Megszületett az új cafeteriaszabályozás

cafeteria, kafetéria, fizetésen kívüli juttatás, SZÉP-kártya, Széchenyi Pihenő Kártya, K&H
Vágólapra másolva!
Az alkalmazottak kedvezményes adózás mellett évente 100 ezer forintot kaphatnak készpénzben, ezen felül a közszféra alkalmazottjainak 100 ezer forintot, a magánszféra dolgozóinak 350 ezer forintot utalhat Szép-kártyára a munkáltató, ezt tartalmazza a kormány által a parlamentnek benyújtott új cafeteriaszabályozás - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.
Vágólapra másolva!

A turizmus fellendüléséhez jelentősen hozzájáruló Szép-kártya fennmaradása mellett az Erzsébet-program működését is biztosítani fogja a kormány. Az adómódosító javaslatot csütörtökön tárgyalja a parlament törvényalkotási bizottsága, és amennyiben a parlament elfogadja, a

dolgozók 2017. január 1-jétől az új szabályok szerint kapják meg a béren kívüli juttatásokat.

A cafeteria-rendszer átalakítására azért volt szükség, mert Brüsszel szerint nem egyeztethető össze az uniós joggal a Szép-kártya és az Erzsébet étkezési utalvány rendszereinek egyes elemei. A bíróság döntése szerint sérti az uniós elveket az, hogy külföldi vállalatok magyarországi fióktelepei nem bocsáthatnak ki Szép kártyát.

Készpénzesítettek

A kormány célja az volt, hogy olyan új rendszert hozzon létre, ami amellett, hogy megfelel az uniós előírásoknak, mindenek előtt a magyar emberek érdekét tartja szem előtt. Ezért is döntött úgy a kormány, hogy az eddigi béren kívüli juttatások

Az előterjesztés szerint a jövőben két típusú béren kívüli juttatás illetheti meg kedvezményes adózású keretek között az alkalmazottakat: a készpénz-cafeteria mellett Szép-kártyára kaphatnak még juttatásokat a dolgozók.

A javaslat más szabályokat állapítana meg a versenyszféra munkavállalói és a közszféra dolgozóira.

A magánszektorban 450 ezer forint volna a kedvezményes éves kafetériajuttatás felső határa. Az összegből százezer forint lehetne a készpénz, a fennmaradó 350 ezer forint kerülhetne az érintettek Szép-kártyájára. A közszférában a keret összeg változatlanul kétszázezer forint, amely a két juttatási forma között egyenlő arányban oszlana meg.

A Szép-kártya marad, mint adható cafeteriaelem Fotó: Hajdú D. András [origo]

A turizmus fellendüléséhez jelentősen hozzájáruló Szép-kártya tehát megmarad, ahogy az Erzsébet-program működését is biztosítani fogja a kormány.

Maradnak az utalványok is

A munkáltató a cafeteria részeként továbbra is adómentesen adhat például sport- és ún. kultúra-belépőt, illetve szintén adómentesen támogathatja 5 millió forinttal a lakást építő, lakást vásárló és lakáshiteles dolgozóit.

A munkavállalónak semmit nem kell fizetnie a juttatás után. A munkáltató fizeti meg a kedvezményes közterhet. A foglalkoztató a jutatott összeg 1,19-szere után fizeti meg a 15 százalékos személyi jövedelemadót és a 14 százalékos EHO-t.