Nagyot ugrottak a lakásárak, a teljes csokot viheti az emelés

csokos
Vágólapra másolva!
Kevés lakásból válogathatnak még, akik a 10+10 milliós támogatást akarják felvenni. Az eladók tudják ezt, és gyorsan reagálnak a változó keresletre. Az Ingatlan.com adatbázisában több mint háromszáz olyan ingatlant találtunk, amelynek megemelték az árát a kormány bejelentése után. Ha viszont a csok miatt drágábbak lesznek a lakások, akkor valójában nem a családok kapják a támogatást, hanem az ingatlanfejlesztők.
Vágólapra másolva!

A csok bejelentése után írtuk: ahogy a szocpol a kétezres években is tette, a csok is megemelheti a lakások árát. Akkor a támogatás közvetve oka volt annak is, hogy a családok nagy része saját lehetőségein túl is eladósodott. Később ez átcsapott a devizahitelezés felfutásába. Az ebből eredő gondokat pedig épphogy csak "megoldottuk".

Az új csok is megemeli az árakat, erre jó bizonyíték, ami az elmúlt hetekben az ingatlanpiacon lezajlott. Az Ingatlan.com adatbázisa szerint a csokos lakások nagy részénél árat emeltek az elmúlt hetekben,

több mint 300 lakás hirdetési ára nőtt legalább 1 millió forinttal.

Ez a fővárosra igaz leginkább. Itt rengeteg olyan hirdetést találtunk, amely 10 millió forint felett drágult. Az eladók valószínűleg arra játszanak, hogy a 10 milliós támogatással úgy felfut a kereslet, hogy a most piacon lévő lakások könnyen elkelnek még úgy is, hogy a családoknak a 10+10 millióból nem sok jut.

Ideális otthonok lettek volna

Óbuda belső részén 31 millió forintért lakhatott volna egy család ebben a 95 négyzetméteres 1+3 fél szobás lakásban. Mára viszont 54 millióra emelték az árat. Ez valószínűleg csak egy kezdeti próbálkozás a kivitelező részéről, hiszen 23 milliós áremelést még a csok sem indokol.

Budapesten rámehet a csok az áremelkedésre Forrás: Origo

Jelentős áremelésen van túl ez a két madárhegyi lakás is. Az egyik 17, a másik 11 millióval drágult. Érdekesség, hogy az egyikhez alig kellett volna önerő a csokhoz, ha az ára nem változott volna.

Az egyik...

Az egyik héten még 20 millió, a másikon 40 Forrás: Origo

... és a másik

A szép kilátás olcsóbb is lehetne Forrás: Origo

Frissítés: A Medvetalp utcai lakást építő vállalat megkereste az Origót és elmondta, hogy az ár valóban változott a kérdéses lakás esetén, de ennek hátterében az áll, hogy az alaprajzon változtattak közben. Az eredetileg meghirdetett 46nm-es 1+1fél szobás ingatlan tervét időközben megváltoztatták, 78nm-es 3 szobás lakássá alakították.

A kevésbé frekventált külső kerületekben kisebb mértékű a drágulás. Ez a felső-kispesti 80 négyzetméteres lakás például csak

6,6 millióval lett drágább.

7 milliós önerővel és némi tartalékkal az illetékre és az ügyvédre már meg is vásárolható.

A külvárosban jobb a helyzet, ott 5–10 millió között drágultak az ingatlanok Forrás: Origo

Hasonló a helyzet ezzel az angyalföldi lakással is. A csok bejelentése után

30 millióról 36-ra drágult.

Egy kis szolid áremelés Angyalföldön Forrás: Origo

A külvárosi lakások hasonlóan drágultak. A legjellemzőbb az 5–10 millió forint közötti emelés. Vidéken ennél jobb a helyzet.

Jelentősen, de még a támogatás összege alatt drágultak a lakások.

Pécsett, Debrecenben, Győrben és Kecskeméten is jellemzően 5 millió forint alatti az emelkedés. De még ezeken a helyeken is a támogatás közel fele a kivitelezőkhöz kerülne, ha azon az áron sikerülne eladni az ingatlant, amennyiért most hirdetik.

Vidéken szolidabb az emelés Forrás: Origo

A csok észrevétlenül káros

Korábbi cikkünkben a csok több lehetséges negatív hatását is összeszedtük. Ennek első pontja volt, hogy az új lakások várhatóan drágulni fognak.

Ennek ellenére a mostani számok minket is megleptek, hiszen az áfacsökkentés miatt csökkennie kellene a még átadásra váró új ingatlanok árának.

Ez egyben azt is jelenti, hogy az adóforintokból kifizetett támogatások nem a családokhoz, hanem a kivitelezőkhöz kerülnek. A többi lehetséges negatív hatásról alábbi cikkeinkben olvashat.