Kimagasló hozamot ígér a palládium

Vágólapra másolva!
Az utóbbi időben felpörögő autóeladások az aranynál is ritkább palládium iránti keresletet is jelentősen felélénkítették. Bár egy autó gyártásához a fémből egy grammnál is kevesebb szükséges, mégis szinte elengedhetetlen az autóiparban. A folyamatosan növekvő autóértékesítések pedig ennek következében az igen szűkösen rendelkezésre álló fém árfolyamát is jelentősen megnövelhetik a jövőben.
Vágólapra másolva!

Nagy lehetőségeket rejt a világ egyik legritkább eleme, a palládium, amely korunk autóinak elengedhetetlen részét képezi, ennek megfelelően pedig hatalmas a kereslet iránta. A mai gépkocsik ugyanis kivétel nélkül rendelkeznek katalizátorral, ennek legfőbb részét pedig pont ez az elem képezi. Bár az sem teljesen mellékes, hogy egy-egy autóba egészen minimális mennyiségre van szükség, hiszen a szakértők szerint körülbelül 1 uncia (2,8 gramm) palládium 10 autóhoz elegendő. A palládium viszont pont ritkaságának és szűkös felhasználási lehetőségeinek következtében ugyancsak komoly függésben áll az autóiparral, hiszen a ritka fém iránti kereslet 70 százalékáért ez a szektor felel.

Egyre növekvő kereslet

Az autóértékesítések folyamatosan növekednek az utóbbi időben, e mögött pedig két fontos tényező áll. Az egyik az olajáresés, amely az egyre olcsóbb üzemanyagokon keresztül hatott az eladásokra, a másik pedig az alacsony kamatkörnyezet, amely az olcsóbb hitelezés útján tudta felpörgetni az autóeladásokat. Mindennek hatását jól mutatja, hogy 2014-ben rekord számú, 81,6 millió darab autót adtak el világszerte, ami 3,4 százalékos emelkedést jelent az egy évvel korábbi eladásokhoz képest.

A palládium árfolyama (dollár/uncia) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A növekvő autóeladások pedig egyre nagyobb keresletet támasztanak a palládium felé, így a nyersanyag árfolyama is meredek emelkedésbe is kezdhetett és tavaly szeptemberben el is érte 13 éves csúcsát.

Komoly kockázatokat is rejt

Mielőtt azonban rohannánk, hogy palládiumba fektessük pénzünket néhány negatív tényezőt is számba kell vennünk. Az egyik ilyen, hogy a ritka fém egyáltalán nem pótolhatatlan, hiszen az autók katalizátorában tökéletesen helyettesítheti a jelenleg annál sokkal drágább platina is. Ez pedig a palládium maximális árfolyamát felülről bekorlátozza, hiszen, ha a palládium árfolyama túl magasra szökik, az autógyártók platinát kezdenek használni helyette. Hasonló helyzet állt elő 2001-ben is, amikor a palládium ára annyira felment, hogy az autógyártók platinával kezdték pótolni. A kereslet visszaesését pedig jól mutatja, hogy ennek hatására a következő évben 40 százalékkal kevesebbet adtak el a fémből.

Jelenleg ugyan még nem kell attól tartani, hogy a palládium ára tartósan a platináé fölé kerüljön, hiszen még mindig 400 dollár a különbség a két nyersanyag unciánkénti árában, ugyanakkor mindenképpen figyelemreméltó, hogy a két fém közötti árkülönbség folyamatosan szűkül. Tavaly decemberben pedig ez 12 éves mélypontját érte el.

Forrás: Investor.hu

De más veszélyek is fenyegetik a palládium árfolyamát. Ilyen például már korábban említett autóeladások iránti jelentős érzékenység. Ha ugyanis azok valamilyen okból jelentősen visszaesnének, az a palládium árfolyamán is erősen érezhető lesz.

Pozitív kilátások a jövőre

Viszont azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a palládiumra szakosodott befektetési alapok tavaly 42 százalékos hozamot tudtak elérni. A kínálat ugyanis már 2012 óta messze elmarad a kereslet mögött. Mindez pedig többek között annak köszönhető, hogy a legnagyobb kitermelők közül Oroszországban és a Dél-Afrikai Köztársaságban is csökkent a kitermelés.

A fennálló hiány pedig 2014-ben meg is duplázódott, és a Deutsche Bank számításai szerint ez a helyzet egészen 2020-ig fenn is fog maradni. Emellett a nyersanyag árának jövőbeli emelkedését okozhatja Kína is, amelynek gazdasági növekedése bár évek óta lassul, az autóeladások volumene,és így a palládium iránti kereslet is folyamatosan növekszik az ázsiai országban.

Amennyiben tehát kedvet kaptunk ahhoz, hogy - a jelentős kockázatok ellenére is - ebbe kimagasló hozamokat is ígérő nyersanyagba fektessük befektetni szánt pénzünk egy részét, azt pár kattintással megtehetjük az Investor Trader rendszerén keresztül is, ahol számos eszköz áll ehhez rendelkezésünkre.