Orosz fűtőelemeket szeretnének Pakson

Aszódi Attila
Vágólapra másolva!
Még tart az egyeztetés az Euratommal a fűtőelemekről, de nagyon közel a megállapodás - mondta Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kormánybiztosa Kalocsán.
Vágólapra másolva!

Az álláspontok közel állnak egymáshoz, csak a szerződést még módosítani kell. A fűtőelemek beszerzését pályáztatni fogják – mondta Aszódi Attila a kalocsai tájékoztatón. A paksi erőmű kapacitásának fenntartásáért felelős kormánybiztos szerint a fűtőelemek beszerzésekor arra törekednek, hogy az eredeti gyártótól érkezzenek. Olyan fűtőelemet, amilyenre Paks II.-nek szüksége van, jelenleg csak a Roszatom gyárt. Aszódi Attila nem tartja kizártnak, hogy hamarosan más ország is fűtőelem gyártásba kezd és hozzátette, nem biztos, ha Amerika gyártaná a fűtőelemeket, akkor az drágább lenne.

Nyilvánosak lesznek a szerződések bizonyos részletei

Rosszul idéztük tegnap Aszódi Attilát, ezért helytelenül jelent meg cikkünkben az, hogy a fűtőelem beszállításokkal kapcsolatos szerződések nyilvánosak lesznek. Ezzel szemben a kormánybiztos pontosan ezt mondta a sajtótájékoztatón: „Ezek a szerződések „a priori” nem nyilvános szerződések. Tehát ha valaki megpróbál utánakeresni egyéb reaktorok üzemanyag szerződésének nem fog nyilvános, érdemi adatot találni ezzel kapcsolatban. Amit lehet, az egyeztetések lezárása után nyilvánosságra fogunk hozni.” A téves tájékoztatásért elnézést kérünk.

Aszódi Attila a Paks II. szerződés részleteiről elmondta, hogy 6 és fél ezer engedélyt kell beszerezniük. Ebből valami már megvan, de a legfontosabb, a környezetvédelmi engedélyeztetés például még hiányzik.

Még 40 lakossági tájékoztatót tartnak idén 40 különböző helyszínen Fotó: Szabó Gábor - Origo

A környezetvédelmi engedély megszerzéséhez még idén 40 lakossági tájékoztatót is meg kell szervezniük, 40 különböző helyszínen, mondta a kormánybiztos. Lesz egy lakossági közmeghallgatás Pakson is, ami szintén az engedélyeztetés része.

Szuperbiztonságos

Aszódi Attila szerint azért van szükség a Paks II.-re, mert a még működő blokkok 2032-be leállnak. Az új blokk úgynevezett harmadik generációs, korszerűbb modell lesz. A kormánybiztos szerint ezek nagyon biztonságosak, és úgy vannak megtervezve, hogy földrengésnek, repülőgépzuhanásnak és extrém időjárási körülményeknek is ellenállnak. A magyar fél 11 ezer 600 biztonsági szempontot fogalmazott meg és ezek a szerződésbe is bekerültek – mondta a kormánybiztos. Példaként említette, hogy kettős fal veszi körül a reaktorokat: ez a sugárzáson kívül fizikailag is védi a reaktort.