Bevetésre készen áll Irán

Irán, iráni elnök, Hasszán Roháni
Irán elnöke is a tárgyalások végét várja
Vágólapra másolva!
Várhatóan novemberben oldják fel teljesen az Iránnal szembeni szankciókat, utána pedig teljes gőzzel beindulhat a világ negyedik legnagyobb kőolajtartalékával rendelkező országban az olajkitermelés, legalábbis az iszlám állam erre készül. 
Vágólapra másolva!

Gyorsan belendülnek

Egy héttel az embargó feloldását követően a kitermelés akár napi félmillió hordóval is megugorhat a mostani 2,6-2,8 millió körüli szintről - jelentette be Bijan Namdar Zanganeh, olajügyi miniszter.

A megnövekedett kínálat várhatóan tovább nyomja lefelé a kőolaj árát, ami a magyar autóvezetőknek is mindenképpen jó hír lehet.

Bijan Namdar Zanganeh, iráni olajügyi miniszter Forrás:Atta Kenare/AFP/Getty

Tolonganak a kérők

A szankciók előreláthatólag novemberig lesznek érvényben, a büntető intézkedések eltörlése után pedig egy hónappal ez a napi szintű kitermelésnövekedés elérheti a napi egymillió hordót, visszaállítva a szankciók bevezetése előtti szintet – közölte a Bloomberg. A nagy olajipari cégek közül a brit BP és a brit-holland Royal Dutch Shell elsők között fejezték ki az érdeklődésüket az iráni olaj iránt, ami infrastrukturális beruházásokra is kiterjedne.

Idén decemberben londoni roadshowt tervez Irán annak érdekében, hogy számos új szerződést köthessen a nagy olajipari vállalatokkal.

Bécsi alku

Ahogy arról korábban az Investor beszámolt, július közepén született meg a megegyezés Irán és a nyugati hatalmak között az ázsiai országgal szemben bevezetett szankciók folyamatos feloldásáról. Irán az OPEC államok közül a harmadik legnagyobb olajkitermelő országnak számított a szankciók bevezetése előtt, ami 3,6 millió hordónkénti kőolaj-kitermelést jelentett naponta. A büntetőintézkedések után ez 2,5 millió hordóra esett vissza, ráadásul ebből csak 1,4 millió hordónyit tudott exportra eladni (a szankciók előtt még 2,6 millió hordót tudott értékesíteni külföldön).

Kőolaj árfolyam szabadesése az irán megállapodást követően. Forrás: Investing.com

Korai még az öröm

Ennek ellenére szakértők figyelmeztetnek, hogy korai még az öröm, akkor lehet majd csak hátradőlni, ha a kirendelt nukleáris felügyelők meggyőződnek róla, hogy az ország ténylegesen visszaveti atomprogramját.