Itt a legolcsóbb a kenyér

kenyérkovász kovász kenyér
Vágólapra másolva!
Tavaly több mint kétszeres különbséget mértek az átlagos élelmiszerárakban az Európai Unióban, a legolcsóbbak Lengyelországban voltak az élelmiszerek és üdítők, míg a legtöbbet Dániában kellett fizetni ezekért a termékekért - derült ki Európai Unió statisztikai hivatalának jelentéséből. A kontinensen a Romániában a legolcsóbb a kenyér.
Vágólapra másolva!

Az élelmiszert és üdítőket tartalmazó fogyasztói kosár ára

Dániában az uniós átlag 145 százaléka volt 2015-ben, míg Lengyelországban 63 százaléka.

Dániát Svédország követte 124 százalékkal, majd Ausztria 120 százalékkal, amelyet Írország és Finnország szorosan követett 119 százalékkal.

Lengyelországnál kissé drágábbak voltak a vizsgált termékek Romániában (64 százalék), majd Bulgária következett 70 százalékkal. Magyarország Csehországgal azonos szinten áll, mindkét országban az uniós átlag 79 százalékába kerültek az élelmiszerek és üdítők 2015-ben.

Négyszer annyiért szívnak a britek

A felmérés szerint a legnagyobb, csaknem

négyszeres különbség a dohányáruk árában volt

az országok között, Bulgáriában az uniós átlag 50 százalékát kellett fizetni ezekért a termékekért, míg

Az alkoholos italok Magyarországon voltak a harmadik legolcsóbbak

az unióban, az átlag 74 százalékába kerültek. Ennél olcsóbban Bulgáriában lehetett alkoholhoz jutni, ahol az uniós átlag 64 százalékát, Romániában 72 százalékát kellett fizetni érte.

Harmadik legolcsóbb ország vagyunk, ha sörről van szó Forrás: Zirig Árpád

A legdrágábbak Írországban voltak az alkoholos italok, ahol 175 százalékkal kerültek többe, mint az uniós átlag, majd Finnország és Nagy-Britannia következett 172 és 163 százalékkal.
A felmérés mintegy 440 terméket, élelmiszert, üdítőt és dohányárut foglalt magába.

Az Eurostat a kenyér árát is megvizsgálta. Az Európai Unión belül Dániában a legdrágább a kenyér és gabonafélék, valamint a hús és hal. Cipruson kérik a legtöbbet a tejért, a sajtért és a tojásért.

Romániában legolcsóbb a kenyér Forrás: Ács Bori

Európa 38 országa közül Romániában a legolcsóbb a kenyér.

Albániában a húsfélékért kérik a legkevesebbet, a volt Jugoszláv Köztársaság oszágaiban pedig a hal ára a legalacsonyabb.

Ha Európát nézzük, akkor a kontinensen Lengyelországban a legalacsonyabb a tejtermékek ára - írja az Eurostat jelentése.