Még több céget kötnek be a NAV-hoz

Varga Mihály
Vágólapra másolva!
Két lépésben bővítik azoknak a tevékenységeknek a körét, ahol kötelező lesz az online pénztárgépek használata - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. 
Vágólapra másolva!

Még az idén szeptember 30-tól bekötik a NAV rendszerébe az autószerelő műhelyeket, motoralkatrész-kereskedőket, plasztikai sebészeket, diszkókat, ruházati tisztító- és szolgáltató cégeket, illetve a fittnesstermeket. A jövő év január 1-től pedig kötelezővé teszik az online pénztárgépek használatát a pénzváltók számára is.

A miniszter által ismertetettek szerint ez

összesen 30 ezer új gép bekötését jelenti

majd a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV). Ebből a költségvetés évi 20-30 milliárd forint többletbevételre számít.

Voltak önként jelentkezők is

A nemzetgazdasági miniszter a döntés indoklásaként azt emelte, ki:

be akarják szedni az adókat és az adók mértékét tovább szeretnék csökkenteni..

Vannak olyan ágazatok, akik maguk kérték, hogy csatlakozhassanak az online pénztárgépek rendszeréhez. A pénzváltók például maguk kezdeményezték a tárgyalásokat az Nemzetgazdasági Minisztériummal.

Varga Mihály Forrás: Origo

A kormány egyébként 2013-tól folyamatosan vezette be a kiskereskedelemben az online pénztárgépeket. Varga Mihály példaként említette, hogy a közértek, a gyógyszertárak, a benzinkutak mar be vannak kötve az adóhatósághoz.

Most 212 ezer pénztárgép adatait látja a NAV.

2014-ben az online pénztárgépek miatt 150 milliárd többletbevétele lett a büdzsének, mondta a miniszter.

Arra a kérdésre, hogy az újonnan csatlakozók kapnak-e támogatást a készülékek megvásárlásához a miniszter azt mondta ez majd a kormányülésen dől el.

A fodrászok és a kozmetikusok megússzák

Az online pénztárgépek bővítését olyan területeken kezdték, ahol jelentős a fekete gazdaság aránya. A kozmetikusok és a fodrászok a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslatára maradtak ki, mivel ott

drágább lett volna a leves, mint a hús,

mondta a miniszter.

A taxisokkal kapcsolatban pedig megjegyezte,

további egyeztetések vannak a fuvarozók és az NGM között,

és az a cél, hogy 2017 januárjáig kialakítsanak egy olyan rendszert, ami azt tenné lehetővé, hogy ne kelljen minden autóba pénztárgépet szerelni, de a taxi társaságok azért be lennének kötve az adóhatósághoz.