Ez lehet a bankbotrány oka: felvásároltatják az FHB-t?

Malév, Demján Sándor
Vágólapra másolva!
Rendkívüli közgyűlést hívott össze június 15-ére a Takarékbank Zrt., az ülésen várhatóan az FHB-ban való többségi tulajdon megszerzéséről szavaznak majd – értesült az Origo. Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke kedden nyílt levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, szerinte ugyanis Spéder Zoltán FHB-elnök a szövetkezetekkel fizettette meg az FHB 30 milliárdos hiányát, és most arra akarja kényszeríteni őket, hogy felvásárolják az FHB részvényeit.
Vágólapra másolva!

– ez lesz a Takarékbank Zrt. június 15-ére összehívott, rendkívüli közgyűlésének első napirendi pontja.

Az Origo információi szerint az említett hitelintézet az FHB, amelynek jelenlegi elnöke Spéder Zoltán.

Demján Sándor az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnöke keddi, Orbán Viktornak írt nyílt levelében Spédert és az FHB-t azzal vádolta, hogy félretájékoztatták a kormányt és a miniszterelnököt a szektor számairól és pénzügyi adatairól.

Demján Sándor OTSZ-elnök Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Az OTSZ Origóhoz eljuttatott számításai szerint a takarékszövetkezetek

nyeresége (a Takarékbank és az FHB nélkül) a 2012-es 10,2 milliárdos pluszról 2015-re 2,3 milliárdos mínuszra fordult.

Eközben a Takarékbank nyeresége 0,2 milliárdról 3,3 milliárdra nőtt.

Az FHB 2012-ben 1,8 milliárd nyereséget termelt, 2015-ben 3,1 milliárd veszteséget. Demján szerint az FHB vesztesége azért nem mellékes, mert a hiányt az FHB tőkeemeléssel kompenzálta,

a takarékokat pedig kényszerítette, hogy részvényeket vásároljanak.

Spéder Zoltán és üzlettársai

írta az OTSZ elnöke.

A Bankszövetség elnöke is támadta a szövetkezeti rendszert

Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke a botrány kirobbanása után szintén levelet írt, ő azonban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek. Szerinte a jelenlegi állami szabályozás előnyhöz juttatja a takarékszövetkezeti integráció tagjait (a száznál is több kis takarékot, a Takarékbankot és az FHB-t) más pénzintézetekkel szemben, ezért

azt kérte Varga Mihálytól, hogy a kormány módosítson a szabályokon.

Kifogásairól részletesen itt olvashat.

A Takarékbank álláspontja szerint Demján hazudik, és nincs tisztában a szektor tényleges számaival, ezért jó hírnevük megsértése miatt jogi lépésekre készülnek.

Állításuk szerint ugyanis a takarékszövetkezeti szektor az elmúlt években egyszer sem ért el 10 milliárdos eredményt, ahogy 2015-ben sem számolt el 2 milliárd forintos veszteséget. A szövetkezeti hitelintézeti integráció adózás előtti eredménye (nyeresége) 2015-ben valójában meghaladta a 3 milliárd forintot" - írta a Takarékbank.

Az Origo elküldte kérdéseit a Takarékbanknak, ha válaszolnak, cikkünket frissítjük.