Modern közműszolgáltatási holding jön létre

Kóbor György Nemzeti közműellátó Kóbor György, a Nemzeti közműellátó vezetője
Kóbor György, a Nemzeti közműellátó vezetője
Vágólapra másolva!
A nemzeti közműszolgáltatási rendszer egységes irányításának egyik fő célja a hazai ellátásbiztonság növelése mellett a rezsicsökkentés eredményeinek fenntartása a földgáz, a villamosenergia és a jövőben akár egyéb közműszolgáltatási területeken is – mondta az Origónak Kóbor György, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. új elnök-vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

Hogyan segít megőrizni a rezsicsökkentés eredményeit az ENKSZ?

A rezsicsökkentés eddig három hullámban zajlott le, amelynek keretében összesen

Ennek megtartása érdekében született állami döntés egy szervezeti rendszer létrehozásáról, amely a tarifák csökkentésére irányuló szándékokat hosszú távon képes intézményes formában garantálni.

2015 elején ezért jegyezték be az ENKSZ-t, amely azt a feladatot kapta, hogy egy tranzakció-sorozat révén megvalósítsa a fenti kitűzött célt és a nemzeti közműszolgáltatást egységes rendszerben működtesse.

Ma Önök rendelkeznek a legnagyobb ügyfélkörrel Magyarországon a közműszolgáltatás területén. Milyen tranzakciók révén sikerült ezt a pozíciót elérni?

Az első mérföldkő a FŐGÁZ kisebbségi részvénycsomagjának 2014-es állami felvásárlása volt, majd a társaság országos egyetemes-szolgáltatási engedélyt szerzett, amelyet egy több lépcsőből álló folyamat követett; 2015 augusztusában a Magyar Telekom, 2016 januárjában az E.ON, majd 2016 októberében a TIGÁZ ügyfeleinek átvételével, illetve 2015 őszen a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. megvásárlásával. Ennek eredményeként elértük azt az állapotot, hogy az ENKSZ irányítása alatt álló FŐGÁZ ma mintegy 3,4 millió fogyasztót lát el földgázzal, más szóval

Ez a fogyasztói szám ezen a területen a lakossági piac gyakorlatilag 100 százaléka.

Kóbor György, az Első Nemzeti Közműszolgáltató elnök-vezérigazgatója Fotó: Polyak Attila - Origo

Azt nagyon fontos megemlíteni, hogy a hálózati elosztó társaságokat, a FŐGÁZ földgázelosztót leszámítva nem vettük át, csak a lakossági ügyfeleket, azaz számos műszaki kérdés nem hozzánk tartozik.

Önökhöz tartozik majd a másik két üzletág, a villamosenergia és a távhőszolgáltatás központi irányítása is?

Az eredeti koncepciónak fontos része a földgáz üzletág mellett a villamosenergia- és a távhő üzletág kiépítése is. Mindkét irányban tettünk már lépéseket, a földgázszolgáltatás energiapiaci párjaként a villamosenergia szolgáltatás területén kerültünk közelebb a céljaink megvalósításához.
Az ENKSZ folyamatosan figyeli a távhőpiaci folyamatokat és szabályozást is annak érdekében, hogy a társaság a lehető legkedvezőbb árakat és feltételeket tudja biztosítani fogyasztóinak, ezért is folytatunk folyamatos egyeztetéseket az iparág szereplőivel. A távhő logikája azonban alapvetően különbözik a földgáz és villamosenergia ellátástól, mivel itt közel száz szolgáltató munkáját kellene egységes alapokon összefogni, egységes szabályozási és működési logika mellett üzemeltetni., amelyek ráadásul jelenleg decentralizáltan működnek az ország egész területén.

Ahhoz, hogy a későbbiekben árammal és távhővel is ellássunk fogyasztókat, a kiindulási alapunk a már meglévő 3,4 milliós földgázfogyasztói ügyfélkörünk.

A távhőszolgáltatás területén működő közel száz szolgáltató tevékenységét hogyan lehetne összefogni és hatékonyabbá tenni?


