A versenyképességet növelné a kormány

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter
Budapest, 2016. augusztus 12. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter érkezik a gazdasági növekedés legfrissebb adatait értékelő sajtótájékoztatójára, a minisztériumban 2016. augusztus 12-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Több törvényen változtatna a kormány azért, hogy növelje az ország versenyképességét – mondta sajtótájékoztatóján Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Mérsékelnék a járulékokat, hogy a visegrádi négyek átlagához közelítsünk, bár a csökkentés mértékéről nem nyilatkozott. Emelik két kisvállalkozói adóforma (a kiva és a kata) bevételi határát, és mérséklik az adózással kapcsolatos adminisztrációt. A letelepedési kötvényekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy már nem töltik be a három évvel ezelőtti funkciójukat, ezért valószínűleg „tartalékba kerülnek”.
Vágólapra másolva!

A jövő évi költségvetést, valamint az adózási, a foglalkoztatási és az államháztartási törvényeket is módosítja a kormány a magyar versenyképesség növelése céljából – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki a gazdasági kabinet döntéseiről és a minisztérium által péntek délután benyújtott törvényjavaslatokról beszélt.

Járulékcsökkentés

A járulékcsökkentés lehetséges mértékével kapcsolatban Varga úgy fogalmazott, hogy a versenyképesség javítására van szükség, ezért

A csökkentésről először egyeztetést szeretnének a munkavállalókkal és a munkaadókkal, és csak a tárgyalások megkezdése után közölné a kormány a járulékcsökkentést érintő javaslatát.

Varga Mihály már korábban utalt arra, hogy egy úgynevezett Versenyképességi Konzultációs Fórum keretén belül tárgyalhatnak a bérek emeléséről, illetve a versenyképesség javításáról.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Varga szerint ezt a fórumot úgy kellene bővíteni, hogy a munkáltatók és munkavállalók is a legszélesebb körben képviseltessék magukat.

A járulékcsökkentés azért is szükséges, mert az unióban nálunk a negyedik legmagasabb a munkabér után fizetendő adó- és járulékteher, és a bérszínvonal szempontjából is óriási a lemaradásunk,

annak ellenére, hogy idén a nettó reálkeresetek 7,5 százalékkal emelkedtek. A járulékcsökkentés fedezetére vonatkozó kérdésre válaszolva Varga közölte: többek között az emelkedő bérek után befolyó többletadó is lehetővé teszi a járulékok mérséklését.

Varga Mihály kiemelte, hogy

a foglalkoztatás szerkezetén is javítani kell, hogy növelhessük az ország versenyképességét.

Mint ismert, a Világgazdasági Fórum (WEF) szeptember végén kiadott listáján Magyarország az unió 28 tagállama közül csak a 25. helyre került versenyképesség szempontjából.

Adótörvények változása

A módosítások egy része a kkv-k működési környezetét próbálja kedvezőbbé tenni. Ilyen két kisvállalkozó adóforma,

a kata és a kiva módosítása, ahol megduplázzák az éves bevételi határt.

Ettől azt várja a kabinet, hogy a jelenlegi 160 ezer kisvállalkozó száma 50-60 ezerrel emelkedhet.

Az alanyi áfamentességnél is könnyítést vezetnének be: a jelenlegi hatmillióról nyolcmillió forintra emelnék a határt.


A cafeteriaszabályok is módosulnak, így 1,5 milliárd forint maradhat a cégeknél. Emellett kedvezőbb fejlesztési adókedvezményeket javasolnak, amelynek célja a beruházások támogatása. A versenyképesség növelése érdekében a startup cégek adókedvezményeit is módosítanák német mintára. Ennek lényege, hogy három évig olyan adókedvezményt biztosítanak a startup cégeknek, amellyel a befektetési érték negyedét kapják vissza az ilyen vállalkozásba invesztáló cégek.

Az adózás egyszerűsítése céljából bővítenék azoknak az adózóknak a körét, akiknek a NAV készíthetné el az adóbevallását.

Szintén könnyítés, hogy a jövőben a kamatbevételek után nem kellene megfizetni a hatszázalékos egészségügyi hozzájárulást, amelynek eddigi öt kulcsa helyett kettőt terveznek.

Letelepedési kötvények

A nemzetgazdasági miniszter szerint jó esély van arra, hogy a Moody's hitelminősítő ezen a héten kedvező döntést hoz Magyarország befektetői besorolásáról, a letelepedési kötvényekről szóló döntést csak a besorolás ismeretében hozza meg a kormány.

Mint mondta,

de ma már nem tölti be azt a funkcióját, mint három évvel ezelőtt. Amennyiben „tartalékban” megtartják, úgy a feltételein változtatni fognak.

Devizakötvények kibocsátása

A felminősítéssel kapcsolatban Varga Mihály újságírói kérdésre válaszolva közölte:

egyelőre nem terveznek devizakötvény-kibocsátást a nemzetközi piacon, ennek lehetősége azonban nem kizárt.

A Moody's döntése után átgondolják, hogyan lehet a magyar államkötvények előnyeit, vagyis a magyar „sztorit” a befektetők előtt ismertetni, akár egy nemzetközi „roadshow” keretében is.

Államháztartási hiány

A minisztérium már korábban jelezte, hogy a GDP-hez viszonyítva két százalékra tervezték az államháztartás idei hiányát, ennél azonban kedvezőbben végződhet az év, így

a megmaradt forrásokat átcsoportosíthatják úgy, hogy a beruházások, a fejlesztések és a munkahelyteremtés legyen az elsődleges cél.

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a költségvetési törvényt ugyan módosítják, ám a sarokszámokhoz nem nyúlnak, a változtatásra az új közbeszerzési törvény miatt lesz szükség.

A most bejelentett intézkedések részben fedik a Magyar Nemzeti Bank idén februárban kiadott Versenyképesség és növekedés című szakkönyvében foglaltakat, a szakkönyv megírására még korábban kérte fel a jegybankot Orbán Viktor kormányfő.