Visszamegyek Szíriába, ha véget ér a háború

menekültek meleg fogadtatásban részesülnek Nickelsdorfban, ahol vonatra szállva utaznak tovább Bécs felé 2015 szeptember 6-án menekültek meleg fogadtatásban részesülnek Nickelsdorfban, ahol vonatra szállva utaznak tovább Bécs felé 2015 szeptember 6-án
menekültek meleg fogadtatásban részesülnek Nickelsdorfban, ahol vonatra szállva utaznak tovább Bécs felé 2015 szeptember 6-án
Vágólapra másolva!
Bécsben a bevándorlók nem taszigálnak, de a vöröskeresztesek igen. Történelmi angol szagok kísértenek a magyar–osztrák határon. Nickelsdorfban van, aki együtt érez Orbán Viktorral. Az Origo a határ túloldalán járt.
Vágólapra másolva!

Hűvös van az osztrák határon. A szél erősen fúj, rendesen meghajtja a környék szélturbináit, vitorlázásra buzdítja a madárrajokat, és figyelmeztet: mostantól más lesz bevándorlónak lenni Európában, mint eddig. Vége az éjszakáknak, amikor még rövidnadrágban és pólóban sem fázott az ember.

Angol szaggyár kísért

Tegnap éjjel 6-7 ezer ember éjszakázott a határ menti kamionterminálon Hegyeshalom mellett.

A tehetősebbek sátrakban, a többiek a szabad ég alatt.

„Fogalmam sincs, hány fok volt, de hideg volt, az biztos. Pláne nekik. Nem ehhez vannak szokva” - mondta az egyik hivatásos szemétszedő.

Sok mindent hagytak hátra Hegyeshalomnál Fotó: Szabó Gábor - Origo

Délelőtt már nem nagyon maradt menekült a terminálon. Két-három tucat ember. A férfiak cigarettáznak, a nők a gyerekekkel foglalkoznak. És ott vannak még a dolgok, amiket a többiek hátrahagytak. Felborult sátrak, elhagyott babakocsik, összetaposott cigis dobozok és műanyag flaskák.

És szag.

Nehéz jellemezni ezt a szagot, de az egyik önkéntes meg tudta fogalmazni. „Éltem kint Angliában. Voltam egyszer egy múzeumban, ami egy 19. századi utcát mutatott be. A múzeum rendelt egy szagot, hogy élethű legyen. Angliában van szaggyár. Na, ott volt ilyesmi szag.”

Csak tucatnyian maradtak a kamionterminálon Fotó: Szabó Gábor - Origo

„El tud képzelni itt 7000 embert? Nagy volt a zsúfoltság” - mondta a hivatásos. Megkérdeztük, mit gondol a menekültekről, és talányos választ ad. „Messziről jött ember azt mond, amit akar.” Majd körülnéz, hogy nem hallja-e senki, közelebb hajol, és hozzáteszi:

A férfi kollégája is csatlakozik a beszélgetéshez. „Nekem három gondom van velük. Nem az én istenemet tisztelik, nem az én kultúrámat tanulták, és nem tisztelik az ételt” - mondja, és körbemutat. Jobban megnézzük a szemétkupacokat. Tényleg van közöttük eldobott étel, nem is kevés. Főleg száraz péksütemények. Megkérdezzük, tapasztalt-e olyat, hogy valamelyik bevándorló kikelt az ő istene vagy kultúrája ellen. „Á, persze most békések, mert segítségre számítanak. De ha más van, támadnak.”

Ez már a Nyugat

A nickelsdorfi (miklóshalmi) vasútállomás környéke egy piacra emlékezteti az embert. Ugyanúgy ki vannak pakolva az áruk, főleg ruhák és cipők. Az emberek ugyanúgy a kezükbe veszik, és méregetik az árut. Alkudozás viszont nincs. A sok cuccot a környékbeliek küldték a menekülteknek. A „piacot” önkéntesek igazgatják. Néhányan kenyeret, gyümölcsöt, kávét és teát osztogatnak. Az élelmiszereket az evangélikus egyház küldte, de a katolikusok is szoktak adni ezt-azt.

A felirat készítői szerint Nickelsdorfban kezdődik Európa Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ide érkeznek a menekülteket szállító buszok a magyar–osztrák határról, és itt szállnak fel a vonatra, ami Bécsbe viszi őket. Az állomás és a környéke tiszta, nincs is nagy tumultus. Olajozott gépezetként működik a rendszer, jön a busz, jön a vonat, senkinek sem kell sokat várnia.

