Csak kórházba ne kelljen menni

Grimm meséi a kórházból
Vágólapra másolva!
Libamáj almaágyon tejszínes krumplipürével vagy kelkáposztának lódított főzelék, két kocka porhússal. Az előbbit egy fizetős, az utóbbit egy nem fizetős beteg kapja ugyanabban a kórházban. Engedik, de egyben ki is tiltják az extra szolgáltatásokat a magyar kórházakból. Kovácsy Zsombor egészségügyi szakjogász szerint összevisszaság van a magyar egészségügyben, pedig mindenki jobban járna azzal, ha az OEP által le nem fedett többletkapacitásokon gyógyulhatnának azok, akik megfizetik ennek az árát.
Vágólapra másolva!

Életveszélyes a zuhanyzó, rád zuhanhat a plafon vakolata, és még gusztustalan is. Inkább nem zuhanyozol, csak mosakszol. Az étel moslék. Volt olyan főzelék, aminek senki nem tudta megtippelni a nevét. Valahová a paradicsomos- és a székelykáposzta közé tettük.

A betegek azt sem tudják, mit esznek Forrás: Origo

Ernőnek borda- és lapockatörése volt, a budapesti János-kórházba vitték eszméletlen állapotban. A középkorú motoros szeptemberben szenvedett balesetet, és mesélt a kórházban eltöltött napjairól.

Csak kórházba ne kelljen menni

Ha az utcáról visznek be, akkor szappan, vécépapír, egyebek ügyében a szobatársaid jóindulatától függsz. A legnagyobb kincs mégis az alvás. Nehéz ugyanis elaludni a fájdalmak, az üvöltve horkoló szomszédok, és az áporodott levegő miatt. Hajnal felé csendesedik el a szobád – naná, hogy reggel ötkor felkeltenek. Lázmérés, gyógyszerek, ilyesmik.

Új elképzelés a csengőről Forrás: Origo

Ez nyilván rossz nővérnek, betegnek egyaránt,

Mire visszaaludnál, jön a vizit. Döbbenten tapasztaltam viszont, mennyire kedvesek a szakemberek. A betegszállítók, a nővérek, a gyógytornászok, az orvosok. A nővérektől egyenesen elájultam. Éjjel 3-kor is kedvesen, gyengéden tették tisztába ötödször a mellettem fekvő öreget – mesélte Ernő.

Elmentek Nyugatra

És mindeközben látod, hogy van orvosi szoba, ahol a hat kiírt névből négy át van húzva. Az épületek állapotát és a szakemberek létszámát tekintve teljesen egyértelműnek érzed: hamarosan szó szerint összeomlik az egészségügy.

Omlik a vakolat a fürdőben a János-kórházban Forrás: Origo

Ernő egyébként azt mondta,

ha a saját lábán ment volna be, élt volna azzal a lehetőséggel, hogy a János-kórház fizetős szobájában fekhessen.

A János-kórházban összesen 91 VIP-ágy van. A fizetős részlegen a kórházi szoba ára napi 1000 forinttól 6000 forintig terjed – közölte a Szent János Kórház. Van olyan VIP-szoba, ahol van saját fürdő is. A legdrágább az egyágyas-fürdőszobás kórterem. Dietetikussal konzultálva lehetőség van A és B menü választására, illetve egyéni étrend összeállítására. Ezért nem kell különdíjat fizetnie a betegnek.

Magyarországon nagyon sok kórházban van már olyan részleg, ahol egy- vagy kétágyas szobákban gyógyulhatnak a betegek. A falak szép színesek, a menü is más. Kovácsy Zsombor egészségügyi szakjogász szerint

van kereslet a fizetős szobákra.

Általában a ritkán beteg, fiatal, jól kereső réteg a néhány napos benntartózkodásáért hajlandó 50-150 ezer forintot is fizetni. Ugyanez a kör a rászoruló családtagja ellátásáért is ad ennyi pénzt.

Inkább arra volna szükség, hogy a nem fizetős szobák színvonala mindenütt elfogadható legyen, és ezt követően kellene megnézni, hogy van-e kereslet a tűrhető alapszintet meghaladó, extra minőségre. Ma van, ahol ugyanaz jár ingyen, amiért másutt fizetni kell, vagy hiába fizetne a beteg, akkor sem tud hozzáférni – mondta Kovácsy Zsombor.

Egerben fullon a fizetős szobák

Az egri Markoth Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetben hat olyan kórterem van, ahol szebb környezetben gyógyulhatnak a betegek. A fizetős szobák kihasználtsága 100 százalékos, napi 12 700 forintba kerül. A fizetős beteg ugyanazt az egészségügyi ellátást kapja, mint a többiek – mondta az Origónak Tóth Ildikó megbízott főigazgató.

A betegek többsége szülés után veszi igénybe a fizetős szobát. A VIP-betegnél dolgozó orvos és ápoló nem kap külön díjazást. A főigazgató azt mondta, a kórtermek kialakításához semmilyen állami támogatást nem kaptak, azokat cégek szponzorálták.

Hozhatok kávét vagy teát?

Nem egy szálloda előzékeny londinere kérdezte ezt a napokban tőlem, hanem az Uzsoki-kórház VIP-részlegének ápolója. Beteglátogatóban voltam egy rokonomnál – mesélte András az Origónak. Az állami intézmény részlege, mintha nem is a magyar egészségügy része volna. Pedig az, de megkérik az árát.

Egy éjszaka 30 ezer forint.

