Rogán Antal tárcája megtarthatja az aprót

Rogán Antal
Velence, 2015. szeptember 16. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője érkezik a Fidesz-KDNP kétnapos kihelyezett tanácskozása előtt tartott sajtótájékoztatójára a velencei Velence Resort & Spa szálloda előtt 2015. szeptember 16-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodája elköltheti azt a 4 milliárd forintot, ami a 2015-ös költségvetésből a tárcánál maradt, és kap még 2,2 milliárd forintot a 2016-os költségvetés rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló keretéből.
Vágólapra másolva!

A kormány rendeletben engedélyezi Rogán Antal minisztériumának, a Miniszterelnöki Kabinetirodának, hogy felhasználja a 2015-ös költségvetésből a tárcánál maradt pénzt. A rendelet szerint

valamivel több mint 4 milliárd forintról van szó.

A rendelet nem részletezi, hogy a Kabinetiroda mire költheti a maradványt, csak annyi áll benne, hogy a kormány engedélyezi a pénz "változatlan célú további felhasználását".

A rendkívüli keretből

Ugyanebben a rendeletben a kormány a 2016-os költségvetés rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló keretéből átcsoportosít 2,4 milliárd forintot a Kabinetirodához. A pénz az alábbi elszámolás szerint kerül Rogán Antal minisztériumához:

  • Személyi juttatások: 1 milliárd forint,
  • Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó: 288 millió forint,
  • Dologi kiadások: 822 millió forint,
  • Beruházások: 246 millió forint.

Indulás után is kapott

A Miniszterelnöki Kabinetiroda felállítását 2015 októberében szavazta meg az országgyűlés. November elején az új tárca a Miniszterelnökség keretéből kapott 2,2 milliárd forintot, amiből egymilliárdot költöttek kormányzati kommunikációra, egy másikat pedig konzultációkra.

A Kabinetiroda elköltheti a maradékot, és kap még bő kétmilliárdot Forrás: MTI/Kovács Tamás

Balhé volt a tanácsadók körül

Mesterházy Attila MSZP-s képviselő nem sokkal később szerette volna megtudni, mennyit keresnek Rogán Antal minisztériumában a tanácsadók. Rogán Antal először jogi és nem jogi következményeket helyezett kilátásba a tanácsadói fizetések nyilvánosságra hozásáért, majd meghátrált, és ő maga hozta nyilvánosságra a számokat: csaknem havi 4,5 milliót költenek hét emberre.