Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Tom Cruise otthon érezné magát a NAV-nál

Nemzeti Adó- és Vámhivatal, dohány NAV bevetési osztály, dohányipar, sajtótájékoztatót tartanak
A hazai dohányipar szereplői és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtótájékoztatót tartanak. Téma: a hazai feketekereskedelem állapota
Vágólapra másolva!
A NAV egyik ellenőrét sem kényszeríti arra, hogy tetováltassa magát, vagy piercinget csináltasson, az ilyen ellenőrzésekhez önkénteseket keresnek. Az adóhatóságnak nem az a célja, hogy vegzálja a vállalkozókat, de mindenkit ellenőriznie kell. Volt olyan vállalkozó, aki megköszönte a bírságot, mert így legalább rájött, hogy átverik a dolgozói.
Vágólapra másolva!

A NAV-ellenőrök napja alkalmanként ugyanazzal a mondattal kezdődik, mint Ethan Hunt (alias Tom Cruise) valamelyik kalandja a Mission Impossible-filmekben: „A küldetése, ha elfogadja…” Sőt néha hasonlóan is folytatódik, az operatív ellenőrzések sokszor fedetten indulnak, néha úgy is fejeződnek be.

Nem kényszer a tetoválás

Az ellenőrzési szakterület munkatársai minden reggel közösen beszélik meg, ki milyen feladatot kap aznap, tudta meg az Origo Kis Péter Andrástól, a NAV adószakmai szóvivőjétől.

Egy ellenőrt sem köteleznek arra, hogy tetováltassa magát, vagy piercinget csináltasson.

Ha az adott osztályon senki sem vállalja a küldetést, akkor megpróbálnak más osztályon olyan kollégát keresni, aki igen. A NAV a próbavásárlások mellett a pénztárgépi adatokat is vizsgálja, utólagosan ellenőrzi a bevallások hitelességét, és adott esetben forgalomszámlálással kontrollálja egy-egy vállalkozás bevallott bevételeit.

Fedett ügynökök

Próbavásárláskor minden ellenőrzés fedettként indul, az ellenőrök nem mondják meg, hogy kicsodák. Vásárolnak, aztán meglátják, hogy kapnak-e nyugtát vagy számlát. Utána vagy elmondják, hogy kicsodák, vagy maradnak fedettek.

Ha nem fedik fel magukat, akkor a számlát természetesen elteszik, később kiderül, a vállalkozó valóban bevallja-e a bevételt. Más előnye is van annak, ha az ellenőr nem árulja el, kicsoda: így többször tud ellenőrizni, nem jegyzik meg az arcát. A Balaton környékén az intenzív nyári ellenőrzések idején például az igazgatóságoknak

cserélgetniük kellett az ellenőröket, mert a vállalkozók már arcról ismerték őket,

mondta el a szóvivő.

A nyári ellenőrzések idején már arcról megismerték az ellenőröket Fotó: Bielik István - Origo

Túl gyakran jöttek

Egy budapesti vendéglős elég sokat panaszkodott az Origónak a NAV ellenőreire. Azt állította, volt olyan nap, hogy többször is ellenőrizték, ezzel többször megakasztották a munkát, mert ellenőrzés közben a vendégek se rendelni, se fizetni nem tudtak (a pincéreknek is el kell számolniuk a pénzzel, ami a brifkójukban van). A többszöri ellenőrzést azzal indokolták, hogy az online pénztárgép adataiból azt látták, a megelőző napon gyanúsan alacsony volt a forgalma. A vendéglátós azt mondta, ebben nem volt semmi meglepő vagy gyanús, mert azon a napon esett az eső.

A vendéglátós szerint többször előfordult, hogy az ellenőr szemmel láthatóan ittasan érkezett hozzájuk, a próbavásárlás során pedig náluk is alkoholt fogyasztott.

