A vártnál hamarabb jött a kínai lazítás

Vágólapra másolva!
Az elemzői várakozásnál korábban érkezett a kínai jegybank kamatvágása. Négy hónapon belül ezzel másodszor vágták vissza az irányadó kamatlábat, amiből jól látszik, hogy a kínai vezetés egyre elkeseredettebben küzd a gazdasági növekedés folyamatos lassulásával. Elemzők szerint a héten még az eddigieknél is alacsonyabb éves GDP növekedési célt jelenthetnek be.
Vágólapra másolva!

Négy hónapon belül másodszor vágta vissza a kínai jegybank az irányadó kamatlábat, ami újabb jele lehet annak, hogy az ország vezetői még agresszívebben szeretnék útját állni az egyre lassuló gazdasági növekedésnek. A vasárnaptól érvényes új szabályozás értelmében negyed százalékponttal csökkent mind az irányadó egy éves hitel kamata, mind pedig az egy éves betéti kamat.

A szombaton bejelentett kamatvágás hamarabb jött, mint ahogy azt sok befektető gondolta volna, ami egyértelműen intő jel lehet, hiszen azt jelenti, hogy már a kínai döntéshozók is egyre inkább aggódnak a gazdaságot érintő negatív tényezők miatt, vagyis a lassuló ingatlanpiac, és a deflációs veszélyek miatt.

Legutoljára novemberben vágott kamatot a kínai jegybank, és nem sokkal később csökkentette a kereskedelmi bankok számára kötelező tartalékráta mértékét. E mögött is az a törekvés állt, hogy ezzel egyre nagyobb pénzmennyiséget hitelezhessenek a bankok. A gazdaság élénkítésére a jelek szerint nagy szükség is van, hiszen tavaly mindössze 7,4 százalékos növekedést tudott felmutatni a gazdaság, amihez hasonlóan alacsony növekedési ütemre 25 éve nem volt példa.

A kamatvágás időzítéséhez kapcsolódhat emellett, hogy a hét folyamán döntenek Pekingben az idei évre kitűzött célokról, amelyek között a gazdasági növekedés célszámát is meghatározzák majd. Sok közgazdász pedig azt várja, hogy még az ideinél is alacsonyabb, 7 százalékos célt fognak bejelenteni.

A még lassabb gazdasági növekedés viszont arra ösztönözheti a kínai vezetőket, hogy még inkább a hitelezés ösztönzésére koncentráljanak. Ezzel viszont az a probléma, hogy így még tovább növelik a kínai vállalatok és önkormányzatok már eddig is magas eladósodottsági szintjét. Ezzel pedig pont azokat a terveket akadályozzák, amelyek célkeresztjében az eladósodottság és az ipari többletkapacitás csökkentése, illetve az állami vállalatok hatékonyságának növelése állt.

A lépés emellett arra is felhívja a figyelmet, hogy a néhány hónapja tett lazító lépések nem érték el a kívánt célokat. Az eredeti cél értelemszerűen a kisvállalatok megsegítése, illetve a fogyasztás növelése volt, ezzel szemben viszont elsősorban a súlyosan eladósodott vállalatoknak segítettek (pl. ingatlanfejlesztők és önkormányzatok), plusz a részvénypiacon indítottak meg egy óriási vásárlási hullámot.

Shanghai Composite Index grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A kérdés tehát, hogy a mostani kamatvágásból tudnak-e előnyt szerezni a fogyasztók és a vállalatok, vagy továbbra is megmaradnak a lassuló növekedés tünetei. Azt minden esetre a kínai jegybank saját újságja, a Financial News is elismerte, hogy az ország veszélyesen közel került ahhoz, hogy deflációba csússzon.