Itt a Quaestor-törvényjavaslat - ezt mindenki megérzi majd!

a Quaestor értékpapír forgalmazó cég a csődvédelem bejelentése után.Kisbefektetői pánik a pesti belvárosi Báthori u. fióknál.
Vágólapra másolva!
Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője péntek este benyújtotta az Országgyűlésnek a Quaestor-ügy kárrendezésével kapcsolatos törvényjavaslatot. Ez alapján 30 millió forintig minden Quaestor-kötvényest kártalanítani fognak, az erre vonatkozó igény 2015. május 6-e és június 5-e között lesz benyújtható. 
Vágólapra másolva!

A speciálisan a Quaestorra szabott törvényjavaslat értelmében, amit a Beva nem biztosít (például a 20 ezer euró fölötti összeg, illetve a valódi Quaestor Hrurira kötvényekkel rendelkezők), azon összegek kifizetésére létrehozzák a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapját. Azt egyelőre nem tudni, hogy mekkora lesz az alap tényleges kártalanítási kötelezettsége, de ezen a ponton fognak beszállni a befektetési szolgáltatók (bankok, alapkezelők, brókercégek) az összeg előteremtésébe.

Nézzük, hogy mi a konkrét javaslat!

Kártalanítani fogják azokat, akik:

  • a Quaestor Financial Hrurira kötvényeket vagy
  • a Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt. által értékesített kötvényeket vásároltak (azaz az ügyfél vásárlási jognyilatkozata megtörtént),
  • az ügyfél eleget tett ellenérték fizetési kötelezettségének,
  • függetlenül attól, hogy az ügylet érvényesen létrejött-e, illetve teljesítették-e,
  • legyenek azok magánszemélyek, jogi személyek vagy egyéb szervezetek,
  • ugyanakkor kimaradnak a kártalanításból a Quaestor vezetői, munkavállalói és egyéb érintettek.

A fenti igényekből fakadó kártalanítási igények kerülnének bele a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapjába, mely aztán teljesíteni fogja a kifizetési igényeket. A kárrendezésre a követelés pénznemében fog sor kerülni, ráadásul mentes lesz minden közteherfizetési kötelezettség alól.

Így gyakorlatilag az összes, kb. 32 ezer Quaestor-károsult pénzéhez juthat (talán 73 esetben haladja meg a kárigény a 100 ezer eurót). Mindent figyelembe véve így minden károsult jól jár, mivel egy pereskedési vagy felszámolási folyamat során az ügyfelek megtérülése jóval kisebb lehetne.

Így zajlik a kártalanítás:

  • a kárrendezést igényelni kell,
  • a kártalanítási igényeket 2015. május 6. és június 5. között kell benyújtani (a beadási határidő jogvesztő),
  • a jogosultnak igazolnia kell az értékpapír-számláján nyilvántartott kötvények mennyiségét, a követelés összegét,
  • a kérelmet az alap által rendszeresített űrlapon, az alap kárrendezési szabályzatában meghatározott módon és helyen, vagy a kijelölt kormányablakon keresztül nyújthatják be,
  • az alap a kérelmet 30 napon belül vizsgálja meg,
  • a Beva és az alap együttes kártalanítási összege a Quaestor felé fennálló követeléssel egyezik meg, de nem lehet több 100 ezer eurónál (kb. 30 millió forint).

Így tőkésítik fel az alapot:

  • az alap működésének biztosítása érdekében (állami kezességvállalás mellett) legfeljebb 10 éves futamidőre kötvényt bocsáthat ki,
  • az MNB-től (állami kezességvállalás mellett) legfeljebb 3 hónapos futamidejű áthidaló kölcsönt vehet fel,
  • a felálló alap a felvett hitelek törlesztőrészleteinek megfizetése céljából a Befektető-védelmi Alap tagoktól azok jegyzett tőkéjének arányában előleget kérhet, amelyet a későbbiekben vissza kell fizetnie (az előleg megfizetésére ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a Beva tagdíjra),
  • az alapba befizető befektetési szolgáltatók által megelőlegezett, de meg nem térült befizetések valamilyen formában levonhatóak lesznek az adóból (erről külön törvény rendelkezik),
  • az alap pénzeszközeit az MNB-nél vezetett számlán fogják kezelni.

A felálló alap irányátását a Beva igazgatósága végzi, a végrehajtó szervezet pedig a Beva munkaszervezete lesz.

Emelkednek az OBA és Beva díjbevételei

Ezentúl a Magyar Nemzet szombati kiadásában Nagy Márton, az MNB ügyvezető igazgatója azt nyilatkozta, hogy a következő évtől összesen 20 milliárd forinttal emelkedik az OBA és a Beva díjbevétele, amely így eléri majd a 35 milliárd forintot. Ebből finanszírozható az OBA esetén a DRB-bankcsoport, a Beva esetében pedig a Buda-Cash Brókerház, a Hungária Értékpapír és a Quaestor ügyfeleinek kártalanítása. Igaz, ez az összeg még nem tartalmazza a 'Quaestor-törvény' miatt megemelkedő kiadásokat, tudniillik, a Quaestor-ügyfeleket 20 ezer helyett 100 ezer euróig kártalanítsák. A 20 milliárd forint éves pluszteher tovább emelkedhet.

Investor.hu vélemény

Úgy tudni, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter még egyeztetni fog a bankokkal a részletekről, mindenesetre az látszik, hogy a poltikai döntés létrejött és a benyújtott törvényjavaslatot meg is fogja szavazni az Országgyűlés. Ezek alapján egyértelmű, hogy a csalásokban részt nem vevő, tisztességesen működő pénzügyi szektornak kell állni a számlát, nekik kell átvállalni minden olyan múltbeli kockázatot, amelyet az ügyfelek vagy tudtak vagy nem tudtak, mindenesetre egyértelműen szerepelt minden a kibocsátási tájékoztatókban. A kártérítési terheket most szétosztva, akár 10 évre elnyújtva a többi befektetési szolgáltatónak kell majd állni, ráadásul úgy, hogy senkinek fogalma sem lehet arról, hogy a Quaestor-vagyon értékesítéséből milyen megtérülés lehet. Így akárhogy is nézzük a dolgot, a pénzügyi helytállás is vélhetően szét fog terjedni a rendszeren, tehát végső soron a bank- és értékpapírszámlával rendelkező ügyfelek, illetve az adófizető polgárok fogják ezt majd megérezni a zsebükön.