Kiszámították a KSH helyett, mennyi a létminimum

Vágólapra másolva!
Egy felnőttre számolva 88 ezer forint, két felnőttre és két gyerekre számolva 255 246 forint lett volna a létminimum 2015-ben azzal a módszertannal számítva, amit a KSH már nem használ. 
Vágólapra másolva!

2015-ben havi 88 ezer forint volt az egy felnőttből álló háztartás átlagos létminimumértéke, míg a tipikusnak mondható két felnőttből és két gyerekből álló háztartásé havi 255 246 forint - derült ki a Policy Agenda számításaiból, amelyet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) módszertana szerint végeztek.

Kiszámolták a KSH helyett

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) elnöke elmondta: nagyon meglepődtek, amikor 2015-ben a KSH úgy döntött, hogy 2016-ban nem publikálja a létminimumadatokat, amelyek

a szakszervezetek számára 25 éve fontos indikátorai voltak a társadalmi fejlődésnek.

Ezért a MaSzSz úgy határozott, hogy maga készíti el a számításokat. Ezek az adatok képezik majd a 2017-es bértárgyalások alapját - mondta. A projektet a Friedrich Ebert Alapítvány is támogatta - tette hozzá.

Nem a lét minimuma

A KSH 2015 nyarán jelentette be, hogy új módszerrel számítják majd, mennyi a létminimum Magyarországon. A létminimum-számítás átalakításának szükségességét a KSH azzal magyarázta, hogy a mutató a létminimum puszta fenntartása helyett egy olyan társadalmilag elfogadható életszínvonal szintjét jelenti, ami napi 2400 kalóriás élelmiszer-fogyasztásból kiindulva figyelembe veszi a művelődési, szórakozási, oktatási költségeket is. Épp ezért - tették hozzá -

elfedi a társadalomban meglevő szegénységet, emiatt alkalmatlan a nehéz körülmények között élők helyzetének bemutatására.

A MASzSz már akkor tiltakozott a létminimum-számítás átalakítása ellen.