105 milliós bírságot kapott az FHB

kamat, hozam, kötvény, profit
bankjegy HASZNÁLATI TÁRGY pénz TÁRGY
Budapest, 2011. augusztus 5. Euró bankjegyeket számol egy pénzváltó alkalmazottja Budapesten. MTI Fotó: Kollányi Péter
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank 105 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki az FHB Jelzálogbank Nyrt.-re tiltott piacbefolyásolás miatt. A kibocsátó az eurókötvényeinek jegyzésekor félrevezető információt tett közzé.
Vágólapra másolva!

Az FHB Jelzálogbank Nyrt. 2012. december 20-án eurókötvényt bocsátott ki, amelyet 2013. május 16-án további rábocsátás követett. Az MNB átfogó vizsgálat során észlelte, hogy a befektetők félrevezetésére, a kibocsátóval kapcsolatos befektetői értékelés torzítására alkalmasak a kibocsátó nyilvános közzétételi helyeken megjelentetett rendkívüli tájékoztatásai, amelyek szerint e kötvények kibocsátása „nem magyarországi befektetők részére” történt.

Az FHB Jelzálogbank Nyrt. 2012-ben kibocsátott eurókötvényeivel volt gond Forrás: MTI/Kollányi Péter

A jegybank szerint a

kibocsátó félrevezető információkat tett közzé a befektetőknek.

A hivatalos közzétételi helyen megvalósított piacbefolyásolás különös súlyú és nem kívánatos a tőkepiacon. A pénz- és tőkepiacok biztonságos működésének alapfeltétele az átláthatóság, az, hogy a befektetők és valamennyi szereplő számára – döntéseik meghozatalához – azonos módon elérhető, valós és objektív információk álljanak rendelkezésre kibocsátók pénzügyi, vagyoni és jövedelmi helyzetéről. A jogszerű tájékoztatás erősítése érdekében szigorította meg az MNB a közelmúltban kibocsátói felügyelési tevékenységét.

Felfüggesztették a FHB Jelzálogbank részvényeinek a kereskedését

A Budapesti Értéktőzsde felfüggesztette az FHB Jelzálogbank részvényeinek, jelzálogleveleinek és kötvényeinek kereskedését kedden 13 óra 52 perctől a nap hátralévő részére.

A BÉT honlapján közölt határozat indoklása szerint kedden olyan információk jutottak a tőzsde tudomására, amelyek a kibocsátó rendkívüli tájékoztatási kötelezettsége alá esik.

A tőzsde kötelezte az FHB-t, hogy a felfüggesztést kiváltó okkal kapcsolatos rendkívüli tájékoztatását a tőzsdei szabályoknak megfelelően tegye közzé.

Az FHB a keddi tőzsdezársát követően számolt be a tőzsde honlapján a kiszabott birságról. A közlemény szerint a bank vizsgálja, hogy élni kíván-e a határozattal szemben a társaságot megillető bírósági felülvizsgálat lehetőségével.

105 milliós bírság személyi felelősségre vonással

A piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt az MNB 105 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki az FHB Jelzálogbank Nyrt.-re,

s személyi felelősségrevonási eljárást is indított.

A jogkövetkezmény megállapításánál az MNB figyelembe vette többek között azt, hogy a félrevezető információ a kibocsátó saját tőkéjéhez képest jelentős összegű kötvény jegyzésével kapcsolatosan történt, valamint azt, hogy a félrevezető információ közzététele a tőkepiac megfelelő működéséhez elengedhetetlen transzparenciára vonatkozó szabályokat sértette meg.