Így alakultak a termelői árak

vásárlás, bolt, piac, áru, termék, szupermarket, pékáru, kenyér, vásárló
Vágólapra másolva!
Az ipari termelői árak 0,8 százalékkal alacsonyabbak voltak 2015 novemberében, mint egy évvel azelőtt - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivata.
Vágólapra másolva!

Éves összehasonlításban harmadik hónapja estek az árak. A belföldi értékesítési árak 3,1 százalékkal visszaestek, az exportárak viszont 0,5 százalékkal emelkedtek a KSH adtai szerint.

Az előző hónaphoz viszonyítva - négyhavi csökkenés után - minimálisan,

0,1 százalékkal emelkedtek a termelői árak, a belföldi árak 0,1 százalékkal csökkentek,

az exportárak 0,3 százalékkal emelkedtek. A forintban számolt exportárak alakulásában az árfolyamváltozás is szerepet játszhatott: a forint az euróval szemben egy hónap alatt 0,3, egy év alatt 1,7 százalékkal gyengült a dollárral szemben viszont 5,0, illetve 18,1 százalékkal leértékelődött.

Drágább autók

A belföldi termelői árak 3,1 százalékos éves csökkenésén belül az élelmiszerárak gyakorlatilag stagnáltak (0,1 százalékkal alacsonyabbak voltak a tavaly novemberieknél), a gépek, berendezések ára 0,6 százalékkal, a vegyi anyagoké és termékeké 3,8 százalékkal csökkent. A textil- és bőriparban 3,7, a gyógyszeriparban 1,2,

a járműgyártásban viszont 2,0 százalékkal emelkedtek a termelői árak egy év alatt.

Rendeltetésük szerint osztályozva a tartós fogyasztási cikkek belföldi termelői árai 2,4, a nem tartósaké 0,5 százalékkal emelkedett, a beruházási javak 1,9 százalékkal drágultak, míg az energia 6,5 százalékkal olcsóbb lett, mint tavaly novemberben.

A járműgyártás exportárai 0,5, a számítástechnikai ágazat árai 1,1, míg a gépek és berendezések, valamint a gyógyszerek forintban számolt exportárai egyaránt 4,8 százalékkal emelkedtek, és az élelmiszerek is 2,0 százalékkal drágábban keltek el külföldön, mint tavaly novemberben.