Orbán: Az Indiához hasonló beruházókra van szükség

Orbán Viktor
Budapest, 2016. október 16. Hamid Ansari, az Indiai Köztársaság alelnöke (b) és Orbán Viktor miniszterelnök megbeszélésüket követően sajtónyilatkozatot tesznek az Országház Delegációs termében 2016. október 16-án. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Olyan beruházókra van szükség Magyarországon, mint amilyen India is - mondta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap az Országházban, miután fogadta Mohammad Hamid Anszarit, India alelnökét.
Vágólapra másolva!

A kormányfő sajtónyilatkozatában mindezt azzal indokolta, hogy Magyarországon "a munkaerő elfogyott", sikerült munkát adni az embereknek, lassan elérjük a teljes foglalkoztatottságot, ezért

a magyar ipar technológiai színvonalát kell folyamatosan megújítani,

és ehhez kellenek a beruházások Indiából is. Hozzátette: 2014-2015-ben Magyarországon a legnagyobb zöldmezős ipari beruházó India volt, és az ázsiai ország további beruházásokat tervez itt.

Hamid Ansari, az Indiai Köztársaság alelnöke és Orbán Viktor miniszterelnök Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Orbán Viktor a kétoldalú kapcsolatokról azt mondta: India készen áll arra, hogy a magyar innovációs újításokat, a kutatás-fejlesztés eredményeit közösen használjuk, aknázzuk ki. Ezért technológiai munkacsoport áll fel, hogy az innováció területén a képességeket összekapcsolják - jelentette be a kormányfő, egyúttal gyors és hatékony munkát kérve a bizottságtól.

Hadiipar, mezőgazdaság, film

Úgy vélte, a hadiiparban is jó együttműködési lehetőségek kínálkoznak, valamint a mezőgazdasági kapcsolatok is fontosak. Erősítik a filmipari együttműködést is, ezért filmipari delegáció tesz látogatást Indiában a lehetőségek felkutatására.

A miniszterelnök szerint a két nép együttműködésének kiindulópontja, hogy mindkét ország demokrácia. India a legnagyobb demokrácia a világon, és nagy tiszteletet vált ki belőlünk, hogy az egyik legrégebbi és legbölcsebb nép demokratikus úton építi jövőjét, ez biztatást jelent a demokrácia iránt - fogalmazott.

A kormányfő szerint az indiai politikai filozófiában gyakori kifejezés a békés fejlődés, amelyet Anszari alelnök is sokat említett a megbeszélésen. A világ nagy átalakuláson megy át, ami egyszerre óriási lehetőség és veszély, de ha az átalakulásban ez a békés fejlődés érvényesül, akkor az az egész emberiség javát szolgálja. Ezért Magyarország támogatja India erőfeszítéseit a nemzetközi politikában, hogy méltó képviseletet szerezzen a világ most kialakuló új intézményrendszerében - mondta.

Fontos vendég

Orbán Viktor elmondta: Mohammad Hamid Anszari azért is fontos vendége Magyarországnak, mert egykori mentora India budapesti ideiglenes ügyvivője volt, akinek alakja az 1956-os szabadságharchoz is kapcsolódik, és Anszari is ezt a magyarbarát politikai vonalat képviseli.

Hozzátette: az indiai alelnök nagy szabadságharcos család sarja, amely a nemzetközi politikában arról ismert, hogy India függetlenségéért és szuverenitásáért mindig mindent megtett.

Mohammad Hamid Anszari sokoldalúnak ás barátinak nevezte a magyar-indiai kapcsolatokat, mint mondta, mindkét ország demokrácia, dinamikusan fejlődő gazdasággal. Az együttműködési területek között a védelmi ipart, a tudományt és a filmipart említette.

Rahul Chhabra, India budapesti nagykövete és Schőberl Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet főigazgatója kicserélik együttműködési szándéknyilatkozatot Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Az indiai alelnök elmondta: együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá az Indiai Világtanulmányok Tanácsa és a Külügyi és Külgazdasági Intézet között, valamint a Belügyminisztérium és az indiai víz-, folyógazdálkodási és Gangesz helyreállítási minisztériuma között a vízgazdálkodás területén.
Közölte azt is: egyetértenek abban, hogy a terrorizmust fel kell számolni, és ehhez globális keretek kellenek.

Mohammad Hamid Anszari találkozik Áder János köztársasági elnökkel, majd a Budapesti Corvinus Egyetemre látogat.