újítás alapvető fontosságú, hanem a hitel- és az adósságkezelés fejlesztése is:

Az állami költségvetés évi 4 milliárd forinttal támogatja a programot, garancialehívás és kamattámogatás formájában” – mondta a tárcavezető.

Sötét felhők gyűlnek?

Az elmúlt évben javultak a kkv-szektor eredményei: nőtt a foglalkoztattak száma, emelkedett a nettó éves árbevétel és növekedett az export. Ennek ellenére egyesek sötét felhőket látnak gyűlni a magyar gazdaság felett: a migránsválság és a Volkswagen botrány is olyan események, amelyek akár a vállalkozói szektort is sújthatják.

Varga Mihály szerint nincs ok az aggodalomra, mert

Magyarország gazdasági teljesítményét nem érinti a migráció,

és egyelőre annak sem látni jelét, hogy a Volkswagen válsága negatív hatással lenne.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és Varga Mihály Forrás: MTI

Feléledhet a hitelezés

A magyar kkv-szektorban a legfőbb akadály a tőkehiány, ráadásul a vállalatok 60 százaléka érzi úgy, hogy akadályokba ütközik a finanszírozáshoz való hozzájutásnál. Ennek megoldásához a kormány az uniós támogatások minél gyorsabb és minél hatékonyabb lehívásának támogatását ígéri a jövőben.

2016-ban a bankadó mértéke jelentősen csökken,

2017-től pedig további csökkentés várható, amitől a banki hitelezés fellendülését várják. A hitelezés egyre inkább lábra áll Magyarországon – vonta le a következtetést Varga Mihály.

A vállalkozók személyi igazolványa

A VOSZ és a MKIK 2002-ben kezdeményezték a hazai hitelintézeteknél egy olyan konstrukció megvalósítását, amellyel a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások egyszerűen és olcsón juthatnak olyan kedvezményes kamatozású hitelhez, amelyet bankkártyával is igénybe lehet venni. Ádám Imre a VOSZ-t képviseltében elmondta, hogy sok vállalkozó ma nem is tudna létezni a program nélkül, amely

már 1500 milliárd forinttal támogatta a kkv-szektort.

A banki hitelezés teljesen megállt a válság idején Magyarországon. A programnak köszönhetően a bankoknak csak 20 százalék kockázat volt a hitelkiadásban, a maradék 80 százalékra pedig az állam vállalt garanciát. Házon belül úgy hívjuk a Széchenyi Kártyát, hogy ez a vállalkozók személyi igazolványa, hiszen névre szól, és az a cégét jól vezető vállalkozó kapja meg, aki méltó a birtoklására” – tette hozzá.

Ádám Imre, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének soros elnöke is beszédet mondott Forrás: MTI

Kormányokon át

Parragh László, a MKIK elnöke büszkén beszélt arról, hogy 2002-ben Medgyesi Péterrel, az akkori miniszterelnökkel adták át az első Széchenyi Kártyát, és azóta

minden kormánnyal végig tudták vinni a terméket.

Bár minden kormány programjában szerepelt a kkv-szektor támogatása, úgy gondolja nem volt más olyan valóban működőképes konstrukció, mint a Széchenyi Kártya Program, amely mára egy hat elemből álló, különböző finanszírozási igényekre választ adó programmá fejlődött.