Megbüntették a Culevitet

AIDS hiv világnap beteg kórházösszevonás kórház összevonás kéz gumikesztyű Tárgy öltözék védőöltözék öltözék Budapest, 2007. február 22.
Egy elkülönített kórházi ágy a Szent László Kórház immunológiai osztályán, ahol az AIDS-es betegeket kezelik.
Budapest, 2007. február 22. Egy elkülönített kórházi ágy a Szent László Kórház immunológiai osztályán, ahol az AIDS-es betegeket kezelik. A Fővárosi Közgyűlés ülésén úgy döntöttek, hogy összevonják a Szent István Kórházat és a Szent László Kórházat. Az összevonással 141 betöltött állás megszüntethető, és több mint 300 millió forinttal csökkenhet az éves működési költség. A közgyűlési döntés értelmében a Fővárosi Szent László Kórház, mint önálló költségvetési intézmény 2007. június 30-án megszűnik, jogutódja a Szent István Kórház és Rendelőintézet lesz. A kép 2006. december 1-jén készült. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatal szerint a Culevit jogszerűtlenül mondta, hogy gyógyítja a rákot, jogsértésért 25 millió forint bírságot szabott ki a versenyhivatal.
Vágólapra másolva!

A GVH közölte, hogy a Culevit Kft. másfél éven át jogszerűtlenül állította a termékéről, hogy a daganatos megbetegedésben szenvedők problémájára megoldás lehet a Culevit tabletta vagy italporok valamelyike. A Culevit azt közvetítette speciális tápszereiről, hogy azok összetevői elpusztítják a ráksejteket, továbbá alkalmazásukkal a fogyasztó meg is előzheti a rákot, illetve gyorsíthatja a gyógyulást.

Másfél évig így reklámozták

A Culevit tabletta és italpor különleges táplálkozási célú élelmiszernek minősül, speciális gyógyászati célra szánt tápszer kategóriába sorolható az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) nyilvántartása szerint.

A Culevit nem állíthatja, hogy gyógyítja a rákot Forrás: MTI/Beliczay László

A GVH szerint a Culevit Kft. nem nyújtott be a termékeihez az emberi betegséget megelőző, kezelő vagy gyógyító tulajdonságot tulajdonító jelölés, megjelenítés reklámozásának engedélyezése iránti kérelmet az OÉTI-hez.

A daganatok fizikája, rákos sejt a tüdőben Forrás: AFP

A GVH a bírság kiszabásakor súlyosbító körülményként értékelte, hogy a reklámkampány időben elhúzódó volt, és fogyasztók széles körét, főleg betegeket érintett. A versenyhivatal enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a vásárlási szándékot mutató fogyasztók a vásárlást megelőzően további információhoz juthattak a különböző szakemberek révén, továbbá, hogy a Culevit Kft. a versenyfelügyeleti eljárás megindítása után nem reklámozta tovább jogsértő módon a termékeit.