Ilyen az ideális befektető a vállalkozók szerint

kockázati tőke befektetés felvásárlás
Using smartphone and newspaper to monitor stock performance
Vágólapra másolva!
Átláthatóság, kiszámíthatóság, reális és teljesíthető hozamelvárások valamit feltételek biztosítása - ezek a kockázati tőkét bevonó vagy bevonni készülő hazai kis- és középvállalkozások számára a legfontosabb szempontok a tőkebefektetési folyamat során. A kkv-k többsége a cégben kisebbségi tulajdonban lévő, a működésbe inkább stratégiai szinten bevonódó befektetőt választana tulajdonostársként - derül ki a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. felméréséből.
Vágólapra másolva!

A tőkebefektetővel való együttműködés feltételeinek teljes körű megismerhetősége, az átlátható és kiszámítható tőkebefektetési folyamat, a reális és teljesíthető feltételek és hozamelvárások, valamint a tervezhető és rugalmas feltételek szerint alakuló kilépés a befektetési időszak végén; ezek a legfontosabb szempontok a növekedésüket kockázati tőkéből finanszírozni kívánó kis- és középvállalkozások számára a megfelelő tőkebefektető keresésekor.


A felmérés elemzése több mint 100 aktív tőkepiaci szereplő (tőkebefektetésen már átesett, tőkét bevonni készülő, illetve finanszírozási lehetőségeket kereső vállalkozások, valamint aktív hazai tőkebefektetők) online kérdőívben való megkérdezése, illetve válaszai alapján készült 2015 második felében. A kérdések többek között a tőkepiaci szereplők elvárásait és igényeit, valamint az SZTA tevékenységének megítélését kutatták különböző tőkepiaci szempontok alapján.

A megkérdezettek túlnyomó többsége fontosnak tartja továbbá a szakmai-üzleti szempontok érvényesülését és a gyorsaságot a tőkebevonásról való döntésnél, az objektív szempontok szerint történő cégátvilágítást, a tőkebefektető felelősségvállalását a tőkebevonások eredményességéért, valamint hogy a tőkebefektetések növeljék a hitelfelvétel és a pályázatok elnyerésének esélyét.

Több ezer vállalkozást érint

„Ahhoz, hogy egy tőkeprogram hatékonyan és célszerűen működjön, fontos látni a hazai kkv-kör elvárásait és igényeit.

azonban ezek nem homogén kört alkotnak. A cégek képességei, céljai és lehetőségei különböző tőkekonstrukciók kialakítását teszik szükségessé" – idézte Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. elnök-vezérigazgatóját Csuhaj V. Imrét a cég témában kiadott közleménye.

A hazai vállalkozások többsége a cégben kisebbségi tulajdonban lévő, a működésbe inkább stratégiai szinten bevonódó befektetőt választana tulajdonostársként Forrás: PhotoAlto/Odilon Dimier / Altopress/Odilon Dimier

Céges elvárások

Az SZTA felmérése a tőkebefektetéssel, illetve tőkebefektetővel szemben támasztott elvárásokra is rákérdezett.

  • A megkérdezettek 84 százaléka számára fontos, hogy a befektető kisebbségi tulajdonban maradjon a vállalkozásban.
  • 71 százalékuk inkább stratégiai szintű bevonódást vár el a tulajdonostárstól, mint operatívat.
  • A cégek szerint a tőkebefektetéseknek mind a termékfejlesztést, mind a piacbővülést finanszírozniuk kell, de utóbbit többen preferálták a megkérdezettek közül.
  • A válaszadók 78 százaléka szerint fontos, hogy egy tőkebefektető megfeleljen a versenyszféra sztenderdjeinek, negyedük szerint pedig az állami sztenderdek figyelembe vétele is fontos.
  • A felmérésből az is kiderül, hogy a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. tevékenysége a legtöbb szempont szerint közel áll a válaszadók tőkebefektetőkkel szemben támasztott elvárásaihoz.

Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt.

Az SZTA feladata a Regionális Operatív Programok keretéből felállított Széchenyi Tőkebefektetési Alap 14 milliárd forintos forrásának eljuttatása a magyar kkv-szektor felé, tőkebefektetés formájában. Az alap forrásának 85 százaléka európai uniós forrásból származik, 15 százaléka magyar állami forrás. Az alap célja, hogy a nemzetgazdasági szempontból jelentős, ugyanakkor a piaci kockázati tőkebefektetők figyelmén többségében kívül eső szektorok vállalkozásait elsősorban tőke oldalon támogassa. Eddig közel mintegy 90 magyar vállalkozással 13 milliárd forint összegre szerződött le az alap.