Minden tudományterület mögött informatika lesz a jövőben

Informatikai szektor, adatmentés 
Data communication anschließen verbinden Verbindung Daten übertragen .internet .Computer .Technik .
Illustration - An USB cable sits on a keyboard in Germany, 22 November 2009. Photo: Berliner Verlag/Steinach ATTENTION! NO WIRE SERVICE
Vágólapra másolva!
Elstartolt a Magyar Telekom Csoport „Legyél Te is Informatikus!" pályaorientációs programja. A program célja: ledönteni a sztereotípiákat, kedvet ébreszteni az informatikus pályához. Jelenleg több mint 10 000 informatikus hiányzik a magyar munkaerőpiacról.
Vágólapra másolva!

Rendhagyó tanórán mutatta ma be Legyél Te is Informatikus! programját a Magyar Telekom és a T-Systems Magyarország a budapesti Móricz Zsigmond Gimnáziumban, ahol a Telekom vezérigazgatója rendkívüli informatika órát is tartott a diákoknak.

Több százezer betöltetlen álláshely

Egész Európában növekvő tendencia az informatikus szakemberhiány, több százezer a betöltetlen álláshelyek száma, és

Magyarországon is több mint 10 000 informatikus hiányzik

jelenleg a munkaerőpiacról. Mindemellett a pályaválasztás előtt álló fiatalok közül sem látnak elegen perspektívát ebben a szakmában. Ezen kíván változtatni a Magyar Telekom és a
T-Systems Magyarország Legyél Te is Informatikus! programja, amelynek keretében a vállalatnál dolgozó több ezer IT szakembernek önkéntes alapon lehetősége nyílik megismertetni a fiatalokkal az IT karrier perspektíváival.

Októberben indul a program

Bár az informatikus pálya az anyagilag is megbecsült foglalkozások egyike, mégsem tűnik elég vonzónak a fiatalok számára, akik vélhetően nincsenek tisztában a szakmai karrierlehetőségekkel. A Legyél Te is Informatikus! program legfontosabb célkitűzése, hogy a sztereotípiák és a gátak ledöntésével mind a szülők, mint a pályaválasztás előtt álló gyerekek nyitottabbá váljanak

korunk egyik legfontosabb hivatására.

A program pilot időszaka októberben indult el, mára már több mint 1800 diákot oktattak a Telekom önkéntesei, azóta is folyamatosak a megkeresések az ország minden pontjáról, és már az általános iskolásoknak készülő játékos anyag is hamarosan elérhetővé válik.

A szupergyors hálózat önmagában kevés Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Berliner Verlag/Steinach

A Legyél Te is Informatikus! szerves része a programhoz készült weboldal is, ahol az érdeklődők hasznos tippeket kaphatnak a szakmáról, versenyekről, gyakornoki lehetőségekről.

Önmagában kevés a széles sáv

Christopher Mattheisen, a Telekom vezérigazgatója elmondta: „A Digitális Magyarország vízió megteremtésével hazánkban Európában is az elsők között épül ki a szupergyors hálózat, de nem elég a szélessávot és az eszközöket elvinni az ország minden pontjára,

A Magyar Telekom komolyan veszi digitális felelősségét, és bízunk benne, hogy a programmal hozzájárulunk ahhoz, hogy az informatika mérnöki egyetemi képzésre jelentkezettek száma jelentősen emelkedjen a következő időszakban, és a végzettek közül minél többen helyezkedjenek el a hazai piacon."