- ismeri be egy osztrák rendőr.

Az emberek türelmesen és fegyelmezetten szállnak le a buszokról. Kávéznak, falatoznak, cipőket nézegetnek, ismerkednek, és készséggel adnak interjút bárkinek, aki hozzájuk lép. „Ez már Nyugat-Európa. Innen már minden könnyebb lesz” - mondja meggyőződéssel egy magas, vékony nő.

Orbán Viktor hálátlan feladata

„Visszamegyek Szíriába, amint vége a polgárháborúnak” - erről már egy 20 év körüli, sovány szír férfi beszél. „Nagyon tetszik Ausztria, de

Egy három szír férfiból álló társaságnak 28 napjába telt eljutni Nickelsdorfba. Ebből 10 napot Magyarországon töltöttek. „Magyarország? Nem volt rossz” - mondja egyikük. Szerinte a magyarok kedvesek, csak a kormány barátságtalan.

Mint egy piac Fotó: Szabó Gábor - Origo

„Az osztrák rendőrök nem olyanok, mint a magyarok. Itt emberszámba vesznek minket” - mondja egy szemüveges afgán férfi. Azt állítja, egy rendőr megrúgta őt Szegeden. A férfi a földön üldögélt a menekülttáborban. „Azért kaptam a rúgást, mert a mellettem levőhöz szóltam.” Shut up! - mondta állítólag a magyar rendőr, tökéletes angolsággal.

„Hálátlan feladat hárul Magyarországra és Orbán Viktorra” - véli a környéken bámészkodó osztrák ügyvéd. „Neki kell megvédenie a schengeni határokat.

500? 1000?

A hideg szél Bécset sem kíméli. Előkerültek a szekrényekből a szövetkabátok, az osztrák hölgyek fázósan húzzák össze magukon, a bécsi Nyugati, a Westbahnhof előtt. Ezen az állomáson válik szét a menekültek útja, idáig hozták őket, innen már ki-ki a maga útját folytatja. Kevesen maradnak az osztrák fővárosban. A nagy többség Németországba, főként Münchenbe tart.

Nem zöldségraktár, ez a Westbahnhof Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az itt maradókat a pályaudvar kihasználatlan irodahelyiségeiben szállásolják el. Szombaton mintegy ezren éjszakáztak itt az egyik önkéntes szerint, de a pályaudvar takarítója azt mondta, hogy maximum ötszázan lehettek.

A magyaroknak is segítettünk

„Az osztrákok nagy többsége a menekültek mellett van” - mondja egy tizenéves szőke lány.

A szüleim mesélték, hogy annak idején a magyaroknak és a cseheknek is segítettünk.” Szívesen társalognánk még vele, de ujjongás és tapsvihar tereli el a figyelmünket. A peronok felől érkezik. „Minden vonatot így fogadnak” - mondja a lány.

És tényleg. Ujjongó emberek fogadják a beguruló menekültjáratot. A migránsokat elvezetik, de az Osztrák Vöröskereszt munkatársai nem engedik a sajtót a közelükbe. Nagyon barátságtalanok, különösen a fotósokkal, az egyik vöröskeresztes még mellbe is taszítja az egyik fényképészt. „Azóta ilyenek, amióta az egyik bulvárlap fényképeket hozott le a teherautóban meghalt 71 emberről. Ebből nagy felháborodás lett itt nálunk” - magyarázza az egyik osztrák fotóriporter.

Tíz másodpercenként adakozott valaki Fotó: Szabó Gábor - Origo

Csak az emeleten derült ki, hogy mennyire a menekültek mellett vannak az osztrákok. Egy önkéntes pénzt gyűjtött egy dobozban a migránsoknak ételre, vonatjegyre.

Tíz másodpercenként lépett valaki a hölgyhöz, hogy beletömjön egy tízest vagy egy húszast a dobozba (nem forint, euró).

„Mindig ez van?” - kérdezzük. „Már két napja csinálom. Azóta így megy. Szinte mindenki adakozik.” Megkérdeztük, nem találkozott-e menekültellenesekkel. Nem küldte el senki? „Négy-öt ember jött ide a két nap alatt kioktatni. Mind ugyanazt mondta, hogy előbb az itteni szegényekre kellene költeni.”