Az ellenőröket is ellenőrzik

Ami az alkoholfogyasztást illeti, az ellenőrök az ellenőrzéseken soha nem isznak. Ha olyan helyet vizsgálnak, ahol az életszerűség kedvéért inni kell, visznek magukkal „szivacsot”, valakit, aki az ellenőrzésben nem vesz részt, ezért tud alkoholt fogyasztani, mondta el a szóvivő.

Minden ellenőrzés után jegyzőkönyvet írnak, a vizsgált vállalkozó ebbe felvetetheti, ha bármilyen kifogása van az eljárással szemben.

A NAV-on belül van belső biztonsági főosztály, ez ellenőrzi egyebek mellett az ellenőröket is. Az ellenőrök soha nem dolgoznak egyedül, mindig ketten vagy hárman mennek mindenhova.

Mindennek utána kell járni

Ha a kereskedő vagy a vendéglátós mindent beüt a gépbe, és rendesen ad számlát, akkor nem kell tartania az ellenőrzéstől. Természetesen előfordulhat, hogy azért zuhan gyanúsan a forgalom, mert az esős időben kevesebb a vevő, de arról csak ellenőrzéssel lehet megbizonyosodni, hogy nem szándékos mulasztás van-e a háttérben.

A NAV látatlanba nem tudhatja, az eső miatt esett-e a forgalom Forrás: Thinkstock

Nem biztos, hogy ugyanaz áll a kassza mögött

Az is előfordulhat, hogy egy vállalkozást egymás után többször ellenőriznek, de ennek általában oka van. Egyrészt abból, hogy délelőtt minden stimmelt, nem következik, hogy délután is minden rendben lesz. Másrészt az ellenőrök néha nem ugyanazt ellenőrzik: az első páros mondjuk a számlaadást, a második azt, hogy az áruk eredetét tudja-e igazolni a tulajdonos, a harmadik pedig azt, hogy minden dolgozó be van-e jelentve.

A bejelentést különösen érdemes lehet egy nap többször ellenőrizni, mondta a szóvivő, mert nem biztos, hogy ugyanazok az alkalmazottak állnak műszakban délelőtt, mint délután. Az, hogy a munkavállalók be legyenek jelentve, nemcsak az állam érdeke, de a munkavállalóké is: annak, akit a munkáltatója nem jelent be, nem ketyeg a szolgálati ideje a nyugdíjba, hogy mást ne mondjunk.

Igyekszenek nem útban lenni

Az ellenőrök mindig igyekszenek úgy lebonyolítani az ellenőrzéseket, hogy ne akadályozzák a vállalkozásokat. Persze

előfordulhat, hogy egy vendéglátóhelyet pont csúcsidőben kell ellenőrizni,

mondjuk ha látják, hogy a hely tele van, a pénztárgép adatai alapján mégis alig van forgalom. Kis Péter András szerint a vendégek általában észre sem szokták venni, hogy éppen NAV-ellenőrzés zajlik.

Nagyobb a forgalom, ha ellenőrzik

Hatékony módszer a NAV eszköztárában a forgalomszámlálás. Az ellenőrök kimennek a helyszínre, bemutatkoznak, hogy a NAV ellenőrei, aztán leülnek valahová a pénztárgép közelébe. És egy bizonyos ideig figyelik, hogy mi történik. Ilyenkor nem szokott gond lenni,

mindenki rendesen használja a pénztárgépet vagy töltögeti a nyugtákat, ha tudja, hogy ott vannak a NAV ellenőrei.

Ez a vizsgálat az összehasonlítás miatt fontos. Ha egy kereskedőnél sokkal kisebb forgalmat mutat az online pénztárgép olyankor, amikor nincs ott a NAV, mint olyankor, amikor igen (értelemszerűen azonos napszakban), akkor az adóhatóság okkal gyaníthatja, hogy nem ad rendesen számlát.

