Nőtt az amerikai GDP

Vágólapra másolva!
A várakozásoknak megfelelően növekedett az Egyesült Államok bruttó hazai összterméke az elmúlt negyedévben. Bár év végére lassult, jövőre akár 3 százalék felé is mehet az éves növekedés.
Vágólapra másolva!

A negyedik negyedévben a végleges adatok szerint éves szinten 2,2 százalékkal nőtt az Egyesült Államok bruttó hazai terméke - közölte pénteken az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériumának statisztikai intézete a Bureau of Economic Analysis (BEA).

A harmadik negyedévben 5,0 százalék volt az éves GDP-növekedést. A BEA egy hónappal ezelőtt kiadott előzetes adata szintén 2,2 százalékos GDP-növekedést jelzett a negyedik negyedévre.

Kína közeledik

A Fitch Rating nemzetközi hitelminősítő intézet tavaly hasonló adatokra számított. Előrejelzésük szerint a növekedés tartós lehet: 2015-re 3,1, 2016-ra 3 százalékos bővülést jósoltak. A kínai növekedés szintjét ezzel nem közelíti meg az Egyesült Államok, bár az ázsiai országban elemzők szeirnt jelentősen lassul a gazdasági növekedés: tavaly 7,3 százalékkal növekedett a kínai GDP, jövőre azonban már csak 6,8, 2016-ban pedig 6,5 százalékra számítanak a Fitch Rating szakértői.