Az Európai Központi Bank dönthet a görögök sorsáról

SZEMÉLY SZIMBÓLUM tüntető zászló Athén, 2015. február 17.
Tüntetők görög zászlókat lengetnek a Syntagma téren, az athéni parlament épülete előtt 2015. február 16-án. Ezen a napon Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter Görögország gazdasági helyzetéről t
Athén, 2015. február 17. Tüntetők görög zászlókat lengetnek a Syntagma téren, az athéni parlament épülete előtt 2015. február 16-án. Ezen a napon Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter Görögország gazdasági helyzetéről tárgyal az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport brüsszeli tanácskozásán. (MTI/EPA/Szimela Pancarci)
Vágólapra másolva!
Válságtanácskozást kezdett délben az Európai Központi Bank, azt tárgyalják, elküldjék-e a görög jegybanknak a bankok életben tartására kért segélyt. Ha ez nem törtnénik meg, hétfőre már lehet, hogy ki sem nyitnak a görög bankok.
Vágólapra másolva!

Vésztanácskozást hív össze az Európai Központi Bank, ahol eldöntenék, érdemes-e tovább finanszírozni a görög bankokat. Ha nem utalják át a tervezett, 3,5 milliárd forintos segélyt, a görög bankrendszer jó eséllyel összeomlik. Nemrég az EU pénzügyminiszterei tárgyaltak a görögökkel, de nem tudtak egyezségre jutni. Most a Központi Bankon múlik, megadják-e a végső lökést a görög államcsődhöz.

Egyzer már küldtek pénzt

Görögországban már most nagyon sokan kiürítették a bankszámlájukat, hétfő óta több mint 3,2 milliárd euró értékű bankbetétet vettek ki. Az EKB tegnap figyelmeztetést adott ki, szerintük elképzelhető, hogy hétfőn már ki sem nyitnak a görög bankok, hogy megelőzzenek egy országos bankpánikot. Benoit Coeure, az EKB vezetője újságírói kérdésre azt válaszolta, „Holnap még nyitva lesznek a bankok, de hétfőn már nem biztos.”

Tüntetés Athénban a megszorítások ellen Forrás: MTI/EPA/Szimela Pancarci

A bankok likviditási gondjainak megoldására a görög jegybank kérte az Európai Központi Bankot. Utóbbi már elindított egy, 1,1 milliárd eurós összeget a Likviditási Vészsegély (Emergency Liquidity Assistance, ELA) nevű alapból, amely a napokban érkezik meg. Azonban ez biztosan nem lesz elég, sajtóértesülések szerint a görög jegybank további 3,2 milliárd eurót kért az alaptól.

A tőzsde káoszra számít

Csütörtökön az EU pénzügyminiszterei és az IMF próbált tárgyalni a görög vezetéssel, azonban a tárgyalást órán belül berekesztették. Christine Lagarde, az IMF vezetője az eseményről úgy nyilatkozott, „kéne ide pár felnőtt, akikkel lehet beszélni”.

Ciprasz optimista, a piac kevésbé Forrás: MTI/EPA/Jánisz Koleszidisz

Alexisz Ciprasz görög kormányfő a napokban többször kifejezte, elfogadhatatlannak tartja Görögország kizárását az eurózónából, valamint, hogy a célja a görög államadósság részleges elengedése. Mint mondta, bízik a megegyezésben, de szerinte ehhez kevés a hitelezőkkel tárgyalni, ehelyett közvetlenül az európai államfőkkel szeretne valamilyen egyezséget kötni.

A befektetők azonban kevésbé optimisták: az európai tőzsdeindexek péntek reggel alig növekedtek, ami arra utal, hogy a piac kaotikus eredményekre számít.