A kínai lakosok legújabb hóbortja, hogy kisebb kapitalizációjú vállalati részvényeken keresztül próbálják visszaszerezni a nyári tőzsdekrachban odaveszett pénzüket. Az igyekezet érthető, hisz akkor közel négyezer milliárd dollárnyi tőke égett el. Másik oldalról nézve viszont még veszélyesebb vizekre eveztek így a kínai spekulánsok.

Több kínai tőzsdésnek is meggyőződése, hogy a ChiNext-en visszakeresheti a nyáron elvesztett pénzét – írja a Bloomberg. A Nasdaq kistestvéreként is becézett börze fiatal, kínai – főleg telekommunikációs és IT – vállalatokat tömörít. Az itt jegyzett cégek zöme kisebb likviditású, így a vállalati papírok árfolyama gyorsabban tud emelkedni. A bezuhanásra ugyancsak nagyobb esély van.

Bóvlikba tolják a pénzt

A ChiNext-en vesztettem el szinte minden befektetett pénzem, de mégis itt éri meg papírokat venni”

– mondta Wu Xin, egy kínai médiacég értékesítője. „Ha beindul az árfolyam, akkor a nyereség is jelentős” - fűzte hozzá.

Az idei évben tőzsdelázben ég Kína, hisz óriási mennyiségben nyitottak értékpapírszámlát az ottani lakosok (tavasszal heti 3-4 millió új számlanyitás is volt). Most mintegy 96 millió befektető kezdett el visszaszivárogni a tőzsdére, amint a gazdaság a gyógyulás jeleit mutatta. Legtöbbjük a gyors profittal kecsegtető, kisebb piaci értékű vállalatokat tömörítő ChiNext-et választja, a volatilis árfolyammozgások miatt azonban a bukás is bármikor bekövetkezhet. A tőzsdei részvényindex 38 százalékot emelkedett a szeptemberi mélypont óta. A mérvadó Shanghai Composite-tal szemben ez háromszoros növekedés. A ChiNext októberben történelmi csúcsokat döntögetett.

ChiNext P/E alapú értékeltsége más vezető tőzsdeindexekhez viszonyítvaForrás: Bloomberg,

Újabb bukást nem hevernének ki

Úgy tűnik, a kínai lakosok nagyon magabiztosak, és nem riadnak vissza a nagyobb kockázatvállalástól sem. Az eddig is nagy veszteségeket felhalmozott kínai befektetők visszacsordogálása a tőzsdére azonban újabb, akár sokkal nagyobb veszélyeket is rejt magában. Ha újra pánik ütné fel a fejét, akkor a kisebb kapitalizációjú papírok piaca jóval nagyobb mértékben esne vissza, mint a nagytestvér, ráadásul az alacsonyabb likviditás miatt jóval nehezebben tudnának időben megszabadulni a részvényektől a spekulánsok. 

Ha bebukik az árfolyam, akkor az újabb veszteséget már nem biztos, hogy kiheverik a kisbefektetők, figyelmeztet a Bocom International Holdings szakértője. 

Szerencselovagok lepték meg

Zhu Zujuan közel kétmillió forintnak megfelelő befektetést tart a ChiNext-en. A 60 éves nyugdíjas a Dingli Communications, kínai IT-cégben papírjaiban tartja a pénzét, amit 27,2 jüanos részvényenkénti áron vásárolt meg, és arról áradozott a Bloombergnek, hogy néhány óra múlva már 30 jüánt ért a papír, ami 10 százalékos hozam. 

ChiNext árfolyam KínaForrás: Bloomberg

 

Tudom, hogy nagy a kockázat, de a hozamok ellenállhatatlanok"- mondta Zhu, aki öt napnál tovább nem tartja meg a részvényeket. Ha azonban nem tudja jól belőni a kiszállás napját, az árfolyam bebukása akár a teljes megtakarítását is elsöpörheti, a többi szerencselovag befektetéseivel egyetemben.