Cserébe kifogástalan körülményeket kap a beteg. Ficzere Andrea, az Uzsoki-kórház igazgatója azt mondta, a fizetős részlegük 60–100 százalékos kihasználtsággal működik. Tíz kórtermük van, és 13 ágyuk. A szobák nyáron üresebbek, mert kevesebb a beteg.

Uzsoki Utcai Kórház Fotó: Bielik István - Origo

Az Uzsokiban a VIP-osztályon lábadozó ebédje az egyik nap

almaágyon párolt libamáj krumplipürével volt, előtte betűtésztás paradicsomleves.

Mindezt nett porcelántányérokban és csillogó evőeszközökkel szervírozzák. Ernő, tudják, a cikk elején, arról mesélt, hogy felismerhetetlen volt az ebédje a Jánosban. "Szerencsém volt, a fájdalmaim miatt nem volt étvágyam, különben az adagok kicsik lettek volna. És ne jöjjünk azzal, hogy a fekvés miatt kevesebb kalória kell" – mondta Ernő.

Nincs kórházszag sem

Az egyszemélyes kórterem talán túlságosan is tágas, a fürdőszoba patyolattiszta. Az már legyen a kórház titka, hogy a jellegzetes kórházi szagot hogyan sikerült innen száműzni – mondta András az Uzsokiról.

Mint egy háromcsillagos szálloda Fotó: Bielik István - Origo

A nővérek feltűnően csinosak és szolgálatkészek.

A háromcsillagos szállodának beillő részlegből egyébként a normál ellátásban részt vevő műtőbe tolják a pácienst, azaz a 30 ezer forinttal a körülményeket veheti meg az, akinek futja erre. A magyar OEP-biztosított beteg számára is van mód arra, hogy az ellátást a biztosító fizesse, és a beteg kizárólag a hotelköltséget állja, de az étkezés itt is benne van a csomagban – mondta Ficzere Andrea, az Uzsoki-kórház főigazgatója.

Leginkább térd-, csípőprotézis-műtét, szalagsebészeti műtétek, nőgyógyászati beavatkozások és szülések miatt keresik a VIP-részleget a páciensek. Ezeknek a műtéteknek az ára több százezer forintra rúg. Az Uzsokiban többféle szolgáltatás van, az OEP-beteg is kérhet fizetős szobát, a fizetőképes magyar és külföldi betegek pedig a VIP-osztályon, saját költségükre kérhetik az ortopédiai bevatkozást.

Egészségpénztári kártyával is fizethet

Ha valaki esetleg egészségpénztári tag, a pénztár is fizethet a VIP-szobákért. A Prémium Önkéntes Pénztár már több mint 60 intézménytől fogadott be számlát, amin kórházi hotelszolgáltatás szerepelt. Tagjaink többnyire gyógyszerre és gyógyászati segédeszközökre fordítják egészségpénztári egyenlegüket, ezenkívül jelentős az egészségügyi szolgáltatások díjának elszámolása is. Ebbe tartozik a kórházi hotelszolgáltatás is. A Prémiumnál azt mondták, ha az intézmény egészségpénztári kártyaelfogadó hely, akkor egészségkártyával kiegyenlíthető a szolgáltatás díja. Ha viszont nem, akkor készpénzzel kell fizetni a szolgáltatásról kiállított számlát, majd ezt beküldeni az egészségpénztárhoz. Az egészségpénztár a számla ellenértékét kifizeti a pénztártagnak az egészségszámláján rendelkezésre álló fedezet terhére.

Kovácsy Zsombor szerint sajnos

a fizetős szolgáltatások igénybevételének kultúrája sem a jogszabályokban, sem a mindennapi gyakorlatban nem alakult ki.

Sok kórház teljesen jogellenesen mindenkin kötelezően behajtja az extra díjat, mondván, hogy felújították az osztályt – miközben alapszinten is kötelező volna szolgáltatást nyújtani a tb-finanszírozott betegeknek.

A törvény szinte minden lehetőséget elvesz a szabadáras extraszolgáltatások elől, marxista alapon teszi lehetővé a többletköltségek forintra elszámolható érvényesítését – mondta az egészségügyi szakjogász. Azaz hiába fizetnék ezer forintot a színvonalasabb ebédért, ha az csak hétszázhuszonhárommal került többe a kórháznak, mint a norma, akkor ennyi a kötelező ár.

Pedig ha az egészségügyben valahol, az extra szolgáltatások terén mindenképpen a keresletnek kellene meghatároznia az árakat.

Még mindig messze az átláthatóság?

A fizetős és nem fizetős betegek közötti összemosódás régóta észlelhető abban a formában, hogy a magánrendelésről az orvos beviszi a betegét a kórházba, ott elkéri tőle a hálapénznek nevezett díjat, a kórház pedig elszámolja ugyanezt az ellátást az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak.

Kovácsy Zsombor szerint kuszák a viszonyok a különdíjak körül Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ugyanakkor a teljes egészében fizetős, legális szolgáltatásokat kitiltották egy idén hatályba lépett törvénymódosítással az állami kórházakból. Magyarán arra már nincs mód, hogy a magánpraxisban kezelt betegek laborvizsgálatait, műtétét az orvosok abban az állami kórházban végezzék el, ahol dolgoznak, ahogy ez korábban volt. A változás egyben azt is jelenti, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár magánellátást már nem finanszíroz a jövőben.

Kovácsy Zsombor szerint ez indokolatlan, mert a betegnek, egészségügyi dolgozónak egyaránt jobb, ha az OEP által le nem fedett többletkapacitásokon gyógyulhatnak azok, akik megfizetik ennek az árát. Tehát egyszerre van jelen az összevisszaság és a kontraproduktív különválasztás a magyar egészségügyben.