Több ezer diák maradhat orvosi ellátás nélkül

Orvos Doktor Dr.Life Bírósági végzés támogat egy anorexiás nőt abban, hogy ne kényszeríthessék evésre
Vágólapra másolva!
Annak a diáknak, akinek a diákigazolványa október végén lejárt, és nem tanul tovább, illetve nem helyezkedett el, még idén be kell jelentkeznie a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, és december 16-tól egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie.
Vágólapra másolva!

A tanulói, hallgatói jogviszony megszűnése után még október 31-ig érvényes azoknak a diákigazolványuk, akik idén nyár elején fejezték be tanulmányaikat.

Ha a volt diák nem tanul tovább, illetve nem helyezkedett el

– és más jogcímen sem jogosult az egészségügyi szolgáltatásra –, akkor december 16-tól egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie. Ez havonta 7050 forint, naponta pedig 235 forint.

Ez azt is jelenti, hogy legkésőbb december 30-ig, azaz az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság lejártát (december 15-öt) követő 15 napon belül be kell jelentkezni a NAV-hoz, a 16T1011 jelű adat- és változásbejelentő lapon.

Benyújtható ügyfélkapun keresztül elektronikusan vagy nyomtatva postán, illetve személyesen az ügyfélszolgálaton. Akinek van a NAV-tól kért PIN-kódja, az telefonon is bejelentkezhet a 06/40-20-21-22-es számon.

December 16-tól kell egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie annak a volt diáknak, aki nem tanult tovább és nem is helyezkedett el Forrás: Thinkstock

Az egészségügyi szolgáltatási járulékot a tárgyhó utáni hó 12. napjáig átutalással vagy csekken lehet befizetni a NAV Egészségbiztosítási Alapot megillető bevételek magánszemélyt, őstermelőt, egyéni vállalkozót, kifizetőt terhelő kötelezettség beszedési számlájára, amelynek száma: 10032000-06056229. Átutaláskor

a közlemény rovatban az adóazonosító jelet fel kell tüntetni.

Lehetőség van arra is, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulékot a volt diák helyett – hozzájárulásával és a NAV jóváhagyásával – más személy vagy szervezet fizesse meg – írta a NAV a közleményében.