A görögöket visszaterelik a bankautomatákhoz

Görögország válság, Athén, külváros, zárva, bankfiók Görögország,  részleges csőd, készpénz
Athén külvárosában is zárva tartanak a bankfiókok Görögország részleges csődje miatt. A bankautomatákból folyószámlánként 60 € készpénzt lehet felvenni. 2015.07.06.
Vágólapra másolva!
A görög kormány lazít a 2015 közepén bevezetett tőkekorlátozásokon, Athén arra számít, rövid távon 3-4 milliárd euró tér vissza külföldről és a párnacihákból a bankrendszerbe, hosszabb távon a bankrendszer visszatőkésítése és stabilizálása a cél.
Vágólapra másolva!

Augusztus 1-ével Athén nagyot lazít a bő egy évvel korábban bevezetett tőkekorlátozásokon. A betétesek már kéthetente 840 eurót vehetnek ki az ATM-ekből, megemelik a külföldről az országba utalt pénzekre vonatkozó felvételi limitet,

az új betétekre pedig egyáltalán nem vonatkoznak a tőkekorlátozások.

3-4 milliárd euró térhet vissza

A görög pénzügyminisztérium arra számít, hogy a lazításnak köszönhetően

3-4 milliárd euró kerülhet vissza a bankrendszerbe,

írja a Guardian.

A kormány szerint ha pénz áramlik vissza a bankrendszerbe, az javítani fogja a rendszerbe vetett bizalmat, ami által még több pénz áramlik be, vagyis beindulhat egy pozitív visszacsatolás.

Tőkehiány van a bankoknál

A görög bankrendszer súlyos tőkehiánnyal küzd, az Európai Központi Bank adatai szerint 2015 első öt hónapjában a bankok tőketartaléka 170 milliárd euróról 139 milliárd euróra esett.

A görög pénzügyi válság nyomán kialakult pánik során

a vállalkozások és a magánszemélyek külföldre és a párnacihába mentették a pénzüket a bankokból,

a kormány ezért vezetett be tőkekorlátozásokat, amik ugyan szükségesek voltak a bankrendszer összeomlásának megakadályozásához, de lehetetlenné tették, hogy a pénzügyi rendszer visszaálljon az egészséges működésre.