Az ellenőröknél szokott lenni tablet, amin valós időben látják az adott egység online pénztárgépének forgalmát. Vagyis a helyszínen össze tudják hasonlítani a vendégek jövését-menését a pénztárgép működésével.

Gyakran nagyobb a forgalom, ha a NAV ott ül és figyel (képünk illusztráció) Forrás: Origo

Szükség van az elrettentésre

Az ellenőrzésekből származó adatokból egyelőre sajnos az látszik, hogy szükség van az ellenőrzésekre és az ellenőrzések jelentette elrettentésre. A forgalomszámlálás ebből a szempontból is jótékony hatású. Egy-két forgalomszámlálás hatására általában nőni szokott a forgalom. Ráadásul nem csak a vizsgált kereskedőnél:

beindul a láncreakció, a környékbeli boltok pénztárgépei is nagyobb forgalmat jelentenek.

A Mikulásnak is kell adóznia

A NAV-nak minden vállalkozást ellenőriznie kell. Vizsgáltak már jóst, akinek valószínűleg épp kihagyott a képessége, mert nem adott számlát az ellenőröknek. Az a könyvkötő sem adott számlát, akit „A Nemzeti Adó- és Vámhivatala ellenőrzései a feketefoglalkoztatás elleni küzdelemben” című szakdolgozattal ellenőriztek, pedig igazán gyanút foghatott volna.

Az ellenőrök jártak már tetoválószalonban, piercingesnél, rendeltek ételt és italt a Városligetbe, és Mikulást a gyerekeknek. De nem ezek a leggyakoribb ellenőrzések, hiszen nem ezekből a fajta vállalkozásokból van a legtöbb Magyarországon. Viszont ezeknek a vállalkozásoknak is kell adót fizetniük, a dolgozóikat be kell jelenteniük; a NAV-nak pedig ellenőriznie kell, betartják-e a szabályokat.

A tisztességes vállalkozókat is védik

Az online pénztárgépek bevezetése óta célzottan tudják ellenőrizni azokat a vállalkozásokat, amelyeknél gyanítható, hogy valami nem stimmel, természetesen csak azokon a területeken, ahol már bevezették az online kasszákat.

A NAV-nak nem az a célja, hogy vegzálja az adózókat,

hanem az, hogy a sok tisztességes vállalkozó közül kiszűrje a tisztességteleneket, hangsúlyozta Kis Péter András. Ezzel nemcsak az államot védik, de a tisztességes vállalkozókat is: a tisztességtelenek, akik nem adóznak rendesen, nem jelentik be a dolgozóikat, ugyanis előnybe kerülnek velük szemben.

Az online kasszák bevezetése óta a NAV célzottan is tud ellenőrizni Forrás: MTI/Kallos Bea

Volt, aki megköszönte a bírságot

A szakmai szervezetek néha megköszönik a NAV munkáját, mert az az érdekük, hogy kiszűrjék maguk közül a tisztességteleneket. Sőt arra is volt példa, hogy egy megbírságolt vállalkozó mondott köszönetet:

az alkalmazottai ugyanis nem ütötték be a kasszába a bevételt, amikor ő nem volt ott,

vagyis őt is átverték. Az online kassza ugráló működése a NAV-nak szúrt szemet.

Alkonyattól pirkadatig

Az ellenőrzések során a leggyakrabban felmerülő probléma a számla- vagy nyugtaadás elmulasztása, és ez is függ attól, hogy a NAV ellenőrei mikor dolgoznak, illetve a vállalkozók mit gondolnak arról, hogy mikor dolgoznak. A nyári időszak fokozott ellenőrzései közben kiderült,

a rendes munkaidőben (8-tól fél 5-ig) a kereskedők jóval fegyelmezettebben adtak számlát,

mint munkaidőn túl. Talán pont azért, mert azt gondolták, olyankor már nem jön ellenőr. A NAV ellenőrei természetesen az általános munkaidőn túl is dolgoznak, esténként és hétvégeken több szabálytalanságot találtak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről