Jó hír a Molnak Kurdisztánból

Irak kurd olaj
Olajszállító kamionok feltorlódnak a kurdok által ellenőrzött, erbili olajmező környékén.
Vágólapra másolva!
A Gulf Keystone, a Mol kurdisztáni partnere bejelentette, hogy a teljes Shaikan mezőről érkező nyersolajat a Fish Khabur olajvezetéken keresztül szállítja mostantól. Ezzel a szállítás költsége mindkét félnél jelentősen csökken. A hír hallatán a vállalat részvényei meglódultak.
Vágólapra másolva!

A kitermelés meghaladja a 40 ezer hordó/napos értéket - írja az Equilor reggeli hírlevelében. A partnercég biztosította a befektetőket, hogy elegendő készpénzzel rendelkezik, amely ma 73 millió dollárra tehető. A vállalat részvényei a hírre 7,8%-os emelkedéssel reagáltak.

A Molnak is hiányzott

A hazai olajipari cégnek nem is jöhetett volna jobbkor a bejelentés, hiszen a másik kurdisztáni olajmezőjéről aggasztó híreket kapott. A legutóbbi kúttesztelés eredményei alapján az Akri-Bijeel blokk geológiai potenciálja jelentősen csökkent, így a magyar cég minimalizálta beruházásait a blokkban.

A mai bejelentésre a Mol részvényei érdemben nem reagáltak, sőt a kereskedés bő egy órája után a tegnapi záróár alatt jár a jegyzés.

Olajszállító kamionok feltorlódnak a kurdok által ellenőrzött, erbili olajmező környékén. Forrás: Onur Coban/Anadolu Agency/Getty Images

Leírják

A magyar olajipari vállalat múlt hét keddi tájékoztatása szerint az Akri-Bijeel blokk esetében, a 2015-ös év hátralévő részében a beruházások várható mértéke 10 millió dollár alatt marad. A Mol megerősíti a csoportszintű 1,3 milliárd dolláros egész éves beruházási célját, de az értékelési folyamat befejezése várhatóan az AkriBijeel blokk korábbi beruházásainak leírását eredményezi a 2015. évi III. negyedéves pénzügyi jelentésben. Az Akri-Bijeel blokk aktuális, teljes könyv szerinti értéke, a Mol-csoport IFRS mérlegében, 440 millió dollár.