Az IKEA partnerség: bekerülni és kikerülni is nehéz

Jesper Brodin
Jesper Brodin
Vágólapra másolva!
Hogyan választja ki a beszállítóit az IKEA? Hogyan dolgoznak együtt a cégekkel? Mit kér számon a partnerein a svéd vállalat? Ezekről beszélgettünk Jesper Brodinnal, a cég választékért és beszállításért felelős igazgatójával Svédországban, Älmhultban.
Vágólapra másolva!

Ha az IKEA beszállítói akarunk lenni, tök mindegy, hogy hol is működik a cégünk. A vállalat partnerei a teljes globális piacra szállítanak, így a felvételi eljárásukat is egy központi részleg bonyolítja le - mondta el Jesper Brodin, az IKEA választékért és beszállításért felelős igazgatója.

A központban döntenek

A vállalattal együtt dolgozni akaró cégeknek egy honlapon kell regisztrálniuk, és amikor szükség van egy új partnerre, mert új terméket akarnak gyártani, le kell egy céget cserélni, vagy megnő a kereslet az egyik bútor iránt, akkor ezen a portálon néznek szét az illetékesek. A honlapon részletes tájékoztatás van a teendőkről. Be kell mutatni a céget, a profilját, a kapacitását, és persze a tanúsítványait, ha vannak.

A döntés abszolút központi. Egy magyar cég könnyen versenyezhet pl. egy pakisztánival. Ezzel a módszerrel a korrupciót is ki lehet iktatni. Egy vállalkozó sem tud bemenni a helyi IKEA kirendeltségre, hogy partnerséget lobbizzon magának.

Jesper Brodin Forrás: IKEA

Közös munka a termékfejlesztés

A beszállítókkal való munka már nincs teljesen központosítva, hanem "decentralizáltan” zajlik. A vállalat mintegy 40 "purchasing office”-t üzemeltet világszerte (Milánó, Sanghaj, stb.), ők tartják a kapcsolatot a partnerekkel.

"Ez nem pusztán kereskedelmi viszony. Nem csak arról van szó, hogy megvesszük tőlük a hozzávalókat. A termékfejlesztést közösen végezzük velük” - mondta Brodin.

Még a mosdóba is benéznek

"Ezek a központok nem csak az üzletmenettel foglalkoznak, hanem folyamatosan ellenőrzik, hogy a beszállítók megfelelnek-e az Ikea kritériumainak” - mondta Brodin. Nem csak a termékeket ellenőrzik, hanem például azt is, hogy hány órát kell dolgoznia a cég munkásainak, hogy milyen a mosdó az üzemben, hogy milyen állapotban van a munkások szállása, vagy hogy mit csinálnak a hulladékukkal.

Ritka, hogy ilyenkor fennakad valaki valamelyik szűrőn, mert a feltételeket már előre közlik és ellenőrzik. Ebbe a körbe bekerülni nehéz, de ha már bent vagyunk, kiesni sem könnyű.

Aránylag kevesen

1100 beszállítója van az IKEA bútorgyárainak. Ez első hallásra soknak tűnhet, de nem az egy ilyen méretű cégnél. Az Ikea Foodnak például 25 ezer beszállítója van világszerte. Az IKEA átlagosan 12 éve dolgozik együtt a beszállítóival.

És egyre kevesebben

Egyre több az olyan üzem, amely közvetlenül az IKEA birtokában van. Az anyavállalat így ugyanis jobban kézben tudja tartani a gyártást, és az árakat is alacsonyabban lehet tartani.