Jöhet a drágább áram 4-8 óra között

villanyóra
Budapest, 2013. január 8. Bartik József, a Magyar Posta kézbesítője okostelefonja segítségével rögzíti egy villanyóra adatait az egyik IX. kerületi, Toronyház utcai lakóházban 2013. január 8-án. A posta kézbesítői olvassák le januártól az Elmű-Émász csoporthoz tartozó villanyórákat. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Ahogy itthon is, az Egyesült Királyságban is le kell cserélni az elektromos és gázmérőket okos berendezésekre. A szigetországban 2020-ra az összes háztartásban ilyen lehet. Nálunk pedig a berendezések 80 százaléka lesz okos. Angliában már látszik, hogy a szolgáltatók arra használják fel az új berendezéseket, hogy megemeljék az energia árát azokban az időszakokban, amikor a legtöbben használnák. Az angolok persze felháborodtak, hogy pont akkor lesz drágább az energia, amikor együtt a család.
Vágólapra másolva!

Az első mobiltarifám volt hasonló ahhoz, amit az angliai energiaszolgáltatók vezetnének be. Aki már nem emlékezne, a kétezres évek elején egy normál mobiltarifa úgy nézett ki, hogy egy hívás délután 4 és este 10 között, valamint korán reggel háromszor annyiba került, mint a nap többi időszakában. Az okosmérőkkel valami hasonló jöhet, csak árammal.

A szokványos villanyórákból még nem tudják a szolgáltatók, hogy melyik család mikor mennyi áramot fogyaszt Forrás: MTI/Kovács Tamás

2020-ra lecserélik a mérőket

Az Európai Unió 2020-ra szeretné, ha a villany- és gázórákat mindenhol okosmérőkre cserélnék, ahol ez költségmegtakarítást jelenthet.

A várakozások szerint a fogyasztók 72 százalékának lesz okos elektromos órája és 40 százalékának okos gázórája. A megújuló energia hasznosításáról szóló Nemzeti Cselekvési Terv szerint nálunk az évtized végére 80 százalék lehet az okosmérők aránya.

Ezek a készülékek folyamatosan küldik a szolgáltatókhoz a fogyasztási adatokat, így azok

mindig láthatják, melyik háztartás mennyi energiát használ.

Ez elsősorban az energiagazdálkodás miatt fontos. Ugyanaz az energiamennyiség például sokkal olcsóbb lehetne, ha este használnánk. Akkor olcsóbb az import is, és a folyamatosan termelő erőművek termelése sem annyira kihasznált. A jelenlegi tervek szerint 2020-ra nálunk a mérők 80 százaléka lehet olyan, ami alkalmas arra, hogy a hatékony energiagazdálkodás érdekében új tarifákat vezessenek be a vállalatok.

Forrás: MTI/Sóki Tamás

Ez már valóság

Jóval az összes óra lecserélése előtt drágulhat a gáz és a villany az Egyesült Királyságban. A szolgáltatók közel megdupláznák a tarifát azokban az órákban, amikor a legtöbben használják. A családok persze felháborodtak, hogy akkor kell többet fizetniük, amikor etetnék vagy fürdetnék a gyereket. Sokan jelezték, hogy inkább nem kérnek az új mérőből. Egy DailyMailen megjelent cikk alatt olyan kommentek olvashatók, hogy

Okosmérővel spórolnának

Az okosmérők egyébként pont arra valók, amire az angol szolgáltatók használnák. Az áramot drága tárolni, így indokolt, hogy azokban az időszakokban, amikor a termelés nagyobb, olcsóbb legyen. Míg a fogyasztási csúcsidőszakban drágább, hogy ilyenkor takarékosságra ösztönözzenek.

Valójában nem áramot lehet leginkább spórolni az okosmérőkkel, hanem a fogyasztókat lehet rávenni arra, hogy akkor használják a háztartási eszközeiket, amikor az áram olcsóbb. Így nem kell új kapacitásokat kiépíteni.

Megújuló energiaforrásokat vagy épp a folyamatosan termelő atomerőművek kapacitását is jobban ki lehet így használni.

Ehhez képest nem nagy különbség, hogy az áram egyes időszakokban drágább. Az angol fogyasztók szerint viszont

Egy százéves és egy okosmérő Forrás: AFP/Dominique Faget

A Daily Mail értesülései szerint a csúcsidőszakban a duplájára nőhet az energia ára a szigetországban a tarifaváltások miatt.

A valóság persze inkább az lehet, hogy a szolgáltatók a csúcsidőszakban drágítanak, máskor viszont olcsóbban is energiához juthatunk. Így akár még spórolhatnak is azok a családok, amelyek alkalmazkodni tudnak az új tarifákhoz, és akkor használják az elektromos eszközeiket, amikor olcsóbb az áram. Például a régi elavult mosógépet megéri majd éjszaka üzemeltetni, vagy a korszerűt éjszakai mosásra programozni.

Szavazzon!

Ön szerint jó ötlet az új tarifa?

Itthon is van próba, de még messze a váltás

Az Európai Bizottság adatai szerint az okosmérő-hálózatok kiépítésére 2004 óta 11 millió eurót fordítottunk, ez jócskán elmarad a nyugat-európai országok költéseitől. Körülbelül

tízezer fogyasztónál lehet már okosmérő.

A rezsicsökkentés miatt a megtérülés kérdéses, illetve sokkal lassabb. A Nemzeti Közműszolgáltató létrejöttével ráadásul nemcsak gazdasági, de politikai kérdés is lett az áram és a gáz díja.

Ha Magyarországon is bevezetnének egy, a fentiekhez hasonló tarifarendszert, akkor azzal az energiatermelés 3-5 százalékát spórolhatnánk meg. Összegszerűen ennél akár sokkal nagyobb is lehetne a spórolás, hiszen azonos energiamennyiséget olcsóbban is meg lehet venni. De ez

– mondta lapunknak Barta Judit, a GKI elemzője.