A Gyere Haza Alapítvány nem szűnt meg

Erzsébetváros, VII. kerület, étel-ital, El Rapido Bar, Kazinczy utca 10.
Vágólapra másolva!
Folytatódik a Gyere haza program a Gyere Haza Alapítvány továbbra is várja a hazatérő fiatalok jelentkezését. Varga Mihály tegnap jelentette be, hogy az alapítványtól független Gyere haza, fiatal! programot lezárják.
Vágólapra másolva!

Az alapítvány önkéntesei továbbra is segítenek a hazaköltözéssel, honosításokkal, adminisztrációval, magyarországi elhelyezkedéssel és vállalkozásindítással kapcsolatos kérdésekben. Továbbra is valljuk, hogy az élet nevű játékot, bár néha kalandos itthon játszani, de megéri.

A Gyere haza, fiatal! program lezárása semmilyen formában nem érinti az alapítvány tevékenységét –közölte az alapítvány.

105 fiatalt sikerült hazacsábítani Fotó: Origo

A Gyere Haza Alapítványt 2012-ben hozták létre olyan külföldről hazatért magyar fiatalokkal, akik segíteni akarnak sorstársaiknak az itthoni újrakezdésben.

105-en jöttek haza

A kormány által indított Gyere haza, fiatal! program százmillió forintos egyszeri keretösszegből indult tavaly, és ezt azóta sem növelték. Ebből 105 fiatalt sikerült az elmúlt egy évben Angliából hazacsábítani – azért csak onnan, mert az akciót ott indították, lévén az EU-ban a brit fővárosban dolgozik a legtöbb magyar.

Az alapítványtól függetlenül indította a Nemzetgazdasági Minisztérium a Gyere haza, fiatal! programot, aminek lezárását hétfőn jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Nem folytatják a fiatalok hazahozatalát célzó programot – közölte a miniszter a 2017-es büdzsé elfogadása után tartott tájékoztatón egy kérdésre válaszolva. Az okokat nem részletezte, ahogy az sem derült ki, hogy pontosan mikortól állítják le a programot. A gyerehazafiatal.hu oldal már nem működik.

Már nem elérhető a gyerehazafiatal.hu Forrás: Origo

A konkrét, százmilliós keretösszeg jelentős részét a program beindításának és reklámozásának költségei tették ki. Mint arról akkor az Origo is beszámolt, online PR-tevékenység ellátására kötött szerződést például a programot megvalósító Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft.

Mint egy tavaly augusztusi, ellenzéki írásbeli kérdésre Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese közölte: a tevékenység ellátásáért 2015. december 31. napjáig szóló keretszerződést kötöttek nettó 1,55 millió forint értékben, amiből már az első hónapokban, tavaly június 30-ig 930 ezer forintot fel is használtak.

Az alapítvány sajnálja, hogy a kezdeményezés nem bővült társadalmi mozgalommá.

A Gyere Haza Alapítványt 2012-ben hozták létre olyan külföldről hazatért magyar fiatalokkal, akik segíteni akarnak sorstársaiknak az itthoni újrakezdésben.