Úgy esett vissza a nejlonzacskó-pazarlás, mintha járvány pusztítaná

PET palack, japán szemét, újrahasznosítás, hulladékgyűjtés, szelektív hulladékgyűjtés
A szelektív gyűjtés csak közepesen erős megoldás. De olyan civilizációs alapkérdés, mint a kézmosás
Vágólapra másolva!
„Small actions can make a big difference.” Apró tettekből is jöhet nagy változás. Egy mondatban ez a tanulsága annak, ami Angliában történt a szupermarketekben 2015 októbere óta.
Vágólapra másolva!

Angliában tavaly októberig ingyen volt a szupermarketekben a nejlonzacskó, ennek eredményeképpen a 7 fő lánc üzleteiben 7 milliárd darab fogyott belőle évente, írja a Guardian a DEFRA (Department for Environment, Food and Rural Affairs, ez a minisztérium foglalkozik környezetvédelem, ipar és élelmiszer közös területével) adatai alapján. Ez az adat drasztikusan, 85 százalékkal esett vissza az elmúlt 9 hónapban.

Ezek a PET-palackok a tiszai ártérben torlódtak fel, ftalát szivárog belőlük Forrás: laboratorium.hu

A legalább 250 alkalmazottat foglalkoztató üzletekre érvényes 5 pennys díjnak pontosan ez volt a célja: legyen kevesebb szemét, óvjuk jobban a természetet. A kis üzleteket nem érinti az új szabály, a papírszatyrok továbbra is ingyenesek, illetve egyes termékek mellé még mindig nem kell fizetni a nejlonért. Ilyen a nyers hal és hús, a receptre kiadott orvosság, a virágok és a magvak. Azt a tényt, hogy így mintegy 6 milliárddal kevesebb zacskót kértek a fogyasztók szűk év alatt, a miniszterek úgy könyvelik el, hogy az ötlet remek volt. Az Egyesült Királyság másik három tagországában egyébként már korábban megszüntették a szupermarketekben az ingyenes nejlonokat.

Mennyit spóroltak meg az angolok?

6 milliárd darab átlagos méretű nejlonzacskó területe körülbelül 900 ezer négyzetkilométer, majdnem 10 Magyarország. Ha hosszában sorba raknánk egymás után, 3 millió kilométerével 75-ször körbeérné a Földet. A súlya akkora, mint 300 kék bálnáé, 300 ezer tengeri teknősé vagy 3 millió pelikáné.

A nejlonzacskók gyorsan az óceánban végzik, az évi 8 millió tonna hatalmas terhet jelent a tengeri ökoszisztémának. A biológusok szerint 31 különböző tengeri emlősfajta és 100-féle madár eszi meg gyanútlanul a műanyagot.

Therese Coffey környezetvédelmi miniszter fantasztikusnak nevezte a hírt, hogy ennek nagy részétől megszabadították a természetet. Ő mondta azt is, a kis tettek láthatólag nagy változást képesek elérni. Elbizakodottságra azonban semmi ok, tette hozzá, mindig marad feladatunk abban, hogy kevesebb hulladékot termeljünk.

De igen, az az egy is számít Forrás: Origo

Bags of Help

Angliában 2014-ben telt be a pohár: ebben az évben 200 millióval nőtt a nejlonzacskók száma. Mintha mindenki fejenként 140 darabot és 61 ezer tonnányit használt volna el. A Tesco CEO-ja, Matt Davies szintén nagyon örült a csökkenésnek – csak az ő vásárlóik 30 millióval kevesebbet visznek el hetente, mint tavaly és korábban. Az 5 pennys díjat a Tesco zöldberuházások támogatására fordítja a Tesco Bags of Help program keretében, kis parkok, sportlétesítmények, erdei csapások, közösségi kertek épülnek belőle. Davies az első év végére 20 millió fontos bevételre számít az ötpennysekből.

A szelektív gyűjtés csak közepesen erős megoldás. De olyan civilizációs alapkérdés, mint a kézmosás Forrás: AFP

Elviteles kapucsínó, a babaképű gyilkos

És ha nem lenne elég, hogy a nejlon körülbelül 500 év alatt bomlik le, változatlanul hatalmas gondot jelentenek a PET-palackok és a kávéspoharak. Tavaly például 43 százalékkal nőtt a tengerparton felhalmozott műanyag szemét mennyisége. A papír kávéspoharak önmagukban nem jelentenének problémát, de sajnos a fólia és a tető nem újrahasznosítható. Illetve a PET-eknél használt technológiával igen, de drágábban. A „Think before you drink” mottó ezzel legalább három helyzetre érvényes: jól gondolja meg, mielőtt alkoholt iszik – agyamentté tesz, és hizlal –, de jól gondolja meg azt is, ér-e annyit fél liter üdítő vagy egy nagy latte macchiato elvitelre, hogy évszázadokig se birkózzon meg a pohár vagy a flakon anyagával a környezet.

Mikor lesz ennek vége? Forrás: AFP/James Hardy

Ugyanígy új tehernek számít az online vásárlásból származó csomagolóanyag. Ezzel a mennyiséggel szemben a legodaadóbb civil kurázsi is vereséget szenved, nagyon nem mindegy tehát az állami nézőpont és kezdeményezés. Az angol kormány 80 százalékos általános csökkenésre számít a hipermarketekben, 50 százalékosra a nagy sétálóutcákban, és arra, hogy legalább 60 millió fontot megspórolhat a tengerparti hulladékmentesítésben.