Befékezett az építőipar, lehet ez még rosszabb is

2015.09.16. 09:59

Júliusban gyakorlatilag az egy évvel korábbi teljesítményét ismételte meg az építőipar. Az új szerződések visszaesése ugyanakkor erős negatív trendet vetít előre.

A termelés volumene az esztendő hetedik havában 0,2 százalékkal haladta meg a tavaly júliusit, az épületek építése 0,5 százalékkal csökkent, az egyéb építmények építése 0,9 százalékkal nőtt - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Fogy a lendület

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanappal kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 3,0 százalékkal csökkent júliusban. Az év első hét hónapjában az építőipari termelés 6,7 százalékkal múlta felül az előző év azonos időszakáét.

Az építőipar ágazatai közül az épületeket építő ágazat termelése 11,1, az egyéb építményeké 5,9 százalékkal csökkent tavaly júliushoz képest. Az építőipari termelés több mint 40 százalékát adó speciális szaképítés ágazat termelési volumene 15,1 százalékkal nőtt.

Kevés az új szerződés

A megkötött új szerződések volumene 4,2 százalékkal csökkent júliusban az egy évvel korábbihoz képest, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 12,4, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződéseké 0,2 százalékkal.

Az új szerződések elmúlt hónapokban tapasztalt visszaesése miatt az építőipari vállalkozások szerződésállománya július végén 46,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 11,6, az egyéb építményeké 54,2 százalékkal kisebb volt - közölte a KSH.