Idén lefolytattunk egy átfogó távhő audit projektet, amelynek keretében 15 nagyvárosban működő s kiemelt távhőszolgáltatót hasonlítottunk össze, amelynek során megállapítottuk, hogy jelentősek a működésbeli eltérések.


A következő fél év feladata az, hogy miként tudunk a távhőszolgáltató szektor jobb működéséhez hozzájárulni és lépésről-lépésre felépíteni egy egységes alaplogikával működő rendszert. Ennek kiemelt bázisa az elmúlt időszakban átvett lakossági földgázszolgáltatás, hiszen ott már megvan az ügyfelek kiszolgálásához szükséges infrastruktúra.

A MVM konkurens vállalat a nemzeti közműszolgáltató számára? Ön is ettől a vállalattól érkezett, milyen a viszony a két szolgáltató között?

Az MVM egy természetes partnerünk ebben a folyamatban, hiszen mind áram, mind pedig a földgáz tekintetében is el lehet mondani, hogy a forrásszerződésekkel, termelői portfólióval az MVM rendelkezik; tehát alapvetően nagykereskedelmi helyzetben van, mi pedig kiskereskedelmi szolgáltatók vagyunk, a tényleges végfelhasználókkal közvetlen napi kapcsolatban állunk. Ez egy természetes egymásra utaltság.

Én azt látom, hogy jó szándék és esély van egy gördülékeny partneri együttműködésre. A két rendszer közötti, egymást erősítő képességekre építve lehet és kell sokkal szorosabban együttműködni.

Kóbor György Fotó: Polyak Attila - Origo

Ezzel szemben a párhuzamosságokat, - amennyiben nem érdemes megtartani, és az esetleges átcsoportosítások a cégek között nem bizonyulnak túl költségesnek vagy időigényesnek - meg kell szüntetni. Ezeknek a finomhangolása lesz a következő egy év egyik kiemelkedő feladata.

Miből fizetik majd a cégvásárlásokat?

Az ENKSZ összesen 15 milliárd forintos tőkével jött létre. Ebből finanszírozzuk egyrészt a működésünket, másrészt az új akvizíciókat, valamint a szükséges jövőbeni fejlesztéseket, hiszen 3,4 millió fogyasztó kiszolgálása és egy rendszerbe terelése óriási informatikai és emberi erőforrás igénnyel jár, amelyhez biztos és stabilan működő háttérrendszerre van szükség. Ezt a rendszert a jövőben is szeretnénk fejleszteni, erősíteni.

Piaci alapon történő vásárlásokhoz piaci alapon kell forrást találnunk: ennek egyik módja a hitelfelvétel, a másik pedig befektetők belépésével friss forrás behozatala.

Nyilvánvalóan ezeket a lépéseket egyeztetni kell a tulajdonossal, azaz a társaságot felügyelő, a postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztossal. Célunk, hogy a működésünkkel ne terheljük az államkasszát, vagyis olyan struktúrát kell kialakítanunk, amely piaci alapon megáll a saját lábán és finanszírozni képes a működést és az új akvizícióinkat. A bevételeinket részben a hálózatok fejlesztésébe fektetjük, éppen ezért a tavalyi évben nem is vettünk ki osztalékot a FŐGÁZ csoportból.

Kóbor György

Kóbor György több mint egy évtizedes iparági tapasztalattal és vezetői kompetenciákkal rendelkezik. 2000-től 2010-ig az E.ON Hungária Zrt.-nél dolgozott, 8 éven keresztül az E.ON Energiakereskedő Kft. ügyvezető igazgatójaként, 2009 és 2010 között pedig a vállalat energia beszerzésért és energia értékesítésért felelős vezérigazgató-helyettese volt. 2010 és 2012 között az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese, majd 2012 és 2013 között a MET Power Magyarország vezérigazgatója volt. 2013-ban visszatért az MVM-hez, ahol - az ENKSZ élére történő kinevezéséig - ismét a gazdasági vezérigazgató-helyettesi pozíciót töltötte be.