Drágulhatnak a használt autók idén

vihar, Budapest,
Budapest, 2015. július 8. Autók haladnak a felhőszakadás után összegyűlt vízben Budapest I. kerületében, a Dózsa György téren 2015. július 8-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Rekordmennyiségű, mintegy 135 ezer darab használt autót adtak-vettek a második negyedévben itthon. Ez 8 százalékkal több az előző negyedévnél, és 10 százalékkal a tavalyi év második negyedévéhez képest. Mivel az árak is egy év alatt a 2008-as válság óta mért legnagyobb szintre emelkedtek, ez 135,2 százalékos magasságba lökte a gazdát cserélő használt autók összértékének növekedési arányát.
Vágólapra másolva!

A Használtautó.hu negyedévente közli a saját indexét, ami jó gyorsmutatója a használtautó-piac aktuális állapotának.

A használtautó-index alakulása Forrás: Használtautó.hu

Mire számíthatunk 2015 második felében?

A jelenlegi piaci tendenciákat vizsgálva úgy tűnik, a Használtautó indexe felfelé fog ívelni ezután is. Az év közepére ismét felgyorsult a használtautó-import növekedése: az első félévben 30 százalékkal bővült ez a szegmens az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Havonta erősen változó intenzitással, de átlagosan 12 százalékkal nőtt az újonnan forgalomba helyezett személyautók száma is. Mindez áttételesen növekvő forgalmat generál a hazai használtautó-piacon is, hiszen a fenti adásvételek az esetek zömében egy korábbi autó lecserélését jelentik.

Drágulhatnak a használt kocsik

Ezzel párhuzamosan kismértékben az árak is felfelé mozdulhatnak, mivel időközben a forint ismét jelentősen, 315 forint/euró körüli szintre gyengült, a drágább import pedig a helyettesítő hazai kínálatot is felértékeli.

Az alsó középkategória a kelendő Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az olcsóbb kocsik mennek inkább

Kategóriák szerint vizsgálva a szakportál adatbázisát, a használtautó-forgalom legnagyobb részét, 30 százalékot az alsó középkategóriába tartozó autók tették ki. A használtautó-behozatal hatása érezhető abban, hogy lassan, de folyamatosan nő mind a közép- és felső középkategóriába (jelenleg 29 százalék), mind az egyterűek kategóriájába (jelenleg 11 százalék) tartozó autók aránya a teljes piaci forgalmon belül.