Cafeteriából is lehet drukkolni a foci Eb-n

Focidrukkerek a Magyar -Görög meccs elött a Groupama Arénánál 2015 március 29-én Focidrukkerek a Magyar -Görög meccs elött a Groupama Arénánál 2015 március 29-én
Focidrukkerek a Magyar -Görög meccs elött a Groupama Arénánál 2015 március 29-én
Vágólapra másolva!
A magyar válogatott Eb-meccseire adómentes juttatásként adhatnak jegyet a munkáltatók a munkavállalóiknak. Azokra a meccsekre, amelyeken nem játszik a magyar csapat, azonban nem adható adómentesen jegy, ahogy az utazásra és a szállásra sem adható támogatás adómentesen.
Vágólapra másolva!

Sok szurkoló készül már a 2016-os futball Európa-bajnokságra. A nagy kérdés, hogy a cafeteria-keret terhére lehet-e jegyet venni a meccsekre, illetve adható-e más módon adómentes juttatásként belépőjegy?

A személyi jövedelemadóról szóló törvény adómentes juttatásként említi a sportrendezvényre szóló belépőt. De vajon kifizethető egy Franciaországban zajló mérkőzés belépője adómentes juttatásként?És mi a helyzet az Eb magyar válogatott nélkül zajló mérkőzéseivel?

A magyar meccsek adómentesek

A személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint adómentes az ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott, a sportról szóló törvény hatálya alá tartozó sportrendezvényre szóló belépőjegy, bérlet - ismerteti a szabályokat Fata László cafeteriaszakértő. Így nem csak munkáltató adhatja ezt a munkavállalóinak, hanem akár a közeli hozzátartozóik vagy a társas vállalkozás személyesen közreműködő tagjai is kaphatják ezt.

Ezek után már csak azt kell megvizsgálni, hogy milyen mérkőzések tartozhatnak a magyar sportról szóló törvény hatálya alá. Mivel

a magyar labdarúgó válogatott mérkőzéseire vonatkozik a sportról szóló törvény, ezért az ő Eb mérkőzéseikre szóló belépő vagy bérlet lehet adómentes juttatás.

Ráadásul az szja-törvényben nincs értékhatár a juttatáshoz, ezért akár a drágább foci Eb-jegyek is finanszírozhatók lesznek.

Más meccsekre nincs kedvezmény

Azonban olyan Franciaországban zajló mérkőzésekre,

amelyeken nem vesz részt a magyar válogatott, nem juttatható adómentesen belépő, bérlet.

Mivel a törvényi keretrendszer egyértélműen a sportrendezvényre szóló belépőt, bérletet nevezi meg adómentes juttatásként, ezért

az ehhez kapcsolódó utazás, szállás költsége sem adható közteher fizetése nélkül.

Háromféleképpen lehet megoldani

A juttatás megvalósítása munkáltatói oldalról többféleképpen lehetséges, tájékoztat Fata László.
Alapesetben a munkáltató vásárolja a jegyeket és egy átvételi lappal kísérve kiosztja juttatásban részesülő dolgozóinak.

A munkáltatók adómentes juttatásként adhatnak jegyet a dolgozóiknak a magyar meccsekre Fotó: Szabó Gábor - Origo

Működhet az is, hogy a dolgozók vásárolnak mondjuk magyar-osztrák Eb-meccsre jegyet, és a munkáltató nevére kérnek erről számlát. Ezt követően a munkáltató részben vagy egészben kifizeti ennek ellenértékét.

A harmadik módszer, hogy olyan - kizárólag sportrendezvény belépőre, bérletre költhető - papír vagy elektronikus utalványt biztosít a vállalat a munkatársaknak, mellyel ilyen jegyeket is tudnak venni.