Ajándékúttal búcsúzik az Uber

Fekete Zoltán Uber magyarországi operatív igazgatója
Budapest, 2016. július 13. Fekete Zoltán, az Uber magyarországi operatív igazgatója sajtótájékoztatót tart a budapesti Akvárium Klubban 2016. július 13-án. Bejelentette, hogy a közösségi személyszállító cég felfüggeszti a szolgáltatást Budapesten július 24-én, amikor életbe lép a működését ellehetetlenítő jogszabály. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Egy ingyenes úttal ajándékozza meg az Uber a 10 ezer leghűségesebb magyar felhasználóját. A bónuszutazás abban a 21 európai országban váltható be, ahol az Uber működik. Az javasolják az Uber még aktív felhasználóinak, hogy nézzenek be e-mail fiókjukba.
Vágólapra másolva!

Viszlát Budapest, írja az Uber egy egyoldalas hirdetésben, amit a Blikkben tett közzé. Ahogy azt a múlt héten bejelentették, az Uber július 24-én déli 12-órától megszűnik Magyarországon.

Az elmúlt napokban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és egyes kormánytagok is reagáltak az Uber szolgáltatásának felfüggesztéséről szóló bejelentésre. A startup szerint ezek a reakciók számos ténybeli pontatlanságot tartalmaznak - ezért közleményben reagált a kormányzati szereplők nyilatkozataira.

Fekete Zoltán, az Uber magyarországi operatív igazgatója bejelenti, hogy az Uber kivonul Magyarországról Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az Uber Hungary Kft. felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon bejegyzett, a hatályos magyar jogszabályok szerint működő vállalkozásként

2015-ben 25 millió forint adót és járulékot fizetett.

Ez bevételarányosan messze meghaladja azt, amit a milliárdos árbevételű taxicégek adóban fizetnek.

Az Uber autóspartnereinek mindegyike rendelkezik személyszállítási engedéllyel, ez ugyanis a kötelező előfeltétele annak, hogy használják az Uber platformját. Minden egyes autós partner körülbelül 200 ezer forintot költött az engedélyek megszerzésére. Az államnak ebből több százmilliós bevétele keletkezett. Az engedélyeket ugyanaz a Nemzeti Közlekedési Hatóság állította ki, amelyik a taxiengedélyeket is kiállítja - írta a cég.

Számok az Uberről

1200 sofőrje és 160 ezer felhasználója volt, illetve július 24-ig még van az Ubernek. Az Uber múlt szerdán jelentette be, hogy nem folytatja tovább magyarországi tevékenységét. 609 nappal az indulás után, július 24-én déli 12 órától nem lesz elérhető Budapesten az UberX.

Taxisok demonstráltak az Uber ellen Forrás: MTI/Lakatos Péter

Az Uber Magyarországon Budapesten kívül Budaörsön, Budakeszin, Nagykovácsiban, Solymáron, Pilisszentivánon, Pilisvörösváron, Pomázon, Pilisborosjenőben, Ürömben, Pátyon, Telkiben, Gyálon és Dunaharasztiban nyújt még vasárnap délig szolgáltatást.

Taxis demonstráció az Uber ellen az Alkotmány utcában Fotó: Szabó Gábor - Origo

A múlt heti sajtótájékoztatón Fekete Zoltán azt mondta, levélben tájékoztatták az ubereseket. Az Uber magyarországi operatív igazgatója azt mondta, kezdettől fogva keresték a párbeszédet a döntéshozókkal, több alkalommal tettek le konkrét javaslatot az asztalra, de

volt a döntéshozókban, hogy érdemben foglalkozzanak ezekkel.

Határozatlan időre függesztik fel a szolgáltatást Magyarországon. Dolgozni fognak a szabályozás további módosításán, ha lesz igény a döntéshozók részéről erre - tette hozzá.

Elsősorban rajtuk áll, mikor változhat meg a szabályozás, ha ez megtörténik, akkor visszatérne az Uber - mondta.

Nem hiszem el, hogy ilyen országban élünk

Az Uber kivonulásáról beszélgettünk egy Uber-sofőrrel: ő és a párja is ebből élt, két gyereket nevelnek. Azt mondta, csalódott, és nem érti a kormányt. Szerinte a betiltás csak a pénzről szól, és a taxitársaságok lobbizták ki a döntést. „Nem hiszem el, hogy ilyen országban élünk, és a kormányt nem érdekli 1200 ember és az ő családjaik sorsa" – mondta a sofőr, aki szerint ha lesz is tüntetés az Uber mellett, a folyamat már visszafordíthatatlan.

Az Origo is kipróbálta

Az Uber 2014 októberében indult el Budapesten. Akkor az Origo is kipróbálta az uberezést. A rendelés után az autó 4 percen belül jött. Az Uber használatához csupán egy ingyenes alkalmazást kell feltelepíteni az okostelefonra, a szolgáltatásba a már meglévő Google-fiókkal is be lehet lépni, és az ott regisztrált bankkártyával külön macera nélkül elintézhető a fizetés. Ez egyébként Paypal-fiókkal is helyettesíthető, készpénzzel viszont nem.